Унікальний музей передали у власність села на Харківщині

01.10.2017 07:05 Культура
Фото: Тетяна Василець Фото: Тетяна Василець
30 вересня громаді села Пархомівка Краснокутського району урочисто передали у власність садибу ХVIII ст., у якій зберігається колекція шедеврів світового живопису.

Завдяки зусиллям керівництва Харківської ОДА та ПУМБ будівлю музею, яка була передана власником в заставу в 2011 році, вдалося повернути громаді.

- Це без перебільшення історична подія. Декілька років тому ми боялися, що цю будівлю буде комусь продано, а наш музей потрібно рятувати. Уся область включилася в цю боротьбу, і ми перемогли. І це результат спільної роботи влади, громади і соціально активного бізнесу. Тепер ми можемо планувати роботу музею, запрошувати сюди відвідувачів і гостей, щоб милуватися витворами мистецтва, - відзначила керівник ХОДА Юлія Світлична. - Сьогодні ми відвоювали будівлю садиби, завтра ми будемо розробляти нові маршрути і вітати нових гостей Краснокутського району.

Перший Український Міжнародний Банк (ПУМБ) викупив будівлю музею з торгів під час ліквідації у процедурі банкрутства одного зі своїх боржників. Після цього передав будівлю як благодійний внесок на баланс обласного КП "Харківський художній музей".

За словами директора Харківського художнього музею Валентини Мизгіної, це чудовий подарунок на 62-гу річницю музею.

- Були побоювання, що експонати опиняться на вулиці. Але сталося так, як заповів засновник музею Панас Федорович Луньов, щоб колекція знаходилася у Пархомівці, - сказала Валентина Мизгіна. - Те, що відбувається, це вперше в Україні.

Більше фото дивіться тут.

Довідка. Художній музей у Пархомівці заснував учитель історії сільської школи Панас Луньов. Разом з учнями він створив історико-краєзнавчий музей, який розміщувався лише в одному класі школи. Пізніше вони заснували гурток «Юний історик» і загорілися ідеєю створення художнього музею. З проханням допомогти відкрити такий заклад зверталися до багатьох художників. Першими відгукнулися майстри з Харкова. У 1955 році вони подарували музею 50 своїх робіт, і саме цей рік прийнято вважати датою створення музею. Зараз колекція музею налічує понад 7 тисяч експонатів. Серед них - роботи видатних художників: Пабло Пікассо, Казимира Малевича, Миколи Реріха, Аполлінарія Васнецова, Івана Шишкіна, Джованні Піранезі, Фердинанда Бола, Тараса Шевченка, Івана Їжакевича, Михайла Дерегуса, Абрама Архипова. Із 1987 року заклад у Пархомівці є автономним відділом Харківського художнього музею.

Тетяна Лісна

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта