Літній відпочинок для дітей: коли, куди й за скільки

25.05.2017 09:14 Суспільство
Фото з соцмереж Фото з соцмереж
Літо наближається, а це означає що не за горою пора відпусток і дитячих канікул. Тому багато батьків уже замислюються над питанням організації дозвілля своїх дітей.

Цього року дитячу оздоровчу кампанію на Харківщині забезпечуватимуть 744 заклади. Серед них 28 стаціонарних закладів оздоровлення та відпочинку, 701 табір з денним перебуванням, а також 13 таборів праці та відпочинку та два наметові містечки.

– За результатами 2016 року Харківська область була лідером у країні з оздоровлення та відпочинку дітей. Я впевнений, що цього року наші показники оздоровлення будуть на такому ж високому рівні. Хочу наголосити, що керівник обл­держадміністрації Юлія Світлична поставила відповідні завдання, головне з яких – організувати оздоровлення на високому якісному рівні. В обласному бюджеті було закладено необхідні кошти на ці цілі, – сказав заступник голови – керівник апарату ХОДА Анатолій Бабічев.

За інформацією заступника начальника управління з молодіжної політики та організації оздоровлення дітей Харківської облдержадміністрації Лариси Козлової, загалом цьогоріч на оздоровлення та відпочинок дітей в області планують витратити близько 255 млн 346,9 тис. грн з різних джерел.

– На закупівлю путівок для дітей пільгових категорій у 2017 році з обласного бюджету виділено 48 млн 665 тис. грн, за рахунок яких орієнтовно заплановано придбати понад 7000 путівок. Наразі тривають процедури торгів, – повідомила чиновниця.

Загалом за літній період на Харківщині планують відправити на відпочинок 219 236 дітей, що складає 90,7 % від загальної чисельності дітей шкільного віку 7–17 років. Планується охопити оздоровленням і відпочинком 143 37 дітей шкільного віку соціально незахищених категорій, що складає 92,6 % від загальної кількості таких дітей.

У який табір відправити дитину, де його знайти, а також скільки кош­туватиме путівка – аби допомогти розібратися та обрати варіант до смаку, «СК» розповідає про цього­річні пропозиції табірного відпочинку на Харківщині й не тільки.

Готові не всі

За словами Лариси Козлової, усі заклади в області, як і в попередні роки, мають розпочати свою роботу винятково за результатами погодження районних комісій, які покликані перевірити табори на готовність. Планується, що з 28 закладів  22 запрацюють у першу зміну, яка стартує вже з 1–15 червня.

У другій половині червня до них приєднаються ще п’ять закладів, і ще один запрацює в липні. Проте, хоча старт табірного сезону вже не за горою, готові до роботи аж ніяк не всі.
– На сьогодні, за повідомленням обласного управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області та Управління запобігання надзвичайним ситуаціям Головного управління ДСНС України у Харківській області, рівень виконання планових завдань з підготовки закладів до роботи дуже низький, – відзначила фахівець.

Саме ретельна підготовка таборів може унеможливити неприєм­ні історії, які все ж таки трап­ляються на Харківщині. Так, за словами начальника управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби у Харківській області Тетяни Колпакової, останніми роками збільшується кількість спалахів інфекційних захворювань, у тому числі в організованих дитячих колективах. Минулого року на Харківщині зареєстровано шість таких спалахів, а за перший квартал 2017-го вже відомі чотири випадки.

Причиною таких ситуацій є порушення вимог у тому числі санітарного законодавства.
– Тому на місцевому рівні було створено відповідні комісії, які покликані посилити контроль, – розповіла начальник управління.
Проте, не всі виконали це завдання. Так, за словами фахівця, у створених на Харківщині ОТГ, за винятком Старосалтівської, станом на 22 травня немає даних про створення цих комісій.
Деякі порушення наявні в різних районах області. Наприклад, начальник управління додала, що в Лозівській міськраді затвердили таку комісію, але без спеціалістів управління Держпродспоживслужби. Немає комісії з оцінки готовності роботи позаміських таборів у Дергачівському та Куп’янському районах.

– На сьогодні рівень підготовки оздоровчих закладів залишається доволі низьким, – розповіла Тетяна Колпакова. – На 100 % уже готові до роботи заклади в Коломацькому та Близнюківському районах, на 13 % – у Зміївському та Вовчанському, Чугуївському – на 10 %, а в Харкові – на 27 %.

Незадовільна вода

Аби захистити дітей під час літнього відпочинку в таборах, в області перевіряють і стан питної води. На 22 травня було проведено відбір проб води у 18 закладах, по двох закладах роботи завершено – санаторно-оздоровчий табір «Чайка» Вовчанського району та «Барвінок» Барвінківського району.

– Результати досліджень задовільні, і перевищень нормативних показників немає, – розповіла директор Харківського обласного лабораторного центру МОЗ Украї­ни Любов Махота. – А по 16 закла­- дах, де вже проведено відбір води, роботи з дослідження у стадії завершення.
За її словами, щодо пришкільних таборів, то в області відбирали 160 проб, з них 15 % не відпові­дають нормативним вимогам. Серед них – заклади Балаклійського, Дергачівського, Красноградського та Куп’янського районів.

– Тут санітарно-хімічні показники на вміст нітратів перевищують норму до п’яти разів, – додала Любов Махота. – Тому для розв’язання проблеми можна запропонувати використання альтернативної води. Про результати досліджень поінформовано голів райдержадміністрацій та керівників закладів.

Не всі табори на Харківщині пройшли перевірку протипожежної безпеки.
За словами заступника начальника Управління, начальника відділу запобігання надзвичайним ситуаціям Головного управління ДСНС у Харківській області Андрія Данілова, станом на 19 травня перевірено лише 20 об’єктів.

– Залишаються неперевіреними дев’ять таборів, а саме «Чайка» (Вовчанський район), «Лісова казка» (Дворічанський район), «Зміна» (Лозівський район), «Ромашка» та «Лісова галявина» (Харківський район), «Бурлучок» (Шевченківський), «Лісова казка», «Соняшник», «Факел», які розташовані в Харкові, – розповів начальник відділу запобігання надзвичайним ситуаціям.

Також він додав, що під час перевірки особливу увагу приді­ляють питанням відповідності шляхів евакуації чинним нормам та забезпечення об’єктів первинними засобами пожежогасіння, наяв­ності інструкцій протипожежної безпеки і планів евакуації людей на випадок виникнення пожежі.

За словами надзвичайника, в 11 перевірених таборах авто- мат­ич­на пожежна сигналізація відсутня або несправна. Ще у двох – є порушення в експлуатації елект­ричної мережі. У дев’ятьох таборах не проведено роботу з облаш­тування та ремонту пристроїв захисту від блискавок, а у восьми – вогнезахисна обробка дерев’яних конструкцій покрівель. Три заклади взагалі не мають первинних укомплектованих наборів засобів пожежогасіння.

Ціна відпочинку

Цьогорічний відпочинок у дитячому таборі на Харківщині обій­деться батькам у 4700– 5600 грн за 21 день. Цей же період у закладі санаторного типу буде трохи дорожчим – 6800–8100 грн.
– Порівняно з 2016 роком відбувається подорожчання оздоровчої путівки більш ніж на 15–25 %, – розповіла Лариса Козлова.

За її словами, аби максимально здешевити путівку, власники закладів комунальної форми власності вдаються до таких заходів: звільнення закладів або встановлення пільгового відсотка зі сплати земельного податку та податку на нерухоме майно, надання послуг з благоустрою території за рахунок коштів місцевого бюджету, часткове відшкодування витрат табору на підготовку або вартості путівок за рахунок бюджетів різного рівня.

– Наприклад, у Балаклійському районі діє система компенсацій за рахунок районного бюджету частини вартості путівки для дітей працівників бюджетної сфери, – розповіла заступник начальника управління. – Минулого року за цією схемою компенсовано вартість путівки для 140 дітей.

Економний відпочинок

Тож серед таборів, які працюватимуть цього року, можна знайти варіанти, які не так сильно вдарять по батьківській кишені. Приміром, путівка в табір «Барвінок», який розташований у сосновому бору неподалік від річки Сіверський Донець на території с. Перше Червоноармійське Вовчанського району, обійдеться в 3099 грн. Зміна тут триває 21 день. Цього року в закладі планують три заїзди: 15 червня – 5 липня, 8 липня – 28 липня, 1 серпня – 21 серпня.

Щодо умов проживання, то кімнати розташовані в спальних корпусах, розраховані вони на 8–10 осіб. На території табору є літні душові, санвузли – у корпусах. Харчування п’ятиразове. Також для повноцінного дитячого відпочинку організатори пропонують різні конкурси, ігри, дискотеки. Найголовніша частина відпочинку – це, звичайно, купання в річці Сіверський Донець.

Майже в такій же ціновій категорії свій варіант дитячого відпочинку пропонує позаміський заклад оздоровлення та відпочинку «Байдиківка», розташований у с. Червоний Оскол Ізюмського району. Як і в попередньому варіанті, зміна в таборі триває 21 день, а путівка коштує 3849 грн.

Табір працюватиме ціле літо у три зміни: 23 червня – 13 липня, 18 липня – 7 серпня, 10 серпня – 27 серпня. У цьому таборі подібні умови проживання: кімнати, розраховані на 4–8 осіб. Санвузли розташовані на території табору. Харчування п’ятиразове.
До речі, третя зміна в цьому таборі буде спортивною, адже в районі є багато дітей-спортсменів, також сюди приїдуть вихованці харківських спортивних закладів.

Путівка на 21-денну зміну до табору «Біле озеро», який розташовано в сосновому лісі неподалік від відомих Коропових Хуторів і пам’ятного історичного місця Козачої гори (с. Задонецьке, Зміївський район), обійдеться в 4263 грн. Діти тут живуть в одноповерхових спальних корпусах. У кожному корпусі по чотири кімнати, розраховані на 7–8 осіб. У кожному корпусі є умивальники; туалети – на території табору. Харчування в закладі п’ятиразове.
Зміни, які працюватимуть цього літа: 10 червня – 30 червня, 6 липня – 26 липня, 1 серпня – 21 серпня.

У цьому ж ціновому діапазоні – відпочинок у таборі «Сосновий», що розташувався в мальовничому лісовому куточку на березі річки Оскіл, у с. Глушківка Куп’янського району. На першу зміну путівок у табір уже немає. Вартість другої, з 6 по 26 липня, становить 4305 грн, а третьої (з 1 по 21 серпня) – 5040 грн.
Зміна тут триває 21 день. Також обіцяють п’ятиразове харчування. Кімнати на п’ять місць розташовані в спальних корпусах. Заклад має три двоповерхові спальні корпуси з обладнаними окремо для дівчаток і хлопчиків санвузлами, умивальниками, мийками для ніг, душовими кабінками, кімнатами денного перебування, кабінами особистої гігієни. На території обладнано майданчик зі штучним покриттям для ігрових видів спорту, волейбольний і баскетбольний майданчики, сучасні спортивні тренажери.

Подібні умови проживання та прийнятні ціни пропонують два інші табори. Один з них – «Бурлучок», який розташовано в с. Нижній Бурлук Шевченківського району. За 21-денну зміну тут доведеться заплатити 4365 грн. Цього року заклад працюватиме дві зміни: 23 червня – 13 липня, 17 липня – 6 серпня.
Кімнати в корпусі розраховані на 8–10 осіб. На поверхах є санвузли та душові. Харчування в таборі п’ятиразове. На території є літні спортивний та ігровий майданчики, призначені для активного відпочинку. В головному корпусі розташовані: бібліотека, спортивний тренажерний комплекс, комп’ютерний зал, місцевий історичний музей, спортивний зал.

За таку ж ціну можна відпочити й у таборі «Олімпія» в Ба­лаклійському районі. Заклад працює в передмісті Балаклії на території державного лісового господарства, на березі річки Сіверський Донець, а 21-денна зміна коштує 4452 грн. Діти живуть у дерев’яних будиночках, розрахованих на 18 осіб – окремо дівчатка і хлопчики. Санвузол розташований на території, є умивальник з ножними ваннами, душові. Харчування тут пропонують п’ятиразове. Також на території табору є стадіон, волейбольний майданчик, літній концертний майданчик. Цьогоріч для відпочинку пропонують три зміни: 10–30 червня, 5–25 липня, 29–18 серпня.

Золота середина

Ціна відпочинку в наступних таборах обійдеться у 5000–6000 грн. Наприклад, 21-денна зміна в таборі «Орлятко», який розташований у с. Гороховатка Борівського району, коштує 5061 грн. Цього року табір працюватиме у дві зміни: 2–22 червня, 27 червня – 17 липня. Харчування пропонують п’ятиразове, а проживатимуть діти в дерев’яних будиночках, де кімнати розраховані на шість осіб. Душова й туалети – на території табору.

Такі ж умови проживання за схожу ціну пропонують у таборі «Каразінський», що працює в с. Основинці Краснокутського району на території пам’ятки архітектурно-садового мистецтва – дендрологічного парку «Красно­кутський». 21-денний відпочинок обійдеться тут у 5100 грн. Харчування пропонують п’ятиразове. Спальні приміщення розташовані в будівлі на першому та другому поверхах, а кількість місць у кімнатах – 8–10. Санвузол розташований на першому та другому поверхах і на території.

Путівка на 21-денну зміну до табору «Золотий колос» у с. Павлівка Нововодолазького району обійдеться цьогоріч у 5200 грн. Дитячий оздоровчий табір розташований у сосновому бору на березі річки Мжа. На території табору є три триповерхові спальні корпуси, кожен з яких може прийняти по 120 дітей. Кімнати в корпусах розраховані на 5 осіб. На кожному поверсі окремі санвузли для дівчаток і хлопчиків. Харчування в таборі п’ятиразове. Також на території є спортивні майданчики для гри в баскетбол і волейбол; столи для гри в настільний теніс; футбольне поле; майданчик для гри в міні-футбол; є в таборі актова зала з літнім концертним майданчиком.
Цього року табір працюватиме в три зміни: 12 червня – 2 липня, 5–25 липня та 28 липня – 17 серпня.

Свій відпочинок для дітей пропонує табір «Ромашка», що на березі річки Уди неподалік села Васищевого Харківського району.
Табір готовий прийняти одночасно 285 дітей, яких згруповано в шість загонів, залежно від віку. Проживання – в упорядкованих корпусах у кімнатах на 5–9 осіб, п’ятиразове збалансоване харчування.
На території табору розташовані: два басейни, арте­зіанська свердловина, спортивні, ігрові та танцювальні майданчики, літній клуб, бібліотека. Коштуватиме такий відпочинок 6510 грн. Працюватиме заклад у чотири зміни: 6–26 червня, 29 червня – 16 липня, 19 липня – 5 серпня, 8 серпня – 28 серпня.

Табірна «елітка»

Кілька таборів на Харківщині розташовані неподалік від міста. Так, наприклад Дитячий лікарсько-оздоровчий центр «Сонячний» СТГО «Південна залізниця», що в селищі П’ятихатки, є ціновим рекордсменом серед усіх таборів області.

Путівка в заклад цього року обійдеться в 11 550 грн. За ці гроші дитина протягом 21 дня буде забезпечена п’ятиразовим харчуванням, а також різноманітною розважальною програмою. Заклад може прийняти на відпочинок в одну зміну близько 320 дітей. Вихованці проживають у двомісних красиво обладнаних номерах, забезпечених санвузлом і душовою. Пізнавально-розважальна програма відпочинку передбачає малі олімпійські ігри, різні конкурси, заняття в гуртках. Табір працюватиме у п’ять змін: 4 червня – 18 червня, 21 червня – 5 липня, 9 липня – 23 липня, 26 липня – 9 серпня, 13 серпня – 27 серпня.

Майже вполовину дешевше обійдеться путівка в ще один харківський табір під назвою «Факел», який розташований на вулиці Помірки. Ціна путівки тут становить 6615 грн, а зміна триває 21 день (крім останньої, четвертої, зміни – вона буде двотижневою і обійдеться, відповідно, дешевше). Заїзди тут планують: 8 червня, 29 червня, 19 липня та 9 серпня. Харчування в таборі також п’ятиразове, пропонується навіть дієтичне меню. Але кімнати в таборі розраховані на 6–9 осіб. У корпусах для дітей молодшого та середнього віку санвузол і душові розташовані на поверсі, для дітей старшого віку – на території табору.

Свої послуги пропонує літній мовний табір «Boiko Summer School», розташований у селі Нестеренки Харківського району. Двотижнева зміна тут вартує 6950 грн. Усього в таборі цього сезону працюватимуть п’ять змін. Розпочати відпочинок у таборі планують 3 червня, а потім двотижневі зміни починатимуться 19 червня, 5 липня, 21 липня та 6 серпня. Усі вони мають тематичне спрямування, яке передбачає вивчення англійської. Харчування в таборі чотириразове. Кімнати в корпусах розраховані на 5 осіб. Санвузли розташовані на кожному поверсі.

Морські та гірські забаганки

А от для тих батьків, які хочуть оздоровити своїх дітей за допомогою морського повітря та солоної води, діють й інші пропозиції.
Серед них – дитячий табір «Active camp», який працює в селищі Залізний Порт (Херсонська область) на базі спортивно-реабілітаційного центру. Курорт славиться своїм теплим, помірним кліматом, цілющим морським повітрям і вважається одним з найбільш затишних місць на Чорноморському узбережжі. Приймаються діти віком від 10 до 17 років. Тут пропонують два варіанти проживання: у номерах квартирного типу з вигодами на 3– 4 номери, а також 2–4-місні номери з вигодами в номері. За проживання в першому варіанті просять 5880 грн, а за другий – 6440 грн.
Проте, ця розцінка діє тільки на першу зміну, яка стартує 5 червня і триватиме 14 днів. У наступні п’ять змін, які розпочинатимуться відповідно 18 червня, 1 липня, 14 липня, 27 липня та 9 серпня, діятимуть інші ціни: з вигодами на блок – 6100 грн, з вигодами в номері – 6860 грн.

Специфічний відпочинок з кіноспрямуванням для дітей від 9 до 16 років пропонують і в Одесі. На території легендарної Одеської кіностудії вже не перший рік працює дитячий табір кіношколи «RemarkaFilm». У дитячому кінотаборі пропонують не тільки відпочинок, а й майстер-класи. Вартість таких кіно­канікул коливається від 2900 до 7800 грн, залежно від умов проживання.
Заїзд до табору починається 5 червня. Усього працюватимуть чотири зміни по 18 днів, які розпочинатимуть роботу відповідно 5, 26 червня, 17 липня та 7 серпня.

Проте, літній відпочинок для дітей не обмежується морем. Серед інших таборів свої послуги пропонує «Артек-Буковель». У цьому таборі є кілька пропозицій, мінімальна ціна на які складає від 4960 грн до 1100 євро. Найекономнішим варіантом у цьому таборі є відпочинок у підрозділі «Озерний», який передбачає заняття з техніки гірського туризму. За восьмидобовий відпочинок і проживання в 2–4-місних наметах просять від 4960 грн. А от за проживання в комфортабельному дерев’яному котеджі тризіркового готелю «Буковель» у підрозділі «Лісовий» – від 7140 грн. Тут у номері з усіма вигодами (санвузол, душ і необхідна побутова техніка), залежно від категорії, розміщують від 3 до 6 дітей.

Що найпопулярніше

Аби раціонально використати бюджетні кошти та якісно оздоровити дітей, на Харківщині провели моніторинг попиту на оздоровлення на території області та за її межами.

Тож, із загальної кількості опитаних:
• 28 % виявили бажання оздоровити своїх дітей на території Харківщини;
• 52 % – за межами Харківської області
(найбільш популярними тут виявилися заклади на території Одеської – 32 %,
Херсонської – 28 %, Запорізької – 14 % областей і в Карпатах – 13 %);
• 19 % – без уподобань.

Марина Проценко, спеціальний кореспондент

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта