Витратили останні заощадження і влізли в борги. На що жителі Васищевого пішли заради тепла (Фото, відео)

15.12.2016 12:00 Суспільство
Фото автора Фото автора
У селищі Васищеве, що в Харківському районі, десятки жителів уже два місяці залишаються без опалення. А все через те, що вони відмовилися від централізованого опалення і перейшли на автономне, яке досі не працює.

Проблему можна було оминути

Жителі 55 квартир чотирьох будинків Васищевого (за адресою вул. Орєшкова, 83, 83а, 83б і 83в) живуть без опалення. Тепло їм цього року ще не включили. 7 грудня з такою проблемою до редакції газети «Слобідський край» звернулася одна з постраждалих – мешканка будинку по вул. Орєшкова, 83а Валентина Ярмоленко. Вона розповіла, що все почалося, коли людей вмовили перейти на автономне опалення будинків.
– У цьому році, восени, селищна рада почала впроваджувати автономне опалення. Просто поставили перед фактом: котельню відключають і крапка. Хочете – переходьте на «автономку», а якщо ні – то як знаєте. Відключили централізоване, ми з горем навпіл оплатили всі величезні рахунки. У селищній раді казали, що все буде нормально, і обіцяли, що до опалювального сезону все запрацює, але на жаль. На дворі грудень – так з місця нічого і не зрушилося, – розповідає Валентина Ярмоленко.

 

Люди з цих будинків кажуть, що з горем навпіл нашкребли гроші по засіках і навіть брали кредити, щоб перейти на автономне опалення не мерзнути взимку.
– Мені скоро 80 років. Я відкладав гроші на чорний день. Тепер я не тільки залишився без них, а ще й у величезні борги вліз, – каже Микола Павленко.

Після попереднього опалювального сезону у цих будинках зупинили роботу централізованої котельні і було прийнято рішення перевести частину абонентів на автономне опалення, бо вже будинки на 60–70 % були на «автономках». За словами директора Департаменту ЖКГ та розвитку інфраструктури Харківської облдержадміністрації Сергія Магдисюка, опалення від централізованої котельні було економічно не вигідним.
– Котельня працювала на повну потужність, а тепло постачалося лише третині абонентів. Тому збитки по сезону становили понад мільйон гривень. Просто було недоцільно її експлуатувати. Мешканці написали 100 % відмову від централізованого опалення. І рішенням селищної ради було дано розпорядження КП «Теплові мережі» Харківського району про те, що ці будинки відмовляються від централізованого опалення. Котельню було законсервовано, – каже Сергій Магдисюк.

Потім виділили гроші з бюджетів селищної та районної рад на розрахунок газової схеми, перекладання лежаків тощо. Всі ці роботи затягнулися, бо для освоєння виділених коштів треба було пройти узгодження з «Харківгазом». І на отримування всіх потрібних документів та дозволів пішло багато часу.
Але, на думку Сергія Магдисюка, люди могли обійти цю незручність і отримати опалення вчасно.
– Щоб оминути проблему, що виникла, об’єктивно людям не треба було писати відмову від централізованого опалення. Треба було, щоб все залишилося на своїх місцях і цей опалювальний сезон витратити на підготовку. Зробити погодження, розрахунки, перемонтажі, і після поточного опалювального сезону переходити на автономне опалення. А люди самі виявили бажання, – пояснює Сергій Магдисюк. – Я вважаю, що все було зроблено в досить прискореному режимі: ми постійно брали участь, допомагали розв’язувати різні питання. Розумніше було, щоб усе залишилося. Але підвищення тарифів вплинуло на бажання жителів, і за таких умов селищна рада пішла їм назустріч. Тому ми зробили максимум з того, що можна було зробити в найстисліші терміни.

«Ситуація не настільки критична»


Попри зусилля місцевої влади, жителі цих 55 квартир протягом майже двох місяців живуть у холоді.
– Живемо просто в нестерпній вогкості: течуть стіни, на них цвіль, падають шпалери. У мене вранці 13–14 градусів тепла, більше не буває. І тільки завдяки обігрівачеві хоч така температура. Але все одне спимо одягненими і під кількома ковдрами. А мешканці з дітьми, у яких була можливість погостити у цей період у родичів або друзів, просто залишили квартири й поїхали, – нарікає Валентина Ярмоленко.

– У таких жахливих умовах сильним бронхітом захворіла моя однорічна онука. Благо, була можливість у доньки на цей час переїхати в Харків. Але зараз їм знову доведеться повертатись, і просто не знаємо, що робити, – обурюється тим, що відбувається, ще одна мешканка Олена Дуб.
Під час розмови з рота йде пар, на термометрі у квартирі – 14 градусів тепла. 

– Через ці холод і вогкість мій онук почав частіше хворіти. Крім цього, зовсім недавно робили ремонт, від якого в нинішніх умовах не залишилося зовсім нічого, – нарікає сусідка Ірина Дорохова.

Люди не раз ходили скаржитися в селищну раду, але там їм щоразу обіцяли: протягом тижня опалення включать. І так, за словами Валентини Ярмоленко, триває вже останні п’ять тижнів.

Голова Васищевської селищної ради Сергій Двойніков стверджує, що люди самі винні в тому, що досі не мають опалення.
– Причина того, що не встигли підключити вчасно – люди довго вагалися, переходити на автономне опалення чи ні. Ми з лютого розповідали, інформували їх, але вони довго роздумували, і остання заява була у вересні. І тільки в середині першого місяця осені відбулася сесія, на якій дали добро на виготовлення документації. Вже зробили нову підводку до будинків, провели гідравлічний розрахунок, збільшили діаметр труб та інше. Незважаючи на все, ми йдемо «попереду паровозу», – розповідає очільник Васищевської селищної ради.
Також Сергій Леонідович у розмові з кореспондентом «СК» 8 грудня пообіцяв, що всі ці чотири будинки мають отримати тепло протягом тижня, тобто до 15 грудня.
– Я розумію всі труднощі, з якими вони зіткнулися люди, але вважаю, що ситуація не настільки критична, – каже очільник Васищевської селищної ради.
В управлінні ЖКГ та будівництва Харківської райдержадміністрації підтвердили слова Сергія Двойнікова і сказали, що підключення до автономного опалення цих будинків йде повним ходом.
– На сьогодні (7 грудня. – Авт.) один будинок (83-б) з цих чотирьох вже практично повністю з індивідуальним опаленням. Весь дім, крім одного стояка, вже повністю врізано в нову систему газового постачання. Тепер все залежить від мешканців: чим швидше вони оплатять квитанції в «Харківгаз», тим швидше буде в них опалення. Завтра вже другий будинок почнуть підключати. За день врізаємо по 15–20 квартир, тобто на один будинок потрібно 3–4 дні. Працюємо без вихідних і посиленими бригадами, – розповів начальник управління Олег Тройно.
Але у вихідні 10–11 грудня, за словами Валентини Ярмоленко, ніякі роботи не велися.
Попри обіцянки, станом на 13 грудня люди досі жили в холодних квартирах. За словами Валентини Ярмоленко ситуація залишається такою самою.
– Тільки холодніше стало, – скаржиться пенсіонерка.

Олег Тройно, який 13 грудня був на цьому об’єкті, сказав, що в найближчі дні один будинок із чотирьох холодних буде повністю опалюватися.
– Сьогодні вже буде опалюватися один під’їзд і думаю, що в найближчий четвер уже отримають тепло жителі всього будинку. І того ж дня плануємо перейти до 83-го будинку. Припускаю, що до кінця наступного тижня всі ці чотири будинки будуть опалюватися, – розповів начальник управління ЖКГ та будівництва Харківської райдержадміністрації.

Пішли всі заощадження


Але жити в холодній квартирі з усіма наслідками – це ще півбіди. Друга частина проблеми – це фінансові витрати. За словами жителів, спочатку їм казали, що доведеться витратити 3000–3500, а насправді вийшло в кілька разів дорожче.
– Коли починалися всі ці розмови про перехід на автономне опалення, на зборах у травні, в селищній раді нам сказали, що ми витратимо близько 3000–3500 тисяч, не рахуючи газового котла, проекту, труб і роботи. Але на даний момент виходить, я вже віддала більше 12 000 тисяч. 3000 у мене пішло на лічильник, решта – на труби та їх монтаж. До того ж, ще зараз треба газівникам заплатити 300 за акт, щоб пустили газ, і понад 1000 – за пломбування лічильника, – обурюється Ірина Дорохова.

Люди з цих будинків кажуть, що з горем навпіл нашкребли гроші по засіках і навіть брали кредити, щоб не мерзнути взимку.
– Мені скоро 80 років. Я відкладав гроші на чорний день. Тепер я не тільки залишився без них, а ще й у величезні борги вліз, – каже Микола Павленко. – Потім платимо за газове і електричне варіння труб. А мені робили тільки газове, а комусь – тільки електричне. Але і це ще не все. За технічні умови нам треба було заплатити 581 грн. І плюс 20 % від цієї суми. Це виходить 116,2 грн, а в паперах вказано, що ми повинні платити більш ніж удвічі – 244 грн. Ми заплатили реальні 20 % від цієї суми, а нам сказали, що якщо не заплатимо зазначену, то не підключать опалення.

Олександр Гаркавець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта