Якби я став Президентом України. Рецепт від польського міністра

27.05.2014 08:02 Влада
http://news.rambler.ru/ http://news.rambler.ru/
На початку дев’яностих Україна та Польща опинилися майже в однакових умовах.

Сьогодні сусідка утричі заможніша від нас. Чому це сталося і що робити українцям? Рекомендації дає ключовий архітектор польських економічних реформ.

23 травня в Харкові гостював колишній віце-прем’єр-міністр і двічі міністр фінансів Республіки Польща професор Гжегож Колодка. Починаючи свою лекцію, пан Колодка, спеціаліст зі структурних реформ і публічних фінансів, розповів про те, що побачив по дорозі із Дніпропетровська до Харкова. Через вікна потяга він дивився на Україну з точки зору економіки і бачив, що на понад 200-кілометровому шляху майже відсутні нові будинки. Усе зведено ще за радянських часів. Нового нічого не будується.
На початку свого сходження Польщі було легше прийти до 100 % ринкової системи, каже польський економіст. Якщо радянська економіка базувалася на важкій промисловості та колективному сільському господарстві, то у соціалістичній Польщі була диверсифікація промисловості та понад 80 % приватних сільських господарств.
Екс-міністра Польщі часто запитують, у чому криється успіх Польщі. А він відповідає: «Ми просто знали, чого хотіли. Звичайно ж, як і українцям, полякам також хотілося кращого майбутнього».

Із його слів, виникнення стратегії подальшого розвитку Польщі полегшили й чіткі орієнтири: країна йшла до Європейського Союзу. Гжегож Колодка відзначає, що сьогодні дуже важливим питанням для України є розуміння того, де для неї кращі фактори розвитку: в ЕС чи МС.

– Найгірший аспект вашої ситуації – це погані інститути: економічної, соціальної, політичної сфери... Коли Польща вступила до ЄС, там ми побачили вже сформовані інститути, закони, там не було інституту корупції, – пояснює фахівець.
На думку польського економіста, Україні понад усе потрібна лібералізація, однак тільки разом із «сильною рукою». Адже без якісного керівництва країни годі й говорити про економічно розвинене суспільство.

– Демократія – чудова річ, однак без керівництва, справжнього лідерства немає майбутнього, – констатує професор.

Розмірковуючи над тим, потрібно Україні йти до Європейського Союзу чи ні, поляки переконані, що треба. За словами польського реформатора, добре майбутнє України можливе без формального членства в ЄС, однак важко сказати, чи буде воно таким без добрих взаємовідносин із Російською Федерацією. А це сьогодні вже політична проблема.

– Україна має одну з найкращих геополітичних позицій і зараз, і у світі майбутньому. Це шанс для країни. Однак для її успіху має бути розроблено стратегію. Повинно, аби були політики, а не дурні, підприємці, а не крадії, професіонали, а не бюрократи... і, мабуть, ще 25 років, – каже Гжегож Колодка.
Тож українцям треба готуватися до багаторічної роботи. А поки що – конкретні кроки від бувалих. Гжегож Колодка переконаний, на сьогодні головним кроком є вибори Президента України.

– Це крок у доброму напрямі. Я б, як Президент України, на своєму посту перш за все зателефонував би Володимиру Путіну. Необхідно обговорити, що робити в подальшому. Адже так, як є, не може бути далі, – говорить економіст.
За його рекомендаціями, новообраному Президентові потрібно визначитися, яку політичну систему він бажає: бюрократичну, олігархічну з корупцією чи професіональне та демократичне керівництво.

Окрім того, для України порятунком буде сильна центральна влада з децентралізацією на місцях, реформування податкової системи, стабілізація курсу грошей, покращення взаємовідносини із РФ та виконання хоча б 89 % зобов’язань, які взяті перед Міжнародним валютним фондом. Побудова довгострокової стратегії соціально-економічного розвитку країни, бачення свого майбутнього тощо – усе це потім, та перш за все Україні треба визначитися з тим, чого вона хоче.

Тетяна Василець, матеріал з газети "Слобідський край" №62 від 24.05.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта