Пам'ятки архітектури перевірили на Харківщині

24.03.2017 08:07 Культура
Фото: Тетяна Василець Фото: Тетяна Василець
Згідно з вимогами Закону України «Про охорону культурної спадщини», Департамент містобудування та архітектури ХОДА у лютому 2017 р. завершив інвентаризацію пам’яток архітектури Харківщини.

Ця робота проводилася протягом останніх двох років.

- До її проведення були залучені органи місцевого самоврядування, провідні пам’яткознавці Харківщини, власники та користувачі пам’яток. При цьому виконано обстеження та фотофіксацію об’єктів; уточнення адрес об'єктів відповідно до сучасного найменування адміністративно-територіальних одиниць; збір та систематизацію архівних даних тощо. Водночас, виявлена низка проблемних питань, пов’язаних з обліком, схоронністю та використанням об’єктів культурної спадщини, - розповіли в Департаменті містобудування та архітектури ХОДА.

На сьогодні Департаментом завершується розроблення Обласної програми щодо збереження архітектурної спадщини Харківської області, яку заплановано надати на розгляд сесії обласної ради до липня 2017 року.

Першочергового розв’язання потребують питання охорони та збереження найвизначніших об’єктів Харківської області, таких як садиби у м. Люботині, смт Старий Мерчик та смт Шарівка, Держпром у м. Харкові.

- Починаючи з листопада 2016 року, заручившись підтримкою Українського осередку DОСОМОМО, за підтримки обласної державної адміністрації та Міністерства культури України, Департаментом опрацьовано з фахівцями НДІ пам’яткоохоронних досліджень (м. Київ) та ХНУБА всі необхідні матеріали для зміни статусу пам’ятки будівлі «Держпром» з місцевого на національне значення та внесення її до державного реєстру, - сказав директор департаменту Михайло Рабинович. - Надана облікова документація схвалена Міністерством культури України, яке підготувало проект постанови Кабінету Міністрів України про внесення будівлі «Держпром» до Державного реєстру нерухомих пам’яток України як пам’ятки архітектури національного значення.

Харківський фільм покажуть на всеукраїнському каналі

15 лютого на засіданні науково-методичної ради з питань охорони культурної спадщини Міністерства культури України схвалені надані департаментом заявка та номінаційні документи щодо внесення будівлі «Держпром» до Попереднього переліку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, розроблені у відповідності до вимог міжнародного пам’яткоохоронного законодавства.

Водночас, була намічена низка завдань, у тому числі консультації з цього питання з моніторинговою місією ЮНЕСКО наприкінці березня 2017 року. На підставі цих консультацій за завданням Департаменту містобудування та архітектури облдержадміністрації НДІ пам’яткоохоронних досліджень разом з харківськими науковцями на початку квітня візьмуться до розроблення Номінаційного досьє, необхідного для розгляду міжнародними організаціями питання занесення об’єкта до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Ця робота має бути завершена до кінця 2017 року.

Автор: Администратор сайта