Особливі первоцвіти обійдуться у круглу суму, попереджають екологи

10.03.2017 13:55 Суспільство
фото:pustunchik.ua фото:pustunchik.ua
Чималий штраф передбачений не тільки за збут весняних квітів, які охороняються Червоною книгою, але й за їх купівлю.

Із потеплінням на Харківщині розквітають перші квіти. Більшість із них, як-от підсніжник звичайний, білоцвітник весняний, шафран Гейфеля (крокус), охороняються українським законодавством. Та це не спиняє охочих наживатися на рідкісній флорі, і продавці з маленькими білими букетиками вже з’явилися у Харкові, зокрема, біля виходів із підземки, біля ринків.

У Державній екологічній інспекції у Харківській області нагадують, відповідальність, а з нею і чималі штрафи ляжуть на плечі і продавців, і покупців рідкісних квітів.

- Торгівля первоцвітами (як продаж, так і купівля) є порушенням Законів України «Про Червону книгу України», «Про рослинний світ», «Про охорону навколишнього середовища України», - повідомили у Держекоінспекції.


Білоцвітник весняний

Задля збереження первоцвітів з третього березня в області стартує операція «Первоцвіт-2017». Заплановані спільні контролюючі заходи з охорони, використання та реалізації весняних рідкісних квітів, у яких візьмуть участь працівники Держекоінспекції, лісової охорони, правоохоронці.

За продаж червонокнижних квітів та недотримання законодавства порушникам доведеться відповідати, копійкою. Штраф сягає суми від ста (1700 грн) до двохсот п’ятнадцяти (3655 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією об’єктів рослинного світу.

Екзотичні вихованці Фельдман Екопарк допоможуть дітям стати щасливими

- Крім цього за кожен екземпляр незаконно добутої рослини, занесеної до Червоної книги України, передбачена відповідна компенсація за її знищення, наприклад, черемша (цибуля ведмежа) за рослину – 62 грн, підсніжник складчастий – 49 грн, - пояснив «СК» заступник начальника Державної екологічної інспекції у Харківській області Антон Шевченко.

Він також додав, що вирощування рослин, занесених до Червоної книги, однаково не дає право їх продавати, оскільки торгівля, як і інші форми комерційного використання червонокнижних видів прямо заборонені законодавством.


Тетяна Лісна

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта