Відома актриса грає у виставі для хворих дітей (Фото)

03.11.2016 07:33 Культура
teatre.com.ua teatre.com.ua
Благодійний проект "Оскар і Рожева пані" за участю відомої української актриси Ірми Вітовської пройшов у Харкові втретє.

Проект покликаний привернути увагу суспільства до відсутності в Україні системи дитячої паліативної допомоги, розповідає інціаторка і виконавиця головної ролі Ірма Вітовська.

- Це проблема законодавчої бази для таких дітей. Треба визначити статус паліативної дитини в Україні, закріпити це, перепрофілювати спеціалістів, які могли б працювати у цій системі, закупити знеболювальні препарати дитячої форми. Це також нормальне дитинство, скільки б воно не тривало, воно має бути повним, яскравим, без болі, - говорить актриса.

 

12-річний Оскар хворіє на рак, і жити йому залишилось 12 днів. Він, його батьки та лікар - у відчаї, бо нічого не можуть вдіяти. Але з'являється Ружа, або Рожева пані, яка допомагає хлопчику прожити останні відведені йому дні повним життям. За цей час він переживає і радощі, і розчарування, і дитячі пустощі, і любов, і примирення з батьками, і турботу про інших. Усі свої події, почуття і бажання хлопчик викладає у листах до Бога.

Сюжет однойменного роману Еріка Шмітта Ірма Вітовська обрала для вистави і  каже, що переговорний процес із драматургом стосовно авторських прав був дуже важким і тривалим. Але врешті-решт за три місяці усі юридичні питання вдалося врегулювати, і в жовтні 2015 року приступили до втілення роману на сцені. Інсценування та сценографію зробив режисер, директор - художній керівник Івано-Франківського музично-драматичного театру Ростислав Держипільський, музику до вистави написав лідер гурту "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук, дитячі малюнки створив харківський художник Микита Тітов, а анімацію - художник Андрій Єрмоленко.

- Ми розуміли, що тут не потрібно буде придумувати щось суперекспериментальне, виводити свої режисерські амбіції наперед. Нам потрібно було зробити сучасний європейський продукт, який має виконати місію проникнення в душу, серце, пробити в суспільстві стіну незнання цієї проблеми, - говорить  Ростислав Держипільський.

 У виставі задіяні 12 дітей - учні шкіл Івано-Франківська. Організатори кажуть, що саме поєднання на сцені гри дітей та досвідчених акторів було найскладнішим у підготовці.

- Ми поставили умову, що у нас буде реальна дитина, бо ми добиваємося максимального проживання вистави. У нас на сцені - ровесник 12-річного Оскара, реальні діти. Завдяки цьому глядач у залі перебуває у такому собі док-театрі. Ми бачимо, що це справило враження на чиновників, і багато процесів в Україні почали рухатися, - говорить Ірма Вітовська.

Дітям треба було за два місяці опанувати акторські прийоми, які дорослі освоюють десятиліттями. Вони "ночували" в театрі й працювали на канікулах.

Влад два місяці ходив з горіхами у роті, щоб покращити дикцію

Виконавець головної ролі Оскара Владислав Балюк навчається у 7 класі звичайної школи та театральної. На початку Влад мав погану вимову з галицьким діалектом, щоб виправити це, йому довелося два місяці ходити з горіхами у роті. А другому виконавцю цієї ж ролі Марку Кирильчуку до спини прикріпили палку, аби вирівняти поставу. Влад розповідає, що дуже переживав перед тим, як прийти на кастинг. І тепер не жалкує, що таки зважився.

- Доводиться зараз "зачіску" оновлювати часом, - жартує хлопець про свою стрижку "під нуль". - Але дуже весело проходять канікули та деякі навчальні дні. Цікаво працювати із такими зірками, як Ірма Вітовська, доводилося хоча б трішки наздоганяти їхній рівень, багато працювали, але я гадаю, що впорався із завданням. Я не очікував ніколи, що мені доведеться грати таку глибоку роль, серйозний персонаж. На перших репетиціях було дуже важко передати ці емоції і втілити її у життя. Гастролювати подобається, єдиний мінус - трохи недосипаємо, але я дуже задоволений, що ми подорожуємо. Я побачив країну, я маю тут друзів, нам дуже весело.

 

Кошти від продажу квитків на виставу, а також зібрані у благодійні скриньки, організатори віддають будинкам дитини в Україні. У минулому сезоні після виступів у різних містах проект зібрав  близько 800 тис. грн. У Харкові минулого року було два виступи, за які вдалося зібрати до 100 тис. грн, вони були передані у Харківський будинок дитини № 1.

Цього разу трупа планує зібрати кошти з благодійних скриньок. Уже зібрали близько 60 тис. грн, які лишилися у Хмельницькому, Житомирі, Чернігові, в Івано-Франківській області.

Тамара Кіч

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта