Загинув курсант під час польоту під Харковом. Причини трагедії з'ясовують

фото Регіонального медіа-центру Мінборони України фото Регіонального медіа-центру Мінборони України

На Харківщині, 22 вересня 2012 року близько 12:30 у 203-й навчально-авіаційній бригаді під час планових польотів трапилася авіаційна подія з падінням навчально-тренувального літака Л-39 «Альбатрос».

Загинув курсант Харківського університету Повітряних Сил ім. Івана Кожедуба Микола Наконечний.

Як повідомила прес-службі Харківського університету Повітряних Сил ім. Івана Кожедуба, польоти авіації Збройних Сил України на літаках Л-39 призупинені до з’ясування причини трагедії.

Авіаційні експерти працюють із знайденими плівками об’єктивного контролю літака, так званою, «чорною скринькою».

Командувач Повітряних Сил ЗС України військовий льотчик І-го класу генерал-лейтенант Юрій Байдак сказав:

- За попередніми даними літак був справним. Але, я, підкреслюю, це лише за попередніми розшифруванням «чорної скрині». Сам же літак з бортовим номером «04» і 1989 року випуску буде уважно вивчений фахівцями, які розберуть його, буквально, до гвинтика. Згідно чинного законодавства на все розслідування інсцидента відводиться до 60 діб. Поки що ж, членами спеціальної комісії розглядаються всі можливі версії події від несправності техніки до людського чи зовнішнього факторів, - запевнив генерал.

Прокоментував генерал-лейтенант Юрій Байдак й рівень підготовки льотчиків-інструкторів та особисту майстерність загиблого курсанта.

- До практичних занять з курсантами в Чугуєві допускають лише досвідчених військових пілотів. За плечима покійного Миколи Наконечного понад 15 годин знаходження у небі тільки в ході цьогорічної льотної практики. У його заліковій книжці лише три оцінки «добре», решта – «відмінно». За все це його в числі перших й було допущено до виконання самостійного польоту, - зауважив генерал.

А від льотчика-інструктора 203-й навчально-авіаційної бригади майора Євгена Д’якова, який особисто відповідав за аеродромне навчання курсанта Наконечного,

- У день трагедії і саме на тому літаку Микола успішно виконав два польоти з льотчиками-інструкторами. Тому з дозволу заступника начальника ХУПС з льотної підготовки  військового льотчика І-го класу Юрія Ситника був допущений до самостійного керування літаком Л-39 «Альбатрос». Згідно польотного завдання, йому належало виконати тренувальний політ по колу і морально він був повністю готовий до цієї, вважаю, нескладної роботи, - пригадав офіцер.

 - Розглядаються дві версії авіакастрофи: несправність літака і помилка пілота, - повідомив Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-полковник Володимир Замана.

За його словами, курсант-льотчик пройшов повну підготовку згідно з курсом льотної підготовки, до самостійного польоту виконав з льотчиком-інструктором 71 політ та був визначений готовим до виконання самостійного польоту.

 - На цей час розшифровано плівки об’єктивного контролю, за результатами вивчення яких попередньо встановлено, що літак був справним. Ймовірною причиною авіакатастрофи є людський фактор, - сказав генерал-полковник Володимир Замана.

На аеродромі 203-ї навчально-авіаційної бригади працюють декілька компетентних комісії з числа експертів найвищого рівня. Остаточні ж причини буде встановлено за підсумками роботи комісії, яку очолює головний інспектор з безпеки польотів Головної інспекції Міністерства оборони України Петро Івашко.

Поховання загиблого хлопця зі всіма військовими почестями заплановано на 25 вересня в Сумській області, де мешкають його батьки.

Автор: Администратор сайта