Для них співали ТНМК і Тартак: "Червона рута" повернулася до Харкова

18.11.2012 09:33 Культура
http://www.1568.lutsk.ua http://www.1568.lutsk.ua

Учора у Харкові пройшов кастинг на ХІІІ «Червону руту».

Відбіркові конкурси проходили у Харківському музичному училищі ім. Б. М. Лятошинського, куди ще з самого ранку почали з’їжджатися молоді виконавці як з Харківщини, так і з сусідніх регіонів. Це й не дивно, адже саме у першій столиці судді «Червоної рути» відкрили знамениті гурти «Танок на майдані Конго» і «Тартак». Цього року взяти участь у харківському відборі вирішили більше 100 вокалістів. Кастинг тривав увесь день та закінчився далеко за північ.

Кожний співак мав виконати три пісні з репертуару української естради або фольклору. Для деяких іспитом ставало також і завдання заспівати акапельно іноземну композицію. У такий спосіб журі перевіряло не лише вокальну майстерність конкурсантів, але й їх знання сучасної естради, музичні смаки, оригінальну манеру виконання тощо.

- У нас на рівних можуть виступати співаки із фонограмою і ті, які співають акапельно. Для нас важлива не шоу-програма чи костюм виконавці, а те як він думає, сама його суть. На сцені ми їх у творчому плані роздягаємо. Хочеться ж подивитися, ким учасник є насправді, чим він живе. Тому недостатньо просто завчити три пісні і заспівати їх нам, - сказав виконавчий директор Всеукраїнського фестивалю «Червона рута», голова журі Мирослав Мельник. – Коли учасник співає, судді можуть зупинити фонограму, попросити заспівати акапельно або запитати, що конкурсант слухає вдома. Завдяки цього ми намагаємося їх розкрити. Із того, як людина «відбивається» від нас, що вона насправді слухає, чим цікавиться, ну і звісно, як співає, ми вже складаємо своє враження. Це практично сканування кожного.

Кастинг проводився у шістьох номінаціях: поп-, сучасна танцювальна, рок-, акустична, інша музика та український автентичний фольклор. У кожній категорії були обрані як переможці, так і резервісти. У деяких категоріях число останніх доходило ледь не до десяти.

- Резервісти – це номінація, яка є перспективною, але ще не дотягує до переможців, - пояснив Мирослав Мельник. – У ході підготовки частина цього резерву відсіюється. Хтось може пропасти, інші не хочуть працювати. Це природній відбір.

Попереду у переможців та резервістів школа-майстерня, де навчання відбувається дистанційно. Викладачі надсилатимуть фонограми та завдання вокалістам, останні ж матимуть все це виконувати. Фінал ХІІІ «Червоної рути» запланований на вересень 2013 року.

- У Чернівцях будуть проходити фінальні змагання та концерт. У Києві ж запланований великий гала-концерт за участю переможців попередніх років, - додав Мирослав Мельник. – Це і «Брати Гадюкіни», і «ВВ», і Наталя Могилевська, і Ані Лорак, Пономарьов, Еріка і т.д.

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта