У "комунальних" боржників відтепер можуть офіційно відібрати майно

14.05.2015 10:36 Економіка
kh.vgorode.ua kh.vgorode.ua
Рада дозволила "Нафтогазу" стягнення заборгованості зі споживачів газу. Згідно із новим Законом, з боржників, які не сплачували за газ понад два місяці, можуть стягувати майно в якості компенсації.

Народні депутати з другої спроби підтримали в другому читанні в цілому урядовий законопроект № 2214 "Про внесення змін до деяких законів України щодо стабілізації фінансового стану Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України". За відповідне рішення проголосували 243 нардепи при 226 мінімально необхідних.

Як заявив заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Ігор Насалик, заборгованість НАК "Нафтогаз України" складає більше 19,6 млрд грн.

"Якщо ви подивитесь по структурі цього боргу, то з цих 19,6 млрд - 6 млрд - це різниці в тарифах, а 13 млрд - це заборгованість населення", - сказав Насалик.

Він зазначив, заборгованість населення за газ - це наразі величезна проблема.

За його словами, після того, як цей закон впровадиться нардепам змінити дві норми: "Не може теплокомуненерго відключати населення. Або ми даємо йому це право і збільшуємо надходження до НАК "Нафтогаз України", або ситуація з ТКЕ і надалі залишається такою, яка є на сьогодні"

Так, згідно із законопроектом, теплогенеруючі та теплопостачальні організації, які для виробництва теплової енергії купують природний газ у гарантованого постачальника, повинні щомісяця здійснювати попередню оплату природного газу гарантованому постачальнику. Оплата теплової енергії шляхом перерахування коштів на інші рахунки забороняється.

Також документ передбачає можливість стягнення майна з боржників. "Звернення стягнення на майно (у тому числі майнові та інші речові права), надане в заставу для забезпечення виконання зобов'язань за договором купівлі-продажу природного газу, а також на інше забезпечення виконання зобов'язань здійснюється гарантованим постачальником у разі, коли прострочення оплати споживачем за спожитий природний газ перевищує 2 місяці", - зазначається у проекті закону.

Джерело: РБК-Україна
Автор: Администратор сайта