Інвестиції в майбутнє. Що будують в об’єднаних громадах Харківщини

26.10.2017 12:09 Суспільство
Фото: героїв пбулікації, Юлія Шматченко Фото: героїв пбулікації, Юлія Шматченко
Сучасні сервісні центри адмінпослуг, ремонт доріг та утеп­лення амбулаторій і шкіл – це базові інфраструктурні проек­ти громад, які сьогодні втілюються в життя за державної підтримки.

Після об’єднання жителі перших чотирьох ОТГ, створених у нашій області, зрозуміли, як можна використовувати свій потенціал та залучати додаткові кошти на свій добробут.

Роботу розпочали

У рамках п’ятирічної державної підтримки об’єднані громади області вже отримали кошти на реалізацію інфраструктурних проектів. Нагадає­мо, субвенцію з державного бюджету на формування інфра­структури об’єднаних територіальних громад розподілили відповідно до площі території та чисельності сільських жителів. Тож чим більша кількість сільських жителів і площа території – тим більший обсяг субвенції отримала ОТГ.

За словами заступника голови Харківської облдерж­адміністрації Євгенія Шахненка, на даний момент усі громади області взялися до реалізації визначених проектів, а розподіл коштів проведено повністю. Так, Мереф’янська ОТГ отримала 1,69 млн грн, Роганська –  4,98 млн грн, Чкаловська –  5,16 млн грн, Старосалтівська – 5,81 млн грн.

Крім того, найактивніші громади мають змогу реалізувати на своїх територіях цікаві та корисні проекти за допомогою інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку.  
За інформацією заступника голови ХОДА, цього року на Харківщині використали 60 % коштів Державного фонду  регіонального розвитку, тому залишок планують перерозподілити. Також до 19 жовтня в області мають вирішити, які проек­ти подадуть до Мінрегіону на наступний рік.

Дороги – болюче питання

Тож поки громади чекають рішення регіонального комітету ХОДА щодо фінансування проектів, на місцях уже кипить робота над будівництвом та реконструкцією закладів соціальної сфери та ремонтом доріг.

Так, у Роганській ОТГ у рамках субвенції комісія Мінрегіону відібрала шість інфраструктурних проектів, які стосуються саме капітального ремонту дорожнього полотна.
– Найболючіша тема для нас, як і для багатьох інших громад, – це дороги, – каже селищний голова Федір Шевченко. – Тому за рахунок субвенції ми хочемо почати вирішувати це питання.
Завдяки цій допомозі в селищі Рогань уже відремонтували вулиці Горького та Кузьміна, а найближчим часом візьмуться й за інші проблемні ділянки населених пунктів громади.

Приміром,  у селищі Докучаєвське нова дорога з’явиться по вулиці Миру та в районі навчального містечка ХНАУ ім. В. В. Докучаєва. Відремонтують дорогу і в селі Хроли (вулиця Польова) та селі Логачівка (вулиця Миколаєва).
– Загальна кількість квад­ратних метрів (відремонтованої дороги. – Ред.) сягає майже 4000, – додав голова. –  Частину ми вже реалізували, а частину завершимо до кінця жовтня.

Ще однією гострою проблемою для громади є комунальна техніка. Її вирішили придбати за рахунок наступного проекту.
– Трактор, ескалатор, теле­скопічна вишка, вакуумна  машина, причіп та відвал для чищення снігу – ця техніка необхідна для обслуговування наших сіл, – додав голова.

Енергозбереження  та безпека

А от Чкаловська ОТГ свою субвенцію має намір спрямувати на енергоефективні заходи. Тут збираються утеплити місцеві школи, дитсадки, будинки культури та амбулаторії.
– Для одного проекту – нашої амбулаторії – ми вже виготовили проектно-кошторисну документацію, – розповів перший заступник голови Костянтин Чернявський.

Окрім того, на розгляд комісії подали ще кілька проектів, які фінансуються з ДФРР. Перший стосується закупівлі двох шкільних автобусів з місцями для дітей з обмеженими можливостями. Загальна сума – 4 млн грн, де 20 % готова співфінансувати з місцевого бюджету громада.
Ще один проект пов’язаний з опорним закладом – Чкаловським НВК. Сюди мають намір придбати 22 сучасні мультимедійні класи з новим обладнанням і меблями.

– Сорок років не змінювалася матеріально-технічна база навчальних закладів, тому вважає­мо цей проект надважливим, – розповів заступник. – Загальне фінансування цього проекту становить 1 млн 900 тис. грн, де в розмірі 30 % передбачено наше співфінансування.
Третій проект стосується закупівлі комунальної техніки для житлово-комунального господарства громади. Проте, окрім цих напрямів, пріоритетом для Чкаловської громади є безпека, адже, за словами Костянтина Чернявського, у селах почастішали крадіжки. Розв’язати цю проблему покликаний наступний проект, який нині в розробці.

Селищна рада має намір взяти участь у конкурсі в рамках Грантової програми «Підвищення рівня довіри для зміцнення партнерства між поліцією  та громадами». Ця програма фінансується ЄС і впроваджується офісом з надання послуг у сфері розвитку, гуманітарної діяльності та підтримання миру за підтримки Уряду України і Управління ООН з обслуговування проектів (ЮНОПС) у партнерстві з Поліцією Швеції, Національною поліцією Украї­ни та місією Європейського Союзу з реформування сектора цивільної безпеки України та реалізується у Львівській, Київській і Харківській областях.

– У рамках цього проекту можна залучити групу реагування, яка патрулюватиме територію громади, – розповів заступник голови. – Тому зараз пишемо проектну заявку, яку треба подати до 21 жовтня. У разі, якщо отримаємо схвальну відповідь, з нового року поч­немо реалізовувати.

Послуги – понад усе

Енергозбереженням та покращенням соціальних і адмініст­ративних послуг займаються і в Мереф’янській ОТГ. Так, за кошти субвенції громада робить реконструкцію твердопаливної котельні на території школи, аби зменшити витрати на комунальні послуги.

– Ми вже розпочали реконструкцію і не чекали першого траншу державної допомоги, адже розмір субвенції у нас невеликий, тому ми передбачили співфінансування, – розповіла начальник відділу міжнародних відносин та проектно-інвестиційної діяльності виконавчого комітету Мереф’янської міської ради Катерина Кобець.

За її словами, паралельно на ці кошти проводять капітальний ремонт нежитлового приміщення, у якому працюватиме центр надання соціальних послуг.
– Зараз усі соціальні служби працюють у приміщенні міської ради, але задля того, щоб продов­жити роботу та приймати населення у комфортних умовах і в режимі прозорого офісу, до кінця року ми плануємо завершити ремонт, – додала вона.

Також у громаді планують наступного року створити сучасний центр адміністративних послуг і побудувати фізкультурно-­оздоровчий комплекс.
– Чи вдасться нам реалізувати ці проекти, стане відомо після засідання регіональної комісії ХОДА, – додала Катерина Кобець.

Схожі ініціативи мають і в Старосалтівській громаді. Так, за кошти субвенції у громаді реконструюють місцеву амбулаторію, стан якої вкрай незадовільний. А на вільній території цього приміщення незабаром для місцевих жителів запрацює сучасний центр надання адміністративних послуг, де також працюватимуть паспортний стіл, кабінет військового обліку, архів, кабінет юридичних послуг. Також планується створення на другому поверсі будівлі відділу РАГСу.

Скоро на вибори

29 жовтня у новостворених громадах України, у тому числі й Харківської області, відбудуться вибори. Цього разу своїх голів та депутатів оберуть у семи об’єднаних територіальних громадах – Малоданилівській, Зачепилівській, Золочівській, Оскільській, Коломацькій, Наталинській і Малинівській.

Загалом, на 29 жовтня перші вибори призначено у 201 об’єднаній громаді України (де об’єдналися 933 місцеві ради).

Окрім цього, станом на 9 жовтня ще 71 українська ОТГ готова провести перші вибори цього року. Близько 50 ОТГ – на завершальних стадіях процедур об’єднання.
«Об’єднані громади, звернення щодо яких вже подані до ЦВК, теоретично ще встигають провести  перші вибори у грудні цього року. Рішення про оголошення таких виборів ЦВК має бути прийнято не пізніше 13 жовтня, тобто за 70 днів до 24 грудня – останнього можливого в цьому році дня для проведення виборів», – повідом­ляє портал Децентралізація.
Нагадаємо, загалом в Україні вже діють 413 об’єднаних громад, до складу яких увійшла 1971 колишня місцева рада.

Юлія Горобець, заступник головного редактора

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта