Нове відділення міського перинатального центру відкрили у Харкові

01.09.2017 10:40 Суспільство
Фото: ХОДА Фото: ХОДА
У відділенні інтенсивної терапії рятуватимуть життя глибоко недоношеним новонародженим.

Сучасне відділення площею 560 квадратних метрів відкрили в Харківському міському перинатальному центрі. Тут обладнано надсучасну реанімацію для новонароджених, де рятуватимуть дітей, що народилися з масою тіла від 500 грамів. Після реанімації діти проходитимуть у відділенні реабілітацію та необхідне лікування – аж поки зможуть виписатися додому. Президент відзначив, що можливість розбудовувати медицину, освіту та інфраструктуру надала реалізована в державі фінансова децентралізація, — повідомляє сайт ХОДА. 

«Якщо раніше міські бюджети були касою з виплати зарплатні, то на сьогодні, коли бюджети зросли в п’ять, сім, навіть дев’ять разів, у нас є можливість будувати перинатальні центри, школи, центри надання адміністративних послуг, дороги і змінювати країну, - сказав, звертаючись до медиків, Глава держави. - Я як людина, яка має дружину-лікаря, знаю, яка це важка праця. Ви всі - унікальні й дивні люди. Я можу лише подякувати вам за ту фантастичну роботу, яку ви робите, - повертаєте людині, маленькій дитині життя».

Оглядаючи нове відділення разом із головним лікарем Харківського міського перинатального центру Світланою Каравай, Президент наголосив: «Упевнений, що у ваших дуже теплих та професійних руках буде врятовано сотні життів». Світлана Каравай, у свою чергу, подякувала Президенту за можливість придбання нового обладнання для реанімації закладу: «Ви врятували не одне життя й зробите багато сімей щасливими», - сказала головлікар.

Читайте також: Петро Порошенко і Юлія Світлична відкрили сучасну школу «Мобіль» в Пісочині

За інформацією голови ХОДА Юлії Світличної, нове відділення облаштовано та обладнано відповідно до міжнародних стандартів (ISO-14644-1).

«Тут проводиться триразове очищення повітря та 10-кратний повітрообмін. Серед обладнання - сучасні кувези, апарати для штучної вентиляції легенів, цифровий мобільний рентгенологічний апарат з низькопроменевим навантаженням, який дозволяє автоматично аналізувати отримані зображення органів і систем. Також у відділенні впроваджено сучасні методики приготування стерильних розчинів для ін'єкцій, введення ліків і спеціального харчування», - розповіла керівник області.

Щороку в Харківському міському перинатальному центрі надають допомогу 2500 недоношених малюків. Капітальний ремонт у закладі провели коштом міського бюджету м. Харкова.

Довідка

Комунальний заклад охорони здоров'я «Харківський міський перинатальний центр» функціонує з 1999 року за адресою: м. Харків, Салтівське шосе, 264. У закладі надається медична допомога вагітним, у тому числі при невиношуванні вагітності та передчасних пологах - як для жителів міста Харків та Харківської області, так і вимушеним переселенцям з Донецької, Луганської областей і АР Крим. Також медична допомога надається жіночому населенню Донецької і Луганської областей. Щорічно в закладі приймають понад 4000 пологів, з яких 320-350 - передчасні.

Микола Мельник

Автор: Администратор сайта