Фабрика новорічного настрою

23.12.2016 15:47 Суспільство
Фото: Тетяна Василець Фото: Тетяна Василець
Тут увесь рік витає святковий настрій. Колись селищний садок, а тепер – ціла фабрика, справжня майстерня Діда Мороза, де вручну виробляють новорічні іграшки.

Прозорі, різнокольорові, з пейзажами чи з кумедними звірятами,  із блискітками і ліпленням –  асортимент вражає.

Скляний Фенікс

У Куп’янській Ківшарівці –  зима у повній своїй красі. Другий мікрорайон селища, наче обрамлений дев’ятиповерхівками і сосновим лісом, тихо застиг серед снігопаду. Саме тут шукаємо диво-фабрику, де виготовляють головний атрибут новорічного дерева. Місцеві рибалки, що саме поверталися з Осколу, cказали йти вглиб житлового масиву. Там, між багатоповерхівками, затишно розташувалася двоповерхова будівля садка. У ній із середи ни дев’яностих і розміщується  фабрика з виробництва ялинкових іграшок.

– Свого часу в селищі ж був великий ливарний завод. Людей на ньому багато працювало. У селищі працювало 15 дитячих садків! –  зустрічає нас біля воріт фабрики й починає розповідь по дорозі заступник керівника підприємства Лариса Ковалевська.

Та з розвалом Радянського Союзу почало занепадати і це велике, фактично містоутворюю че підприємство. У ньому працював великий цех з виробниц тва новорічних іграшок. Завод розпався, а унікальні умільці – склодуви, майстри, що займалися осрібленням, обрізкою скляних шарів, залишилися. От на руїнах цеху в селищі й відновилася скляна справа.

Біля входу до садка фабрики височить ялина. Під її гілками стоїть фігура Діда  Мороза заввишки з людину. Свято починається...

Від карети до півника

Історію закладу розповідає його працівниця Марина Луценко. Вона безпосередньо розмальовує іграшки, вигадує їх дизайн, а ще час від часу проводить екскурсію школярам, які особливо часто приїздять сюди під час новорічних свят. Із її розповіді дізнаєшся, що пращурами сучасних іграшок на ялинці були звичайні  фрукти й солодощі: яблучка, грушки, горішки, цукерки... Звідти й походить традиція круглої форми іграшки. А святкові кульки вже зі скла почали видувати німці у XVI столітті. Видували й на ківшарівській фабриці, та з часом і через шкідливість здоров’ю,  і через економічну недоцільність припинили це робити. Тепер сюди привозять уже готові скляні кулі різних діаметрів, а майст ри вручну їх розмальовують. 

На фабриці є навіть свій музей. Коли заходиш туди, рот мимоволі розкривається від здивування, а очі розбігаються від розмаїття представлених ялинкових іграшок. Тут і найстаріші іграшки: у вигляді звіряток – символів року, сердечка, які ще видували, і вигадливі фігури персонажів мультфільмів, кулі матові й глянсові, прозорі, зі штучним снігом усередині.  Є іграшки з логотипами підприємств, організацій і компаній. Тут можна знайти від найменшої кулі у 30 мм до найбільшої у 150 мм.

Більше фото дивіться тут.

Цього року художники постаралися і підготували з десяток варіацій на тему нового символу року – Півня. Тут він самотньо прогулюється серед берізок,  і у парі з курочкою, у червоних чоботях, декорований пір’ям. Є іграшки з пейзажами, героями відомих мультфільмів, іграшка-фея, у формі фруктів, будиночків тощо, є навіть кулька у формі карети Попелюшки. Придумали її вже давно, але попитом вона користується й досі. Як розповіли на фабриці, нині серед тенденцій новорічної моди – схильність до натуральності.

–  Ми ходимо до лісу й збираємо там шишки. Далі їх використовуємо в декорі іграшки, – розповідає Лариса Ковалевська.

Використовують й інші природні матеріали, до прикладу, хвоя на іграшці перетворюється на своєрідний тин, часто використовують гілочки, лляну тканину й нитку.

Такого не роблять ніде

Над іграшками на фабриці  чаклують зо п’ять десятків художників, дизайнерів, декораторів і пакувальників. Усі – місцеві. Спочатку художники малюють основу, великі деталі, потім менші, скажімо, риси мордочки у тваринок чи казкових героїв. Загалом роблять від 7–8 операцій. Користуються пензликами, спонжами, спеціальними рукавами, на кшталт кондитерських. За словами майстринь, щоб іграшка була повністю готова від А до Я, потрібен день. Хоча інколи все залежить від складності дизайну. Найважче, кажуть, робити іграшки з живописом.

–  Малювати на папері та на іграшці – це зовсім різні речі. Куля має таку форму, що навіть просто провести рівну лінію – можна не розрахувати й зіпсувати малюнок. Тож потрібно не тільки мати художній талант, а й бути уважним і посидючим, – пояснює Марина Луценко.

У цеху, де все і відбувається, художниці сидять за великими столами, де перед ними лежать десятки пузатих іграшок, чекаючи на свою чергу розмальовування.

Майстриня Ірина саме здій няла пензлика над пейзажем засніженого храму. Ще кілька рухів, присипати блискітками – і готово. Фоторепортаж та відео того, як робляться новорічні іграшки, дивіться на нашому сайті  www.slk.kh.ua.

–  Не набридає, щоразу новий дизайн, чомусь новому нав чаєшся, – відповідає на запитання про одноманітність роботи Ірина. – Цього року багато іграшок  з півнями, наступного року будемо малювати собаку. Як тут може не подобатися!

За день майстрині вдається намалювати кілька десятків іграшок.

Крім художників, над іграшкою працюють також декоратори. Зав дяки ним на іграшці з’являються оригінальні ліплення й декор: бантики, кришталики, фігурки морквин, які тримають зайченята, грибочки в лапках їжака, сніговики тощо. За словами Лариси Ковалевської, саме це і є головною унікальністю новорічних іграшок  з Ківшарівки. 

– Тільки в нас на підприємст ві роблять декоровані новорічні кульки. Більше ніде в Україні ви їх не зустрінете, – ділиться Лариса Ковалевська. – В основному всі роблять малюнки.

Тому цей товар цінують не тільки в нас, а й за кордоном. Іграшки залюбки замовляють до Німеччини, Ізраїлю, Росії та інших країн. До речі, відвантаження товару починається вже в серпні,  а раніше і взагалі в березні починали. Малюють тут сніжинки, хуртовини, сніговиків цілий рік, навіть коли за вікном зелено і спека.

Заступник директора фабрики запевняє, що їхня іграшка цілком безпечна для покупців.

–  На всі матеріали маємо відповідні сертифікати якості. У нас чисте скло, без домішок. Фарби, лаки імпортні, – пояснює вона. – А головне, щоб іграшка вийшла привабливою, яскравою, доброю,  у майстрів має бути добрий  настрій. Він, у свою чергу, пере дається через виріб. Це вже  перевірено.

У середньому іграшка на виробництві коштує від 20 грн (діаметром 85 мм). Звісно, що в роздрібній мережі ціна зростає, як мінімум, наполовину. Свого фірмового магазину фабрика не має. Тому цієї зими знайти іграшки «made in Ківшарівка» можна, зокрема, у великих супермаркетах та на ринках.

Секрет від майстрів

Як дізнатися, хто зробив іграшку: склодув чи машина? Якщо внизу іграшки є невеликий горбочок – зробив майстер, якщо плаский низ – орудувала машина.

Тетяна ВАСИЛЕЦЬ

 

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта