На байдарці по харківських річках. Як організувати подорож

23.05.2014 11:15 Суспільство
До речі, цей маршрут можна пройти як пішки, так і по воді – на байдарці або катамарані.

Перевага водного туризму в тому, що вам не потрібно тягти на собі важкий рюкзак по ходу пересування – усі речі закладаються у плавзасіб. Крім речей першої необхідності, можна взяти додатковий інвентар, як-от похідну баню, навіси від комарів, барбекю, спортивний інвентар, стільці та інше приладдя.

Особливість сплавляння річками Харківської області в тому, що воно досить просте й доступне для будь-якого віку, а тому підходить для сімейного відпочинку, корпоративних заходів і тренувальних походів для новачків. Річки, якими традиційно сплавляються туристи, – Сіверський Донець, Оскол, Орель, Уди – спокійні та нешвидкоплинні. Тут нема екстремальних порогів і перепадів висоти. Найбільша річка – Сіверський Донець – мальовнича та звивиста, тут зустрічаються невеликі перекати, бистрини, завали. Правий берег високий, зрізаний яругами і байраками, з дивовижно красивими крейдяними скелями, найбільш відомі з яких – скелі Святогірського монастиря (уже Донецької області). Неспішна течія заспокоює та відволікає від буденної суєти, а водне дзеркало, у якому відбиваються мальовничі береги з таємничими лісами, заворожує. У теплі літні дні уздовж берегів можна побачити багато черепах, які вилізли на коряки погрітися на сонечку.

Водні походи дещо вартісніші за піші, адже, окрім витрат на їжу, треба оплатити оренду байдарки (якщо нема своєї) і трансфер (адже переносити плавзасіб і власні речі від місця проживання до місця старту досить важко). На Харківщині чимало туристичних клубів, які пропонують водні тури «все включено»: переїзд, плавзасіб, годування і т. ін. Вам варто взяти лише особисті речі, а все інше надають організатори. Обійдеться такий похід в середньому від 250 грн за один день.

Тамара Кіч, матеріал з газети "Слобідський край" № 59 від 17.05.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта