Унікальний підземний монастир з колонами і фресками розкопали під Харковом (ФОТО)

25.09.2013 06:00 Культура
Фото "Комсомольской правды" Фото "Комсомольской правды"
Знахідка здивувала археологів нетиповими для аскетів різьбленими барельєфами, колонами і писаними фресками.

Про підземний монастир стародавніх ченців харківські дослідники дізналися випадково, - повідомляє “Комсомольська правда”. Під час експедиції до Валківського району жителі одного з сіл розповіли археологам про місцеву пам'ятку, котру фахівці вирішили побачити на власні очі. Поки вченим вдалося обстежити всього кілька коридорів. Більша частина монастиря похована під завалами.

- Прямих аналогів даного скиту, датованого кінцем XVIII – початком XIX століть, на території України немає, - вважає директор Слобожанського археологічної служби Ірина Голубєва. - Знахідка дійсно унікальна.

Особливість віднайденого місця полягає в специфіці ґрунту.

- Усім відомі Києво-Печерська лавра, Святогірський монастир були вирізані у твердій породі, а цей – всередині глинистого пагорба. Завдяки цьому древнім майстрам вдалося створити на стінах справжні шедеври: барельєфи з Дівою Марією і Агнцем, колони, - сказала Голубєва. - Судячи з варварських написів на стінах, об'єкт місцевим жителям був відомий, як мінімум, з 1980-х років. Тож ніяких стародавніх речей ми поки не виявили. Ще рано будь-що говорити навіть про потенційні знахідки та розміри скиту, бо я поки не впевнена, що ми будемо його "розкривати".

Автор: Администратор сайта