Харківські альпіністи поламали собі зуби, сходячи на Тянь-Шань (ФОТО)

07.02.2013 06:51 Спорт
Фото Євгена Полтавця Фото Євгена Полтавця
Команда харківських альпіністів Євген Полтавець і Євген Тимко здійснили сходження категорії 6-А складності на північній стіні вершини Вільна Корея (4740м) у Тянь-Шані.

Як розповів кореспонденту «СК» Євген Полтавець, об'єкт був обраний через його новизну і складність. Взимку північну стіну Вільної Кореї українським спортсменам ще не вдавалось підкорити, найбільш вдала спроба була у 2009 році, коли чисельна українська збірна не здолала вершину.


- Характерною особливістю району і стіни є дуже низькі температури, особливо у січні -23  -28ºС і велика висота. Північна експозиція стін робить цей район дуже льодовим. На стіні присутнє величезне намороження, і маршрути являють собою каскад навісних скельних стін впереміж з льодовими карнізами і жолобами. Це дуже складний рельєф для роботи, - говорить Євген Полтавець.


На стіні були відсутні полиці для наметів, тому спортсмени використовували для ночівлі спеціальну підвісну платформу.

Складності додавала і хмарність погоди, речі спортсменів намокли і відсиріли, їх неможливо було висушити. В останні дні спортсмени отримали невеликі обмороження рук і ніг.
- Здоров'я сильно витратили там, зуби поламали. При низьких температурах продукти набувають зовсім інших фізичних якостей, проблематично розгризти шоколад, не розігрівши, з'їсти ковбасу чи сир. Ми намагались гризти шоколад не розморожений і поламали зуби. Але на пару зим зубів іще вистачить, - жартує альпініст.


В день штурму вершини погода ще більше погіршилась, харків'яни працювали у снігопаді, в умовах нульової видимості, але вершини досягли. Проходження маршруту зайняло  п'ять з половиною днів.
Сходженню передував десятиденний навчально-тренувальний збір в ущелині, під час якого харків'яни акліматизувались і тренувались проходити незвичний для них льодовий рельєф. Комбінований маршрут із льодовими ділянками вимагав брати повний комплект спорядження, включаючи льодові кошки, льодові інструменти і льодобури — це додало 6 кг ваги у стартовий вантаж команди.

Після повернення з Тянь-Шаня Євген Полтавець отримав звання найсильнішого альпініста України 2012 року.

Тамара Кіч

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта