Навчитися красі: як харків’янка стала другою віце-міс Україна

07.10.2017 07:39 Культура
Фото із власного архіву героя Фото із власного архіву героя
Вона вирішила піти на цей конкурс, аби подолати власні комплекси та втілити в життя мрію матері.

У результаті Емілія Шах запам’яталася глядачам не тільки своєю яскравою зовнішністю, а й поведінкою, яка хоч і була проти правил шоу, проте відповідала внутрішнім переконанням дівчини.

Вирішила за один день

21-річна харків’янка Емілія Шах у цьому році стала другою віце-міс Україна, посівши третє місце в Національному конкурсі «Міс Україна 2017». Нагадаємо, цей конкурс проводиться в Україні щорічно з 1991 року, а його переможниці відправляються представляти Україну на міжнародних конкурсах Miss World, Miss Earth та Miss International.

– Я вирішила піти на цей конкурс за один день, коли вже завершувався кастинг, і цей день змінив моє життя, – розповіла Емілія. – Загалом, взяти участь у конкурсі організатори мені пропонували ще з початку відбору. Але через брак часу спочатку я відмовлялася.
Річ у тому, що учасниці мали переконати журі в тому, що вони перші, не тільки своєю красою.

Аби достойно представити себе та свій регіон у конкурсі, більшу частину свого часу дівчата мають займатися благодійними та соціальними ініціативами, а ще – культурним проектам.
На той час у харків’янки була ціла купа справ. З одного боку – захист диплома в одному виші, з іншого – підготовка до дипломної роботи у другому. Тому Емілія не була впевненою, що їй вистачить часу ще й на конкурс, адже підготовка до нього була серйозною.

Проте коли дівчина дізналася про його соціальну спрямованість і розповіла про пропозицію батькам, вони її підтримали, а мама навіть стала вмовляти доньку.
– Останнім поштовхом для мене стали вмовляння мами, – додала дівчина. – Вона розповіла, що за молодих літ сама мріяла взяти участь у конкурсі краси, проте ця мрія так і залишилася нездійсненою. Тому я і наважилася на участь.

 

Від комплексів до конкурсів краси

Проте, до успішного виступу на «Міс Україна 2017» та завоювання титулу в житті Емілії відбулося багато чого. Сама дівчина наполовину афганка. Звідси і зовнішність незвичайна, і ім’я та прізвище рідкісні. Але на своїй Батьківщині дівчина була всього один раз у десятирічному віці. Усе її життя пов’язане з Харковом, де вона народилася і проживає сьогодні.

У дитинстві Емілія і не думала, що колись опиниться на яскравій сцені національних і міжнародних конкурсів краси. У три роки батьки віддали її на гімнастику.
– П’ятнадцять років я займалася художньою гімнастикою, вона завжди була для мене на першому місці, займала багато часу, сил і енергії, – розповіла Емілія. – Свою мрію в цій сфері я здійснила – стала майстром спорту.

Проте, спорт хоч і тримав дівчину в добрій формі, але не додавав упевненості, тому у старших класах, аби впоратися з власними комплексами, Емілія пішла до модельної школи.
– Там навчили багато чому, а найголовніше – цінити та любити свою природну зовнішність, – розповіла вона.  

Через деякий час дефіле та зйомки перетворилися на задоволення, а комплекси відійшли на задній план. Проте, дівчина не зупинялася.
За її плечима – участь у міських і міжнародних конкурсах краси. Так, у 15 років на «Міс Юність –2011» Емілія успішно представила свою модельну школу. Далі – «Міс Студентство – 2013», де вона захищала честь академії культури, а також Miss Kharkiv International – 2013 – там дівчина брала участь від своєї рідної афганської громади.

– У подібних конкурсах я ніколи не переоцінювала свої можливості перемоги, не намагалася понад міру себе презентувати чи похвалити, – додала Емілія. – Навпаки, старалася абстрагувалася від думки, що потрібно себе якось показати, і залишалася собою.

Думки через фільми

І все ж не з модельною кар’єрою та спортом мріє пов’язати своє майбутнє Емілія. Після закінчення школи дівчина відчула потяг до творчості. Харків’янка почала писати твори великих і малих форм, вірші і прозу, сценарії до художніх і анімаційних фільмів.

А в майбутньому дівчина мріє отримати не менш творчу професію – сценарист-режисер. Для цього навчається у двох вишах – на факультеті кінотелемистецтва в Харківській державній академії культури та на факультеті міжнародних відносин у Харківському національному університеті імені В. Н. Каразіна.

Особливо красуні подобаєтеся створювати соціальні фільми, які розповідають про важливі проблеми сучасного світу.
Тому і в конкурсі краси свою благодійну діяльність Емілія пов’язала саме з кіно.
– Мою діяльність у рамках конкурсу було присвячено діткам, хворим на аутизм, які через обставини не можуть спілкуватися, як звичайні діти, тому я навчала їх висловлювати свої думки за допомогою фільму. Разом ми опанували операторську та режисерську діяльність, – розповіла дівчина.

Сором’язливість, що прикрашає

Майже дев’ять місяців готувалися красуні до феєричного фіналу. Із 15 000 заявок відібрали лише 50. Саме ці дівчата проходили різні випробування та презентували свою благодійну діяльність, яка допомогла визначитися з точною кількістю претенденток на перемогу. У результаті у фінал потрапили 24 красуні, яких протягом десяти днів готували до шоу. Щодня дівчата прокидалися о шостій ранку, щоб цілий день присвятити тренінгам, майстер-класам і репетиціям.

– Кожного дня було дуже цікаво, до того ж панувала дружня атмосфера, не було виявленого духу конкуренції, – згадує Емілія. – Можливо, конкуренція і була, але прихована.
Фіналістки по кілька годин на день відточували виходи й дефіле, вивчали танцювальні елементи та деталі проходження, проте з великої кількості красунь наша землячка вирізнилася.

Традиційно однією з частин фіналу конкурсу є дефіле в купальнику. Для ефектної появи конкурсантки одягнені в шовкові халати, які вони потім демонстративно скидають. Проте Емілія, дефілюючи, не скинула халат, а тільки приспустила. Усі подумали що це була «технічна» запинка, дівчина просто не змогла розв’язати пасок. Але насправді це була маленька хитрість. Красуня просто не захотіла оголюватися перед публікою.
– У той момент я зробила так, як вважала за потрібне. Мені так було комфортно, – розповіла Емілія.

Сором’язливість не завадила харків’янці посісти третє місце та стати другою віце-міс Україна – 2017. А оттитул Міс Україна дістався 18-річній киянці Поліні Ткач.
У цьогорічному конкурсі краси брали участь ще дві наші землячки – 25-річна Дарина Мітченко, яка стала Міс Глядацьких симпатій, і 20-річна Владислава Онипко.

Із улюбленого

Улюблений одяг: у повсякденному житті Емілія обожнює зручний одяг і взуття. Тому підбори та сукні одягає лише коли планує якісь святкові заходи.

Улюблена страва: дівчина не дотримується дієт, дуже полюбляє окрошку й шоколад.
Улюблена книга : полюбляє наукову фантастику; улюблена книга – «Імперія ангелів» Бернара Вербера.

Улюблена музика: класична та неокласична.
Улюблений фільм: «Куди приводять мрії».

Мета: дівчина хоче написати власну книгу, а потім самостійно її екранізувати.
Сімейний статус: неодружена, має тата, маму та молодшого брата.

Марина Проценко, спеціальний кореспондент

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта