Вартість шкільної форми у Харкові: де, скільки, чи варто купувати

19.08.2013 11:25 Суспільство
http://polit.ru/ http://polit.ru/
Основні витрати бюджету, особливо при підготовці першокласника, припадають на шкільну форму.

Класична чи сучасна, модна чи комфортна, натуральна чи «клейонка», вітчизняна, китайська чи брендова – усі ці питання щодо гардероба доводиться вирішувати батькам, перш ніж вирушати за покупками.

У деяких харківських школах вибір батькам полегшують тим, що визначають певний корпоративний стиль – тобто фасон, колір і модель вбрання, характерні тільки для цього закладу. Тут же, у школі, можна й замовити комплект одягу, розповідає харків’янка Юлія Пільчикова, чий синочок цього року піде у третій клас.
– Обов’язковим для носіння в нашій школі є сірий піджак, який коштує 280 грн, і такого ж кольору жилетка – за 170 грн, – каже мама учня. – Штани (чорні) можна купити самостійно в іншому місці. Минулого року комплект для дівчат (піджак, жилет і спідниця) того ж сірого кольору коштував 330–380 грн. На одяг ще прикріплюється логотип школи, який коштує 55 грн.

Майже щоденне носіння дитиною цього одягу показало, що речі виготовлено якісно, запевнила матуся. Тканина не мнеться, добре переться, не витягується й не кошлатиться. Єдиний недолік, який помічаєш, глянувши на ярлик – склад тканини (100 % поліестер). Як відомо, синтетичні тканини не надто корисні для здоров’я, а тому хоча б натільна білизна (сорочка, майка) має бути з натуральних волокон (бавовна, льон, шовк).

Якщо ваш вибір не обмежений подібними вимогами школи, то купити форму можна на ринку, у спеціалізованому магазині або замовити в Інтернеті. Асортимент усюди дуже різний, але ціна скрізь залежить від виду тканини і якості пошиття.

Ми вирішили ознайомитися з пропозицією шкільного одягу на найбільшому ринку Харківщини – «Барабашово», тим паче, що до 1 вересня там діє шкільний ярмарок. На ринку продають одяг як китайського виробництва, так і вітчизняного. Якість вітчизняних товарів вигідно відрізняється від далекосхідних аналогів: їх вироблено переважно з натуральних тканин (вміст бавовни не менше ніж 70 %), пошито акуратно, одяг доволі приємний на дотик. Костюм для хлопчика (піджак і штани) з харківської фабрики можна знайти за 280 грн, від інших українських виробників – за 310–340 грн. Вартість бавовняної сорочки варіюється від 120 до 180 грн.

Комплект-трійка для дівчинки (піджак, спідниця і штани) обійдеться від 250 грн. Якщо купувати окремо, то блуза коштуватиме від 100 до 200 грн, піджак – 180–220 грн, спідниця – 75–90 грн, штани – 180 грн. Китайські костюми суттєво дешевші – від 150 до 240 грн, проте вони мають значно гірший вигляд і якістю похвалитися не можуть.

Із базару чи з магазину?

Якщо колись шкільну форму дівчаток можна було «оживити» тільки за допомогою різноманітних варіантів фартушків, комірчиків і манжет, то сьогодні у школярок є більше можливостей забезпечити собі модний, стильний і оригінальний вигляд. Тому і клопоту з одягом у мами дівчинки більше, розповідає ще одна харків’янка, Ольга Лиховченко, – незабаром вона відведе в перший клас донечку.

– Я купила костюм-трійку на ринку Барабашово за 600 грн, це сарафан, піджак і штани. До нього вирішили купити і змінний костюм-двійку – жилетку зі спідницею. Комплект знайшли в «Дитячому світі» за 500 грн, блузка в «Антошці» коштує 250 грн, на ринку – 150. Склад тканини – бавовна (приблизно 70–80%) і віскоза. Витрат багато, і це при тому, що ми ще не купували взуття, – зазначає мама першокласниці.

У спеціалізованих магазинах можна купити одяг вітчизняних і закордонних брендів. Ціни в магазинах, звичайно, значно вищі, ніж на базарі, утім продавці заохочують до купівлі відомої торгової марки іншими перевагами: пропонують колекцію одягу з натуральних висококласних тканин, з використанням новаторських технологій, з урахуванням особливостей будови дитячої фігури. Якщо ви прихильник бездоганної якості і стилю, то в одному з найбільших спеціалізованих дитячих магазинів Харкова знайдете на свій смак таку колекцію: сарафан для дівчинки за 375 грн, спідницю – 275 грн, блузку – 255 грн, жакет – 600 грн, штани – 325 грн. Костюм для хлопчика (піджак і штани) обійдеться у 745 грн, сорочка з довгим рукавом – 155 грн, краватка – 65 грн, штани окремо – 275 грн.

Якщо вам хочеться вдягти дитину в усе якісне і стильне, але ціни в магазині «кусаються», пропонуємо більш «бюджетний варіант» – пошук аналогів в інтернет-магазинах та на форумах. Якщо не лінуватися, то можна знайти: сарафан – за 196 грн, жакет – за 288 грн, блузу – за 168 грн, сукню – за 258 грн, штани – за 231 грн, спідницю – за 189 грн. При цьому слід враховувати строки доставки товару й ретельніше обирати розмір, щоб не довелось повертати костюм до інтернет-магазину, втрачаючи дорогоцінний час.

Важливою складовою дитячого гардеробу є взуття. Класичні шкіряні туфлі на базарі коштуватимуть від 200 грн, в інтернет-магазині – 200–300 грн, у дитячому магазині – 575 грн. Не слід також забувати і про змінне взуття, яке доведеться вдягати в осінньо-зимовий період. Крім того, потрібний і спортивний одяг для фізкультури. Спортивні костюми (кофта і штани) на ринку коштують від 150 грн, а у спортивному магазині – від 259 грн; кросівки на базарі – 80–150 грн, у магазині – 149–399 грн.

Тамара Кіч, матеріал з газети "Слобідський край" №98 від 17.08.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта