В аракчеєвському будинку під Харковом відкриють музей

18.10.2012 12:51 Культура
http://rayonka.info http://rayonka.info
В селі Коробочкине, що у Чугуївському районі Харківщини, відкриють історичний музей. Раніше це приміщення займала школа.

Коробкинський НВК незабаром звільнить два свої корпуси і переїде до реконструйованої будівлі, що раніше була будинком культури.

Два корпуси, які школа звільнить у найближчі тижні, є унікальними архітектурними пам’ятниками.

Адже обом будівлям уже геть за сто. До приміщення 1853 року переїде Будинок культури. А от в архітектурній пам’ятці 1817 року розташують музей історії військових поселень. Начальник управління культури і туризму Чугуївської райдержадміністрації Тетяна Кулешова розповіла «СК», у чому полягає унікальність цих будівель.

– Старовинним «аракчеєвським» будинкам, розташованим у селі Коробочкине, пощастило, що багато років у них була саме школа а не, скажімо, правління колгоспу, – каже Тетяна Володимирівна. – Архітектурна пам’ятка уникла cпотворюючих перебудов і сьогодні має такий вигляд, як і за часів військових поселень. Ця унікальна автентичність і надихнула чугуївців на чудову думку зробити у приміщенні колишньої школи музей військових поселень першої половини XIX ст.

Також вона додала, що будівля волосної управи в Коробочкиному, у якій облаштують музей, – рідкісний взірець громадської архітектури першої половини  ХІХ ст., споруджений у стилі російського класицизму.

– На сьогодні внутрішнє та зовнішнє планування волосної управи збереглося в первісному вигляді, тому відновлені інтер’єри кабінетів можна використати як елементи постійної експозиції Музею історії військових поселень, – каже Тетяна Кулешова. Вона додала, що в музеї відвідувачі зможуть ознайомитися з письмовими документами, картами військових поселень, предметами вжитку військовослужбовців тощо.

– Зосередження уваги лише на слобідсько-українських поселеннях дозволить створити в музейних залах всебічну, яскраву картину життя військових поселян саме в нашому краї, яку доповнять місцеві архітектурні пам’ятки, – каже Тетяна Володимирівна.
Хронологічно експозиції Музею історії військових поселень охоплюватимуть весь період їх існування у Слобідсько-Українській губернії – 1817–1857 роки.

Нагадаємо, у селі Коробочкине Чугуївського району реконструювали будинок культури,  що перетворився на школу, яку відкриють 25 жовтня.

Інна Пирлик, матеріал з газети "Слобідський край" №125 від 18.10.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта