Хто такі сімейні лікарі і де їх не вистачає на Харківщині (КАРТА)

20.06.2013 10:42 Суспільство

Заступник голови Харківської облдержадміністрації з соціальних питань Ігор Шурма вважає, що боятися медичної реформи не слід. Він погоджується, що починати виховувати сімейного лікаря треба ще в університеті.

– Ми зараз ліквідуємо наслідки навчання, коли у вишах був лікувальний факультет і педіатричний. До четвертого курсу всі отримували однакові знання, а згодом розділялися. Тому потім на практиці виходило, що терапевт не знав, як оглядати дітей, і навпаки, педіатр не знав, що робити з дорослим пацієнтом, – каже Ігор Шурма. – Сімейний лікар – це два в одному. Ті, хто працює в лікарській амбулаторії і має досвід 20 років, вони й були сімейними лікарями, їм потрібен тільки статус, підтверджений документом.

За словами заступника губернатора, сьогодні не проблема відправити на курси терапевта і видати йому довідку про те, що він тепер – сімейний лікар. Значно складніше змінити ставлення самого медика до своєї нової професії і сприйняття сімейного лікаря пацієнтами.



– Сімейним лікарем треба бути по духу, – каже Ігор Шурма. – Фактично перевчати нікого не треба. Суть у тому, щоб людина, яка йде на цю посаду, зрозуміла, що філософія сімейного лікаря інакша, ніж у дільничного лікаря чи педіатра. Це складний процес, про результат якого можна буде говорити через 5–10 років.

Інше нововведення, яке запланували втілити в МОЗі – навчити всіх водіїв «швидкої» надавати першу медичну допомогу. Та і цей формат роботи для Харківщини не новий. Взагалі, як розповів Ігор Шурма, чимало державних новацій у сфері охорони здоров’я зародилися саме в Харківській області. 

– Сьогодні багато змін в охороні здоров’я – це відлуння того, що ініціюється і проводиться в Харкові, – каже заступник голови облдержадміністрації.

Уже третій рік поспіль при обласній клінічній лікарні існує медичний центр, де всі люди можуть пройти навчання з надання екстреної медичної допомоги. До речі, першими такі курси пройшли журналісти. Водіям же, за словами Ігоря Шурми, сам Бог велів.

– Якщо водій вмітиме надати допомогу, то відпаде необхідність обслуговувати виклики трьом-чотирьом особам. Достатньо буде тільки лікаря і водія, – пояснив заступник губернатора. – Тому в цій ініціативі нічого нового нема, вона просто отримала черговий розвиток після того, можливо, як Міністр охорони здоров’я ознайомився з тим, що робиться в Харківській області вже не перший рік.

Юлія Горобець, матеріал з газети "Слобідський край" №71 від 15.06.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта