Рада прийняла закон, який дозволить переглянути справу Тимошенко

21.02.2014 18:10 Влада
http://lenta-ua.net/ http://lenta-ua.net/
Народні депутати України підтримали законопроект № 2023 "Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України щодо імплементації національного законодавства до положень статті 19 Конвенції ООН проти корупції".

За відповідне рішення проголосували 310 народних депутатів.

Читайте також: РАДА ВІДСТОРОНИЛА МІНІСТРА ЗАХАРЧЕНКА ТА ОГОЛОСИЛА 22 ТА 23 ЛЮТОГО ДНЯМИ ЖАЛОБИ

ЯНУКОВИЧ ТА ОПОЗИЦІЯ ПІДПИСАЛИ УГОДУ ЩОДО ВРЕГУЛЮВАННЯ КРИЗИ (ТЕКСТ)

РАДА ПІДТРИМАЛА ПОВЕРНЕННЯ КОНСТИТУЦІЇ 2004 РОКУ. ЗА — 386 НАРДЕПІВ

Представляючи проект постанови, голова фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк зазначив, що акт передбачає звільнення від виконання обов'язків міністра МВС "За систематичне і грубе порушення Конституції і законів України, перевищення влади і посадових повноважень, що виразилося в незаконному виданні наказів про безпідставне застосування заходів фізичного впливу, спеціальних засобів і вогнепальної зброї, що викликало масове порушення конституційних прав і свобод людини і громадянина, десятків убитих і сотень поранених громадян України".

Постанова набирає чинності з моменту її прийняття.


Цей закон передбачає приведення українського законодавства у відповідність з міжнародними вимогами. Зокрема, цей закон передбачає декриміналізацію низки статей КК і КПК, в тому числі і статтю, за якою судили екс-прем'єр-міністра України Юлію Тимошенко.

Так законом у статті 364 Кримінального кодексу обов'язкову ознаку злочину, якою є вчинення відповідних дій "з корисливих мотивів чи в інших особистих інтересах або інтересах третіх осіб", замінено на "мету одержання неправомірної вигоди".

Документом також виключено зі статті 364 Кримінального кодексу частину третю, якою передбачається відповідальність за дії, передбачені частиною першою або другою цієї статті, якщо вони вчинені працівником правоохоронного органу, з одночасною криміналізацією частини таких діянь новою редакцією статті 365 Кримінального кодексу в межах перевищення влади або службових повноважень.

Відповідно до закону, із Кримінального кодексу виключено статті 365-1 "Перевищення повноважень службовою особою юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми", 423 "Зловживання військовою службовою особою владою або службовим становищем" та 424 "Перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень" тощо.

Відповідні зміни внесено також до Кримінального процесуального кодексу України.

Джерело: РБК-Україна
Автор: Администратор сайта