Сьогодні день пам'яті пророка Даниїла і трьох отроків Ананії, Азарії і Мисаїла

30.12.2013 06:30 Культура
www.liveinternet.ru www.liveinternet.ru
Різдвяний піст приписує сьогодні їсти гарячу їжу без олії.

За 600 років до Р. Х. Єрусалим був завойований царем вавилонським, храм, споруджений Соломоном , був зруйнований, а безліч народу ізраїльського відведено в полон. Серед бранців перебували знатні юнаки Даниїл, Ананія, Азарія і Мисаїл. Цар Вавилону Навуходоносор розпорядився навчити їх халдейської премудрості, виховати в розкоші, при своєму дворі. Але вони, зберігаючи заповіді своєї віри, відмовлялися від надмірностей і вели строгий спосіб життя, харчувалися тільки овочами і водою. Господь дарував їм мудрість, а святому Данилу - дар прозорливості і тлумачення снів.

Святий пророк Даниїл, свято зберігаючи віру в Єдиного Бога і сподіваючись на Його всесильну допомогу, мудрістю своєї перевершив усіх халдейських волхвів і був наближений до царя Навуходоносора. Одного разу Навуходоносор побачив дивний сон, який вразив його, але, прокинувшись, він забув побачене. Вавілонські мудреці виявилися безсилі дізнатися, що наснилося царю. Тоді святий пророк Даниїл прославив перед усіма силу істинного Бога, який відкрив йому не тільки зміст сну, але і його пророче значення. Після цього Данило був зведений царем в сан начальника Вавилона.

Незабаром цар Навуходоносор наказав спорудити своє зображення - величезну статую, якій належало віддавати божеські почесті. За відмову зробити це три отроки - Ананія, Азарія і Мисаїл - були вкинути в палаючу піч. Полум'я підіймалося над піччю на 49 ліктів, опали стоять поруч халдеїв, а святі отроки ходили посеред полум'я, підносячи молитву Господу і оспівуючи Його. Ангел Господній, з'явившись, охолодив полум'я, і отроки залишилися неушкодженими. Цар, побачивши це, звелів їм вийти і звернувся до Бога істинного.

Данило і друзі його Ананія, Азарія і Мисаїл дожили до глибокої старості і померли в полоні. Згідно ж свідченням святителя Кирила Олександрійського святі Ананія , Азарія і Мисаїл були вбиті за наказом персидського царя Камбіза.

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта