Один залізний кінь на двох. Сім’я мотогонщиків з Краснограда прославляє Харківщину

10.04.2017 11:45 Спорт
Фото з особистого архіву сім'ї Немилостивих Фото з особистого архіву сім'ї Немилостивих
Красноградські мотоциклісти, батько і син Юрій і Дмитро Немилостиві, стали призерами двох квітневих етапів чемпіонату України з мотокросу. А в травні сімейний дует буде захищати честь нашої країни на другому етапі Чемпіонату світу в Чернівцях.

Замість карта – мотоцикл 

Минулих вихідних, 1–2 квітня, в Олешках (донедавна Цюрупинськ) Херсонської області пройшов 1-й етап чемпіонату України з мотокросу. На цих змаганнях виступало понад 20 команд з різних куточків країни: Запорізької, Чернівецької, Полтавської, Луганської та інших областей. Звичайно, цей турнір не обійшовся без участі команди з нашого регіону. Серед наших спортсменів був красноградський дует батька й сина Немилостивих – 45-річного Юрія (рульовий) і 19-річного Дмитра (колясочний). Вони виступали у змаганнях на мотоциклах з колясками. За результатами змагань красноградський тандем став переможцем як в особистому заліку, так і в командному. В індивідуальній першості у тандемі з Володимиром Картавенком (Запорізька область) виступав земляк Немилостивих, Микола Білан, але їх дует залишився без призових місць. 

Фото з особистого архіву сім'ї Немилостивих

За словами Немилостивого-старшого, він прийшов у мотокрос понад десять років тому, а згодом до нього приєднався і його нащадок. 

– Я в мотоспорті з 2006 року, а до цього зай­мався картингом. У нашому місті картингісти і мотоциклісти займалися поруч. Коли картинг зник, я вирішив спробувати себе в мотокросі, – згадує Юрій. – Щодо сина, то він нічим іншим займатися не хотів. Він з дитинства ліпив і малював мотоцикли. А також катався на маленьких «залізних конях». Потім він їздив на звичайному мотоциклі, а коли йому виповнилося 15 років, я забрав його собі в коляску, і ми почали виступати разом.

Прикра плутанина

Для Юрія все починалося з районних і обласних змагань. А вже з 2014 року дует батько-син почав брати участь у чемпіо­натах України. За цей час вони двічі ставали срібними призерами національного чемпіонату, а за підсумками минулорічного турніру їм дали звання майстрів спорту. Як каже Немилостивий-старший, завдяки їх виступам на всеукраїнських змаганнях люди перестали плутати їх батьківщину з іншим українським містом.

– Завдяки нашій постійній участі люди перестали плутати Красноград із Кіровоградом (зараз Кропивницький. – Авт.). Завжди в Олександрії диктор нас представляв як Кіровоград. Ми, звісно, засмучувалися з цього приводу, завжди акцентували увагу дикторів, що ми саме з Краснограда. А тепер уже багато хто знає про нашу батьківщину і де вона знаходиться, – розповідає рульовий екіпажу.

І от на початку квітня на першому етапі чемпіонату України команда Немилостивих виборола перше місце. До цього року спортсмени не могли тріумфувати на Херсонщині.
Але, незважаючи на успіх, відпочивати їм поки не доводиться. За кілька днів Немилостиві вирушили на другий етап чемпіонату України, який 7–8 квітня проходить у Чернівцях (кореспондент «СК» спілкувався зі спортсменами, коли вони їхали до Чернівців). Ці два етапи ЧУ є відбірковими до 2-го етапу чемпіонату світу, який пройде з 5 по 8 травня в тих же Чернівцях. 

Фото з особистого архіву сім'ї Немилостивих

Усього для України виділено три ліцензії на участь у ЧС, і за одну з них саме бореться красноградський дует. Перемога в першому турі значно підвищила їх шанси на досягнення бажаного. Тепер, щоб кваліфікуватися на світові змагання, тандему Немилостивих треба буде доїхати до фінішу, без огляду на те, яке підсумкове місце вони займуть. До речі, для батька й сина цей турнір може стати першим подібного масштабу. 

Потрапити в 32

Поки що невідомо, скільки конкретно екіпажів зі всього світу приїде в Чернівці, але, за інформацією Юрія, зараз їх налічується близько 170. Але це не остаточна кількість учасників, яка, до речі, не обмежена. Спершу на чемпіонаті світу прой­дуть кваліфікаційні раунди, за підсумками яких визначаться 32 найсильніші колективи. Вони й боротимуться за перемогу в Чернівцях. 

Як каже Юрій, у нього є кілька планів на майбутній домашній чемпіонат світу. – Звичайно, якщо нам вдасться пробитися на чемпіо­нат світу, хочеться на цьому турнірі досягти двох цілей. По-перше, звичайно, пробитися в 32 найсильніші колективи, що було б дуже серйозним показником для України. А по-друге, дуже хочу, щоб мого сина помітили закордонні команди, – поділився Юрій. Кваліфікація Дмитра вже зараз перевершує рівень багатьох інших мотоциклістів-колясочників. Звісно, хочеться, щоб на ЧС його помітили солідні команди й запросили до себе. Адже в цьому виді спорту дуже затребувані саме колясочні. Рульових вистачає, тому що їм майже все одно, яким мотоциклом керувати – з коляскою чи без. Тому світові команди постійно шукають кваліфікованих колясочних.

Мотокрос, як і весь технічний спорт, дуже витратний, і звичайному водієві, яким працює Юрій, дуже складно зай­матися улюбленою справою без спонсорської допомоги. І от з минулого року їх команді серйозну підтримку надає голова Красноградської райдержадміністрації Євген Третяков.

– До минулого року ніхто нам фінансово не допомагав. І от у 2016-му на одному з мото­кросів був присутній голова Красноградської райдержадміністрації Євген Третяков. Він підійшов до нас, спілкувався, поцікавився, скільки коштують деталі на мотоцикл, і запропонував нам свою допомогу, – каже Юрій Немилостивий. – Євген Анд­рійович надає серйозну підтримку не тільки мотокросу, а й усьому районному спорту загалом.  Завдяки йому весь спорт почав підніматися. І в Херсон, і зараз в Чернівці ми їдемо завдяки йому.

Фото з особистого архіву сім'ї Немилостивих

Між змаганнями в Чернівцях, які зараз проходять, і можливим ЧС Немилостиві збираються організувати мотокрос Красноград – Наталине. Але, за словами Юрія, це питання поки що висить у повітрі.

Ще не можна говорити зі стовідсотковою впевненістю, що цей мотокрос пройде. Я його організовую, і трасу вже підготував, але з датами є поки що проблеми. Зараз Чернівці, потім Великдень, потім проводи. У ці дні заборонено проводити змагання. А потім можливий чемпіонат світу. Ми сподіваємося, що все буде нормально, і запланований мотокрос відбудеться.

Олександр Гаркавець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта