Спиртозавод на Харківщині, який хотіли порізати на металобрухт, орудує мільйонами (ФОТО)

14.09.2012 14:00 Економіка
фото Юрія Борща фото Юрія Борща
Івашківський спиртозавод після чотирьох років простою за місяць роботи вийшов на 80 % проектної потужності.

Про це в ексклюзивному інтерв’ю «СК» розповів директор підприємства Михайло Захаренко.

– Сьогодні ми вийшли на зовсім інший вид продукції для спиртових заводів. Ми виробляємо біоетанол і на його основі випускаємо компонент моторного палива, як остаточний продукт. Працюємо лише місяць, а вже вийшли на 80 % проектної потужності. Таких обсягів на завод давно не було. Зараз за нашою продукцією в черзі стоять: вантажимо і вдень, і вночі. Ми випускаємо продукції близько 40 тонн на добу. До нового року плануємо вийти на 100 % проектної потужності, а з нового року – на 120 %. Деяке обладнання доведеться реконструювати, особливо у котельні, – розповів директор.

Зараз на заводі працює працює 130 осіб. Переважна більшість – це молодь з навколишніх сіл. Директор розповів, що сьогодні середня зарплата по підприємству складає близько 2800 грн, а до нового року буде не менше 4000 грн.
– На сьогодні, окрім того, що виплатили поточну зарплату за серпень, ми погасили 380 тис. грн заборгованості із зарплати, залишається близько 400 тис. грн, але вважаю, що ще місяць – і ми забудемо як страшний сон про цю заборгованість. Ми заплатили окрім ПДВ 200 тис. грн місцевих податків. Це дуже велика підтримка району і сільській раді, на території якої розташовано підприємство.

Директор розповів, що у 2008 році інвестори – підприємство «Техінсервіс», яке розташоване в Києві, – поставили на завод сучасне обладнання, але спиртозавод так і не запустився, хоча обладнання залишилося. Михайло Захаренко зазначив, що, якщо б не принципова позиція обласної та районної влади завод порізали б на металобрухт.
– Ніхто не думав, що ми запустимо завод. Він був у списку на різання на металобрухт. Напевно, хтось хотів на ньому заробити. Загалом зараз в Україні не працюють 70 спиртових заводів, і те, що ми запрацювали – то диво. Адже ще вчора завод був під загрозою знищення, а сьогодні люди бачать успішний результат, радіють, бо підприємство працює і має добрі перспективи. Сьогодні грошовий обіг тут складає 12 млн грн на місяць. Зараз ми, можливо, найпотужніший завод з виробництва біоетанолу. Взагалі біоетанол виробляють три спиртозаводи: Івашківський (Харківська область), Наумівський (Київська область), Хоростківський (Тернопільська область).


Виконуюча обов’язки головного технолога Надія Лихацька (працює на заводі з 1991 року) розповіла про потужності установки зі зневоднення спирту:
– Спирт, який є основою біоетанолу, має бути абсолютним, тобто щоб води там було не більше 0,2 %. А відтак міцність спирту має бути не менше 99,8 %, тоді він не буде розшаровуватися при змішуванні з бензином у будь-яких співвідношеннях. Станцію зневоднення нам поставила компанія «Техінсервіс». Розрахована вона на 6 тис. декалітрів спирту на добу. «Вузьким місцем» виробництва у нас є котельня, потужність якої поки що не дозволяє нам виробляти таку кількість спирту. Треба проводити реконструкцію котельного обладнання, і тоді ми зможемо вийти на проектну потужність. Зараз ми виробляємо 4800 декалітрів спирту – це поки що наш максимум.

Юрій Борщ

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта