Про бюджетні місця у харківських вишах розповіли у ХОДА

29.06.2017 10:10 Суспільство
Фото: glavcom.ua Фото: glavcom.ua
Навчання за рахунок держави може випасти особливо тим, хто збирається на "математику, фізику, хімію та інформатику".

За інформацією Департаменту науки і освіти ХОДА, загальний ліцензований обсяг прийому до вишів ІІІ–ІV рівнів акредитації цього року за ступенем  «бакалавр» складає 39 066 осіб, у тому числі на денну форму навчання – 28 901 особа, на заочну – 10 165 осіб. Щодо державного замовлення, то з минулого року запроваджено адресне розміщення держзамовлення. Для порівняння – минулоріч на перший курс наші ВНЗ прийняли 33,3 тис. абітурієнтів за всіма формами навчання, у тому числі на денну форму навчання – 26,5 тис. осіб, з них «на бюджет» – 16,1 тис. студентів.

– Як і минулого року, бюджетних місць буде більше в тих ВНЗ, яким віддають перевагу вступникам з високими балами ЗНО. Таким чином, бюджетні місця будуть закріплені за кращими абітурієнтами. Виші, які повністю виконали державне замовлення в 2016-му, мали можливість збільшити кількість  бюджетних місць на 10 %, інші вищі навчальні заклади орієнтуються на максимальні обсяги цього року, – пояснив заступник директора Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації Олександр Труш. 

Цього року можемо розраховувати і на збільшення держзамовлення до 10 % порівняно з минулим роком на природничі, технічні та педагогічні спеціальності (математика, фізика, хімія, інформатика) з урахуванням ринку праці. Мінімальні обсяги держзамовлення виш установлює самостійно.

Важливо знати, що цього року вступник може подати дев’ять заяв на чотири спеціальності – як до одного вишу, так і дев’ять заяв у різні університети (у 2016-му було 15 заяв на п’ять спеціальностей). А от на контрактну форму кількість заяв не обмежується.

За інформацією Харківського обласного центру зайнятості, станом на перше червня у службі зайнятості нараховувалося 44365 вакансій, із них найзатребуваніші:
- робітники з обслуговування, експлуатації та контролювання за роботою технологічного устаткування, машин;
- працівники сфери торгівлі та послуг;
- кваліфіковані робітники

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Тетяна Василець