Через що відмовлять у реєстрації на ЗНО

20.02.2017 15:40 Суспільство
Фото:osvita.uz.ua Фото:osvita.uz.ua
За даними Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти, поки реєстрація на ЗНО-2017 йде кволо.

Так, зі слів директора ХРЦОЯО Олександра Сидоренка, поки документи здали 133 школи із Харківщини (із 628), 70 - із Полтавщини та 23 із Сумщини.

- Поки абітурієнти не поспішають із реєстрацією, - підтвердив Олексаднр Сидеренко і додав, що, як завше, пік подачі документів приходить під кінець терміну.

У центрі попереджають, що до оформлення документів для реєстрації на іспити треба поставитися уважно. І оприлюднили типові помилкичерез які учасникам буде відмовлено у реєстрації:

  • не надано копію документа про повну загальну середню освіту (атестат) або довідку з місця навчання для учнів (слухачів, студентів) професійно-технічних, вищих навчальних закладів, яка підтверджує, що особа здобуде повну загальну середню освіту у поточному навчальному році (форма розміщена на веб-сайті Харківського РЦОЯО у розділі «ЗНО-2017»);

  •  не надано фотокартки;

  •  фотокартки не відповідають вимогам (дві однакові кольорові або чорно-булі фотокартки для документів, розміром 3*4 см із зображенням, що відповідає досягнутому віку особи);

  •  немає у реєстраційні картці підпису заявника;

  •  не надано копію свідоцтва про зміну імені, та/або свідоцтва про шлюб, та/або свідоцтва про розірвання шлюбу (для осіб, у документах яких є розбіжності в персональних даних).

       Документи, які надсилати до Харківського РЦОЯО не потрібно: копію свідоцтва про базову загальну середню освіту; довідки з ПТНЗ/ВНЗ, в яких вказана дата отримання повної  загальної середньої освіти не 2017 рок, а інший - 2014, 2015, 2016, 2018 роки тощо; ідентифікаційний код.

- Відмова у реєстрації на ЗНО - явище не часте, але для будь-кого воно є не комфортним, змушує нервувати, переробляти документи. А для нас діють доволі суворі закони щодо збереження персональних даних, про відповідність документів тощо. Наприклад, в атестаті написано Євгеній, а в паспорті Євген, або надсилають заяву, у якій немає підпису, як от нещодавно сталося із абітурієнтом із Сум. Йому довелося понад 200 км їхати до нашого центру, аби виправити документи, інакше, ми не маємо права обробляти їх, - розповідає Олександр Сидоренко.
За його словами,  документи фахівці центру обробляють оперативно. У разі помилки, абітурієнта того ж дня повідомляють про це. 


До речі, існує два варіанти відмови у реєстарції: із першого разу - коли докумнети повертають назад на доопрацювання, другий - безповоротно, скажімо, коли абітурієнт не може надати документ про освіту, посилаючись на те, що загубив атестат тощо. 

За даними  ХРЦОЯО, минулого року зовсім відмовили у реєстрації близько двадцятьом абітурієнтам із трьох областей. 

Перевірити стан реєстрації можливо на веб-сайті Українського центру оцінювання якості освіти  у розділі «Стан опрацювання реєстраційних документів ЗНО». Сервіс надає можливість перевіряти та відслідковувати стан надходження документів, їх опрацювання, відправку сертифікатів за номером реєстраційної картки (що відображено в контрольно-інформаційному листку).

Нагадаємо, реєстрація на цьогорічне ЗНО стартувала 10 лютого і продовжиться до 17 березня.

Довідка: У разі потреби за консультацією або технічною допомогою з питань реєстрації можна звернутися до пунктів реєстрації. У Харківській області функціонує 12 пунктів на базі вищих навчальних закладів - адреси та графік роботи пунктів реєстрації розміщено на веб-сайті Харківського РЦОЯО в розділі «ЗНО-2017».

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Менеджер сайта