Неформатні Дергачі: у райцентрі запалили альтернативники

01.07.2014 09:07 Культура
фото сайту Дергачівського РДА фото сайту Дергачівського РДА
21 червня в Дергачах відбувся уже 11-й відкритий фестиваль альтернативної музики «NEFORMAT».

Сам захід, у якому взяли участь 13 молодіжних музичних груп, пройшов у районному Будинку культури.

Початково фестиваль створювався для молодіжних рок-гуртів, які готувалися на базі РБК і клубів району. Та з роками географія учасників заходу розширилася, і він став майданчиком для виступу команд з інших районів Харківської області й навіть з інших областей.

Особливість фестивалю «NEFORMAT» – це виступ гуртів в основному андергаундної стилістики (від англійського Underground – підпілля). Це творчі напрями в мистецтві, які протиставляються масовій культурі і для яких характерно ігнорування стилістичних обмежень, відхід від загальноприйнятих цінностей і художніх традицій, епатаж і бунтарство. Крім того, часто андеграундне мистецтво в достатньо жорсткій формі порушує проблеми молоді. І як би це не було дивно, але при цьому саме андеграунд виконує величезну виховну роль. Адже там, де до підлітка не зможе «пробитися» жоден шкільний учитель або психолог, це з успіхом зробить мистецтво, яке він беззаперечно сприймає. Крім того, межа між андеграундом і популярною культурою насправді умовна. Багато артистів і музикантів починали з андеграунду, а з часом стали популярними та масовими.

Одинадцятий же «NEFORMAT» у Дергачах пройшов більш ніж невимушено, із притаманною його учасникам «бунтарською сутністю». Музичних бунтарів, до речі, привітав навіть голова Дергачівської районної ради Михайло Бушев. Він подякував організаторам фестивалю за популяризацію культурного життя в молодіжному середовищі, а учасникам фестивалю побажав успішних виступів і великих творчих досягнень.

У фестивалі «NEFORMAT – 2014» виступили групи в таких музичних стилях, як pop rock, hard&hevy, rock, stadium piano rock, thrash, groove, heavy metal, punk-rock, national metal, pop-punk, gothic metal, metalcore, folk-metal, funk та навіть disco.

– Фестиваль проходить уже водинадце, і ми сподіваємося на його велике майбутнє, тим більше, що цього року вперше в нас виступали гурти доволі високого рівня, які знають не тільки в районі чи області, а й у всій Україні. Як, наприклад, хедлайнери цьогорічного фестивалю гурт «Барабашоу» або Sheldon Cooper та «Свентояр», – розповіла режисер-організатор фестивалю «NEFORMAT» Тетяна Шмякова. – При цьому самі команди дуже добре відзивалися стосовно якості звуку, яку ми змогли організувати. Загалом це велика рідкість, коли такий фестиваль створюється не коштом спонсорів, а за допомоги районної адміністрації та районного Будинку культури.

Артем Богдан, матеріал з газети "Слобідський край" №77 від 28.06.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта