Маленька Європа Куп’янщини

27.01.2017 09:42 Суспільство
фото Юлії Шматченко фото Юлії Шматченко
Одномісні парти, на кожній з яких приєднаний до Інтернету ноутбук, мультимедійна дошка, учні спілкуються зі своїми однолітками з інших країн. Це не елітна школа в столиці чи мегаполісі, а невеличка сільська школа у Куп’янському районі.

Учнівський аншлаг

Понад 130 км від Харкова – село Новоосинове. Недокомплект – проблема багатьох сільських шкіл, але це не про Новоосинівську ЗОШ І–ІІ ступенів, якій цьогоріч виповнюється 112 років. Школа розрахована на 120 учнів, але до неї ходить 121 дитина. За прогнозами кількість учнів зростатиме. Тут навчаються не тільки місцеві діти, але й навіть із сусідньої Ківшарівки (це при тому, що в селищі є кілька своїх шкіл). Унікальну школу відвідав голова Харківської облради Сергій Чернов.

Проходьте, ось наша гордість – клас із вивчення англійської мови. Зробити його сучасним вдалося й завдяки перемозі в обласному конкурсі «Разом в майбутнє», – запрошує гостей до класу директорка школи Олена Донцова.

Світлий просторий клас із сучасним ремонтом. Діти сидять за одномісними партами, на кожній з яких ноутбуки та спеціальна гарнітура. У школі дуже тепло, тому учні досить легко вбрані. Усі ці зміни сталися завдяки ініціативності педколективу та місцевої громади. Міні-проекти школи два роки поспіль перемагали в обласному конкурсі «Разом в майбутнє».

Почали з енергозбереження: у 2015 році у двох корпусах школи замінили всі вікна, загальна вартість проекту – 145 тис. грн. Минулого ж року вже оновили клас англійської мови.

Перший наш міні-проект був «Крок за кроком до Європи». Отримали від обласної ради суму до 80 тис. грн. Замінили всі вікна. У 2016 році також брали участь у конкурсі. Врахували, що Президент України оголосив той рік роком англійської мови. Раз ми хочемо євроінтегруватися, то повинні знати англійську, – розповідає Олена Донцова. – Тому другий наш міні-проект був орієнтований на облаштування кабінету англійської мови «Уроки англійської рівень високий – впевнений крок до Європи». Перемогли і отримали прекрасне обладнання: два телевізори, 10 ноутбуків, кольоровий принтер. Відразу нас підключили до мережі Інтернет.

Завдяки обладнанню учні сільської школи спілкуються з однолітками з інших країн і покращують свої знання з англійської мови. А завдяки СТОВ «Мрія», яке очолює Анатолій Головко, у них є комфортні парти та мультимедійна дошка. У цьому році ініціативна група має наміри знову взяти участь у конкурсі. Робоча назва проекту – «Галявина дитячих мрій».

У нас навчається 121 дитина, дуже багато малечі. Тож їм потрібне обладнання, щоб на перервах не розбігалися по двору, як мурахи, а були чимось зайняті. Щоб у них була забава, – ділиться планами Олена Донцова. – Всім хочеться красивого і доброго майбутнього, а таке ми можемо побудувати тільки разом: влада, громада, спонсори.

Ваша ініціатива дорого варта. Я сьогодні переконався, що ви зробили дуже важливу справу, – підкреслив Сергій Чернов. – Ваш міні-проект реалізований за класикою: є ініціативна група і кош- ти тих людей, на меті яких були зміни, є кошти обласного бюджету і місцевого бюджету. І дуже важливо, що тут є соціально відповідальний бізнес не тільки в особі Анатолія Головка, а й інших невеликих підприємців. Я дуже мало знаю прикладів, коли в школах збільшується кількість учнів. У вас за останні роки майже вдвічі збільшилася кількість учнів у початковій школі.

Новоосинівська ЗОШ І–ІІ ступенів має 9 класів. Один навчальний кабінет забезпечений сучасним інтерактивним мультимедійним обладнанням, є комп’ютерний клас, гімнастичний і футбольний майданчики, їдальня, пришкільна ділянка, на якій вирощують овочі, що дає можливість значно здешевити та урізноманітнити дитячі обіди, а також плодовий сад, оновлений у 2014 році.

З культурою та бібліотекою

Ще однією перлиною села Новоосинове є місцевий будинок культури. Йому в цьому році випов- нюється 50 років. Попри поважний вік, будівля в дуже доброму стані. А такому глядацькому залу на 250 місць можуть позаздрити багато містечок, не кажучи вже про села. Нещодавно тут завершився щорічний конкурс «Громадська пошана – 2016»: села, що входять до Курилівської сільської ради, вшановували кращих з кращих представників громади.

Загальна площа будинку культури 122 кв. м, працюють 12 гуртків. Також у приміщенні будівлі працює бібліотечна філія Куп’янської централізованої біб- ліотечної системи. Історію свого існування вона почала в травні 1903 року. Наразі бібліотечна філія налічує 9594 примірники книг і журналів. Відвідують її понад 500 селян. Співробітники бібліотеки кажуть, що відвідують заклад як дорослі, так і діти, але більше завсідників серед пенсіонерів.

У 2010 році бібліотека перемогла в конкурсі програми «Бібліоміст». Тепер заклад комп’ютеризовано, і він має доступ до Інтернету. Тож жителі села мають можливість вільно користуватися Всесвітньою мережею.

Чи працює Інтернет? – запитує під час відвідування сільського будинку культури голова Харківської облради і прямує до бібліотечного комп’ютера, аби все власноруч перевірити. – Бачу, все працює.

У 2015 році в приміщенні бібліотеки було зроблено сучасний ремонт і придбано меблі. Протягом 2015–2016 років ремонт було зроблено не тільки в бібліотеці, але й в інших приміщеннях будинку культури. Ініціативна група брала участь і в обласному конкурсі міні-проектів, хоча перемогти минулоріч і не вдалося, проте вікна й двері поміняли завдяки коштам місцевого бюджету та спонсорам. Також Будинок культури придбав нові сценічні костюми та апаратуру. До речі, бібліотеці і будинку культури також допомагає місцевий меценат – Анатолій Головко, керівник СТОВ «Мрія».

Будемо пробувати свої сили в конкурсі «Разом в майбутнє» й надалі, – каже Курилівський сільський голова Володимир Серпокрил. – Мріємо про створення парку біля Будинку культури та про ремонт фасаду будівлі. Тож ініціативна група складає відповідні міні-проекти.

Юлія Шматченко

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта