Медики розповіли про поведінку при сильних морозах

30.01.2017 11:03 Суспільство
Фото:https://chaepedia.com Фото:https://chaepedia.com
Виявляється, постраждати від переохолодження можна навіть при плюсовій температурі.

У зв'язку зі зниженням добової температури фахівці Харківського обласного центру здоров'я підготували поради, що робити, коли на вулиці за мінус 20 і як уникнути шкідливого впливу низьких температур на організм.

Нагадаємо, Синоптики попереджають про тридцятиградусні морози

Як виявляється, постраждати від переохолодження можна навіть при плюсовій температурі. Зокрема, погодні умови з температурою нижче +7 ° С вже можуть викликати проблеми зі здоров'ям. А тим більше мінус 20 градусів Цельсія і нижче.

- Холод згубно впливає у першу чергу на дрібні кровоносні судини людини. Судини в кінцівках інстинктивно звужуються, щоб зберегти тепло. Саме за рахунок цього приплив крові до внутрішніх органів збільшується та підтримується внутрішня стабільна температура тіла. Ось чому циркулювання крові в кінцівках уповільнюється. Першими замерзають пальці рук та ніг, а також вуха та ніс - вони найменше захищені через те, що в них тонкий жировий шар. Спочатку замерзає шкіра, а вже потім підшкірний шар, судини, м'язи, нерви і навіть кістки. І для цього не потрібна наднизька температура. Температура, при якій можна переохолодитися, може бути навіть плюсовою. При переохолодженні температура тіла знижується до 35 ° С і нижче, - повідомляють медики.

Корисно знати: 

- Одягайтися багатошарово: надіньте на себе кілька легких кофт замість однієї теплої. Одяг має бути цілком вільним, а взуття не повинна бути тісним.

- Захищайте відкриті ділянки шкіри. Не забувайте вдягати рукавички, а ніс та вуха захищати шапкою, шарфом, піднятим коміром.

- Не виходьте на мороз голодним. Обов'язково добре поїжте, краще щось висококалорійне.

- Заходьте кожні півгодини-годину у тепле приміщення, якщо ви проводите цілий день на вулиці.

- Працюйте руками, рухайте ними, аби посилити кровообіг у спазмованих судинах. Так само рухайте пальцями ніг.

- Не перевтомлюйтеся. Втомлена людина швидше піддається переохолодженню. Як правило, люди, відчувши, що починають замерзати, рухаються дуже активно. Але це також не зовсім розумно, тому що енергія використовується дуже швидко, а сили треба поновлювати. Інтенсивність повинна бути розумною, помірної.

- Слідкуйте за прогнозом погоди.

Категорично не можна:

- Торкатися металу, як голими руками, так і язиком. Метал дуже добре проводить тепло, а отже, миттєво забирає його у вас, і в місці зіткнення може виникнути обмороження. Те ж стосується бензину. Він може дуже швидко обморозити шкіру при зіткненні, а, отже, при роботі з подібними матеріалами на морозі неодмінно використовуйте водонепроникні рукавички.

- Вживати спиртне, тому що алкоголь розширює судини на поверхні тіла, що призводить до швидших втрат тепла. А це заважає судинам оберігати організм від теплових втрат внутрішні органи. Крім того, алкоголь просто послаблює ваш власний контроль за ситуацією, заважає вам вберегтися від травм в складних умовах. Нікотин також не найкращий помічник у боротьбі з холодом через свій згубний вплив на стінки судин.

Перша допомога

Не слід думати, що переохолодження пройде саме по собі. Як тільки з'являться його симптоми - воскові плями та оніміння шкіри, негайно перейдіть у тепле приміщення.

Перша допомога при переохолодженні нескладна - зігрійтеся, посидьте в теплому приміщенні кілька годин, поїжте. У разі обмороження слід негайно звернутися до лікаря. В крайньому випадку, треба перевдягнутися: зняти мокрий одяг і загорнутися в теплі простирадла та ковдри. Не можна чіпати обморожені ділянки тіла.

При відмороженні слід дотримуватися принципу «внутрішнього зігрівання» уражених тканин - накладати термоізоляційні пов'язки (ватно-марлеві, бавовняні тощо), вживати теплі напої.

Ні в якому разі не можна зігрівати уражені тканини тіла гарячою водою, або біля гарячих батарей, тому що це може призвести до значного поглиблення ураження. Обов'язково пийте якомога більше рідини - будь-які теплі напої, крім алкоголю. Вони відновлять нормальну температуру тіла та покращать циркуляцію крові. Прийміть знеболювальні та негайно зверніться по кваліфіковану допомогу!

Максим Грек

Автор: Администратор сайта