Як отримати безвідсотковий кредит для бізнесу у Харкові

05.02.2014 09:41 Економіка
http://new-proj.com/ http://new-proj.com/
Максимальна сума такого кредиту сягає 200 тис. грн.

Про можливості розвитку власної справи, динаміку розвитку сектору малого бізнесу та дрібного підприємництва розповіла в ході прямої лінії з читачами «СК» директор Харківського регіонального фонду підтримки підприємницької діяльності Оксана Колесник.

Кор.: Розкажіть про кредити, які Фонд надає підприємцям-початківцям.

– Будь-яка людина, яка хоче відкрити свій бізнес, може написати бізнес-план і відправити його нам. На основі конкурсу ми вирішуємо, який із цих бізнес-планів може бути найбільш успішним, і видаємо кредит. Від комерційних кредитів цей відрізняється тим, що він повністю безпроцентний. Тобто – взяв 20 тисяч, через рік копійка в копійку повернув. Ми не вкладаємо сюди навіть відсоток інфляції. Загалом такі кредити надаються для організації виробництва, переробки та збуту виробленої продукції, придбання техніки та обладнання, впровадження інноваційних та енергозберігаючих технологій, будівництва та реконструкції виробничих приміщень і надання послуг, у тому числі у сфері зеленого туризму. Суми мікрокредитування коливаються у двох категоріях: від 25 до 50 тис. грн – це кредити строком до одного року, та від 50 до 200 тис. грн – строком до двох років.

– Мене звати Леонід. Підкажіть, які у вас умови отримання пільгового кредиту. Що мені треба зробити, щоб його отримати, і на яку суму я можу розраховувати?

– Ну, найголовніше – це бізнес-план. Крім цього, обов’язковою, як і у будь-якого кредиту, є застава. Жоден нотаріус не підпише такий договір без документа оцінки майна. Сума – максимум 200 тис. грн.

– І яке майно можна закладати під заставу?

– Насправді, майже будь-яке. Нерухомість, техніка, станки, машини тощо. Є варіант кредиту через поручителя, але в нього все одно має бути застава. Головний параметр – це ліквідність, тобто можливість продати та отримати назад кошти. У нас навіть був унікальний випадок, коли як заставу під кредит людина заклала свій депозит. З першого погляду, нісенітниця, але за цією схемою він отримував гроші, не втрачаючи депозитних відсотків і не конвертуючи гроші. У разі великих сум у цьому є сенс. Крім того, Фонд в обов’язковому порядку здійснює контроль за цільовим використанням позики та ходом виконання бізнес-плану проекту. Позичальники зобов’язуються надавати звіти з усіма первинними документами, що підтверджують цільове використання коштів. Тобто взяти пільговий кредит у нас та купити на ці гроші машину не вийде. Виплата ж першої суми з повернення позики починається з шостого місяця з моменту отримання суми. Також є умова про те, що власний внесок підприємця, або його контори в проект має становити не менше ніж 20 % від запитуваної суми.

Кор.: Скажіть будь-ласка, скільки всього кредитів ви надали і який на них попит.

– У 2013 році нам подали 10 бізнес-планів. З них ми відібрали три на загальну суму 561,16 тис. грн. Наразі ми шукаємо альтернативні форми й методи фінансової підтримки суб’єктів малого підприємництва. А саме: запровадження часткової компенсації процентних ставок за банківськими кредитами, залучення коштів районних і міських бюджетів для загального кредитування підприємців, та залучення інвестицій.

Артем Богдан, матеріал з газети “Слобідський край” № 14 від 1.02.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта