Водосховище, яке живить Харків, рятують від пересихання

29.06.2016 13:05 Суспільство
Фото: kharkivoda.gov.ua Фото: kharkivoda.gov.ua
Краснопавлівське водосховище, що постачає прісною водою Харків та три райони області, останній раз поповнювали водою три роки тому. Рівень води там наближається до критичного.

Вода з кожним днем стає гіршою. Як розповів начальник Харківського регіонального управління водних ресурсів Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів Віталій Жук, зараз на Краснопавлівському водосховищі складається критична ситуація — рівень води наближується до рівня гарантованої водовіддачі.

- Тобто, якщо вода впаде нижче — зникне можливість здійснювати водозабір для населення, - уточнив фахівець.

За його даними, станом на 29 червня залишок об’єму води для споживання в Краснопавлівському водосховищі становить – 30 млн куб. м. Позначка рівня води – 108,68 м (позначка рівня гарантованої водовіддачі – 106,60 м). Якість води за жорсткістю – 8,3 ммоль/дм3 (норма – 7,0 ммоль/дм3).

Таких запасів водосховища у 30 млн м куб. води нам має вистачити до осені. А там вже на жовтень-грудень запланований рятівний водообмін. Відповідне рішення прийняла сесія Харківської обласної ради 23 червня. Згідно із прийнятим проектом рішення з дербюджету на водообмін спрямували 60 млн грн і ще 1,1 млн грн із обласного бюджету.

Як розповів Віталій Жук, забір води, а планується подати 120 млн м куб., здійснюватиметься із Дніпродзержинського водосховища. Для перекидання води із нього та подачі її у Краснопавлівське водосховище працюватимуть 12 насосних станцій сумарною потужністю 205 тис. кВт. За їх допомогою дніпровська вода й долає перепад рівнів рельєфу місцевості подекуди висотою до 68 м на відстані 230 км. Саме на оплату електровитрат цих станцій й спрямовується левова частка виділених коштів. Канал розрахований на 120 м³/сек, в основному здійснюється 30-60 м³/сек під час водообміну.

Відповідно до правил використання водних ресурсів річки Сіверський Донець, розроблених інститутом ВАТ «Укргідропроект» у 2001 р., подібний водообмін потрібно робити двічі на рік: навесні та восени. І подавати дніпровську воду мають щороку в об’ємах не менше 124 млн куб. м. Крім цього передбачається здійснення екологічних попусків Краснопавлівського водосховища для оздоровлення річки Сіверський Донець.

Харків на рік споживає 50-60 млн м куб. води.  

Довідка. Краснопавлівське водосховище  - руслове водосховище з додатковим штучним живленням на річці Попільня, розташоване у Лозівському районі.  Водосховище спорудили в 1984 році як складову частину каналу Дніпро — Донбас. Його обсяг сягає 410 млн куб. метрів. Водосховище з'єднане із Харковом водоводом довжиною 142 км з двох труб, із пропускною здатністю 4,3 м³/сек кожна. Краснопавлівське водосховище разом з Печенізьким водосховищем є головними джерелами прісної води для області та головно Харкова. На нього припадає до 25 % постачання життєво необхідною вологою обласного центру.

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Менеджер сайта