Нові тарифи: стало відомо, скільки сплачуватимуть за газ і опалення харків’яни

27.04.2016 12:28 Суспільство
Фото: dengi-info.com Фото: dengi-info.com
Кабмін установив єдину ціну на газ та збільшив вартість теплової енергії.

З 1 травня українці сплачуватимуть за газ та опалення за новими цінами. Сьогодні Кабмін прийняв рішення про підвищення цін на газ для населення до ринкового рівня - на рівні 6879 грн за тисячу кубометрів. Таким чином, Україна виконала одну з найважливіших умов МВФ.

Рішення про підвищення цін Уряд мав би схвалити ще місяць тому, але в розпал політичної кризи Арсеній Яценюк не зважився на такий непопулярний крок. Нинішній очільник Кабміну Володимир Гройсман вважає, що таке рішення зніме всі спекуляції та поставе крапку в газовому питанні. «Це буде остання зміна ціни на газ у житті нашої держави», – наголосив Прем’єр, відкриваючи засідання уряду. На його думку, ринкова ціна стимулюватиме роботу щодо поліпшення енергоефективності.

Додаткові автобусні рейси з'являться в Харкові на свята. Повний список

Тож з 1 травня ціна газу як товару встановлюється на рівні 4942 грн за тисячу кубометрів. Граничний розмір роздрібних цін на газ з урахуванням всіх тарифів і ПДВ для побутових споживачів встановлюється на рівні 6879 грн за тисячу кубометрів. При цьому для побутових споживачів роздрібна ціна зменшується з 71,89 грн за кубометр до 68,79 грн за кубометр.

В той же час ціна для релігійних організацій складатиме 3913 грн за тисячу кубометрів, крім обсягів, які використовуються для виробничої та комерційної діяльності. Ціна газу для НАК «Нафтогаз України», що використовується для виробництва тепла та гарячої води, становитиме 4942 грн за тисячу кубометрів без урахування тарифів на послуги транспортування і надбавок до ціни палива.

Зростання ціни на газ потягнуло за собою і збільшення вартості опалення для населення на 60 % - з 652 грн/Гкал до 1041 грн/Гкал. Також Уряд змінив норми споживання комунальних послуг, які встановлюються державою для розрахунку розміру субсидій для населення.

Мирослава Кольцова

Автор: Администратор сайта