Квартплата подорожчає на Харківщині

29.05.2017 08:54 Суспільство
Фото з соцмереж Фото з соцмереж
З 1 червня квартплата зросте в таких містах, як Харків та Первомайський.

 В Первомайському нові тарифи затвердили на засіданні виконкому 24 квітня. За словами житловиків, середній відсоток зростання по місту склав 38,5 %. Проте, у квартплату тут не входить вивезення сміття.

За словами головного економіста КП «Жилсервіс» Ольги Сахновської, останній раз тарифи, які стосуються вивезення твердих побутових відходів, коригувалися ще у 2014 році, і на сьогодні вони є чинними.

Подорожчає в місті квартплата, яка включає прибирання прибудинкової території, освітлення місць загального користування, дератизацію, дезінфекцію, технічне обслуговування ліфтів та їх енергопостачання, обслуговування димових каналів, проведення їх поточного ремонту, а також обслуговування внутрішньобудинкових систем, їх водопостачання, водовідведення та теплопостачання.

Оскільки набір послуг різниться в кожному будинку, розрахунок здійснювали теж індивідуально.
– Наприклад, у нас є дев’ятиповерховий будинок без ліфта, тоді послуги, які стосуються утримання ліфта, ми не розраховуємо, – розповіла економіст. –

А оскільки послуги різняться, то й ціна теж. Наприклад, на вулиці Залізничній є в нас будинок, де діє тільки одна послуга – обслуговування димовентканалів, і коштує вона 1,6 коп./м2 (0,016 грн). Середньозважене значення тарифу по місту – 3,70 грн/м2.

Найбільше в Первомайському платять мешканці гуртожитку. Тариф тут сягає 5,42 грн/м2, а крім вищезгаданих, додатково діє послуга прибирання сходових кліток.

У Харкові за утримання будинків і прилеглої території відтепер містяни заплатять на 40–50 % більше. Нові тарифи затвердили 10 травня під час засідання виконкому Харківської міськради. До цього тариф піднімався у 2012-му, зараз же підвищення обґрунтували зростанням цін на електроенергію, збільшенням мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму.

– Тарифи розраховувалися індивідуально. Якщо в будинку немає ліфта або не освітлюються місця загального користування, тариф нижчий, – розповів заступник міського голови, директор Департаменту економіки та комунального майна Харківської  міськради Михайло Фатєєв. – Усе залежить від витрат на кожний з будинків.

Усього харків’яни оплачують 12 послуг, з яких складається утримання будинків, споруд та прибудинкових територій: прибирання прибудинкової території, технічне обслуговування ліфтів, обслуговування систем диспетчеризації, техобслуговування внутрішньобудинкових систем гарячого водопостачання, холодного водопостачання, систем водовідведення, централізованого опалення і внутрішньобудинкових систем зливної каналізації, обслуговування будинкових та вентиляційних каналів, техобслуговування і поточний ремонт мереж електропостачання та електрообладнання, освітлення місць загального користування, енергопостачання ліфтів.

Підпал елітних іномарок у Харкові (Фото)

Жителі деяких міст області уже отримали квитанції з новими тарифами, які в середньому збільшилися вполовину. Про це читайте у статті.

Олександр Ушаков

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта