Страсний тиждень розпочався у православних християн

14.04.2014 07:02 Культура
http://podrobnosti.ua/ http://podrobnosti.ua/

Сьогодні, 14 квітня, у православних християн почався Страсний тиждень - остання седмиця Великого посту, що передує Великодню, під час якого згадуються Таємна вечеря, зрада та суд, страждання , розп'яття і поховання Ісуса Христа. У християнстві всі дні Страсної седмиці носять назву великих - Великий понеділок, Великий Вівторок і так далі, також вживається епітет "страсний". Богослужінню в Страсний тиждень надається особливе значення. Пост в ці сім днів особливо суворий.

Великий понеділок
У цей день згадується старозавітний патріарх Йосип, проданий братами в Єгипет, як праобраз зрадженого Ісуса Христа, а також євангельське оповідання про прокляття Ісусом безплідної смоковниці, що символізує душу, що не приносить духовних плодів - істинного покаяння, віри, молитви і добрих справ.

Великий вівторок
У Великий вівторок згадується викриття Ісусом фарисеїв і книжників, а також притчі, сказані ним в Єрусалимському храмі: про данину кесареві, про воскресіння мертвих, про Страшний суд, про десять дів і таланти. Дозволяється гаряча їжа без олії.

Велика середа
У Велику середу християни згадують про зраду Юдою Іскаріотом свого Вчителя і про 30 срібняків. Також згадується грішниця, яка, омивши сльозами і помазавши дорогоцінним миром ноги Христа, підготувала його таким чином до поховання. У їжу дозволяються хліб, овочі, фрукти.

Великий четвер
Пригадуються таємна вечеря, обмивання Христом ніг учням, молитва Христа в Гефсиманському саду, зрада Юди. У Великий четвер починаються приготування до Великодня: господині печуть паски, фарбують яйця. Для християнина важливо в цей день відвідати службу і причаститися. Це єдиний день Страсної седмиці, коли дозволяється їжа з рослинною олією.

Велика п'ятниця
Пригадуються суд, розп'яття, страждання і смерть Спасителя. Із заходом сонця до закінчення пасхального богослужіння існує традиція утримуватися від їжі.

Велика субота
Пригадується перебування Христа у гробі. У церквах відбувається освячення великодньої їжі. У cуботу в Єрусалимі сходить благодатний вогонь.

Пасха
У неділю відзначається основне свято у християнстві - Великдень, або Воскресіння Христове. Тиждень після Великодня називається Світлою седмицею.

Автор: Администратор сайта