Право на квадратні метри. Як приватизувати житло в гуртожитку

25.04.2017 07:53 Суспільство
Фото:ru.epizod.ua Фото:ru.epizod.ua
Для жителів Харківської області, які роками мешкали в кімнатах гуртожитків підприємств і не мали змоги назвати їх своєю власністю, з’явився шанс змінити ситуацію.

Ще одне законне підґрунтя

5 квітня цього року Верховна Рада України ухвалила довгоочікуваний закон про приватизацію житла в гуртожитках. Конкретніше – нардепи внесли зміни в законодавство щодо «забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків». Документ відкриває шлях для приватизації помешкань у гуртожитках, які були в період масової приватизації внесені до статутних фондів тих чи інших підприємств. Простіше кажучи, стає легшим вирішення питання з приватизацією помешкань людьми, які багато років пропрацювали на підприємствах і не мали можливості приватизувати займані кімнати через те, що гуртожитки незаконно були включені у вартість цілісно-майнових комплексів і приватизовані разом із підприємствами.

Як стверджують ініціатори законопроекту, ухвалення цього Закону чотири роки чекали 500 тис. мешканців гуртожитків, щоб мати право приватизувати своє житло.

На їх переконання, цей Закон діятиме в інтересах тих, хто 20–30 років пропрацював на державних підприємствах, прийшовши туди молодими фахівцями і спеціалістами. Наприклад, Закон покликаний діяти в інтересах лікарів, учителів чи людей інших спеціальностей, які на законних підставах мешкають у гуртожитках.

Законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» довго не приймався. Минулого квітня  ВРУ ухвалила його в другому читанні та в цілому, однак 20 травня 2016 року Президент України Петро Порошенко застосував право вето до Закону щодо забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків. Прес-служба Глави Держави тоді аргументувала це тим, що він може посилити соціальне напруження. Після цього обурені жителі гуртожитків пікетували Адміністрацію Президента. І от голосування за законопроект № 1076 відбулося 5 квітня з урахуванням усіх зауважень і поправок, зокрема, і Президента України. Тепер слово за Петром Порошенком, який має поставити під ним свій підпис.

Майже 100 %

Як розповіли «СК» у відділі житлового господарства Департаменту ЖКГ та розвитку інфраструктури ХОДА, сьогодні процес приватизації кімнат у гуртожитках на Харківщині виконано майже на 98 %. Станом на 1 квітня 2017-го маємо 145 гуртожитків за всіма формами власності. Із них найбільше комунальних – 81 (у тому числі в Харкові – 22), державних – 42 (38 у Харкові) і приватних – 22 (19 – у Харкові).

– На початок квітня в 76 з 81 гуртожитка комунальної форми власності проводиться приватизація кімнат, в інших гуртожитках триває процес реєстрації права власності на гуртожитки за територіальною громадою Харкова, упорядкування нумерації кімнат та підготовка відповідної технічної документації та інше, – пояснює начальник відділу житлового господарства Департаменту ЖКГ та розвитку інфраструктури ХОДА Валентина Леонічева.

Гуртожитки мають не всі райони області, лише одинадцять, та п’ять міст обласного значення. Чотири гуртожитки державної власності має Лозова. Найбільша кількість гуртожитків комунальної форми власності – у Харківському районі, їх тут дев’ятнадцять. У Чугуєві – сім, у Балаклійському, Дергачівському, Зміївському районах – по шість.

За даними відділу житлового господарства, у цих гуртожитках проживає 30 816 осіб, з них 12 385 – у Харкові. Тих, хто мешкає в гуртожитках більше п’яти років та згідно із Законом України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» мають право на приватизацію своїх помешкань, нині 13 342 особи.

– Приватизували свої кімнати 3 581 мешканець гуртожитків, або 27 % від загальної кількості. Кількість приватизованих квартир складає 2 296 тис. од., або 23,2 % від загальної кількості 9 924 од. Також у Харківській області маємо шість гуртожитків, у яких завершено на 100 % приватизацію кімнат, – додала фахівець.

Відповідно до законодавства, передача гуртожитків у власність територіальних громад мала здійснюватися в рамках відповідної державної програми на 2012–2015 роки. У нашій області така передача відбувалася в рамках відповідної Регіональної програми. За словами Валентини Леонічевої, за ці три роки до комунальної власності територіальних громад Харківської області передано 28 гуртожитків державної та приватної форм власності загальною площею 89,7 тис. кв. м. Протягом минулого року в комунальну власність територіальної громади Харкова передано вісім гуртожитків державної та приватної форми власності.

– На території області передачу гуртожитків практично завершено (окрім тих чотирьох гуртожитків, які територіально розташовані у Лозовій, смт Панютиному). Річ у тому, що керівництво ДП «Укрспецвагон» відповідно до дефектних актів, складених спільно з представниками Панютинської селищної ради, проводить відповідні ремонтно-відновлювальні роботи в зазначених гуртожитках, тому процес поки що загальмувався, – пояснює Валентина Леонічева. – Стосовно Харкова, то цього року у планах – передати дев’ять гуртожитків державної форми власності, які належать ДП «ХЕМЗ». Зараз там триває робота з відкриття мешканцями гуртожитків особових рахунків для проведення прямих розрахунків за послуги водопостачання та водовідведення.

Заручники ситуації

Така передача державних гуртожитків і тих, що були внесені до статутних фондів тих чи інших підприємств, у власність територіальних громад – нагальна, адже тільки після цього їх мешканці зможуть приватизувати свої кімнати. Досі залишаються включеними до статутних капіталів товариств, створених у процесі приватизації (корпоратизації), 22 гуртожитки, більшість із них, звичайно, розташована в Харкові – 19. Серед гуртожитків в області, що є у статутному капіталі товариства, зокрема, два в Чугуївському районі. Чкаловська селищна ОТГ – одна з тих територіальних громад, яка може прийняти їх. Там розповіли, що в них є три гуртожитки місцевого ПАТ «Агрокомбінат Слобожанський». У власності громади на балансі КП «Чкаловське

ЖКЕУ-2013» мають поки що один –  п’ятиповерховий, збудований у 1980-х, гуртожиток на 55 квартир, де мешкає 129 осіб. Майже всі вони мають право на приватизацію житла, і вона частково пішла. За словами першого заступника селищного голови Чкаловської ОТГ Костянтина Чернявського, 10 % з цих квартир уже приватизовано.

– Є на території громади ще два гуртожитки, збудовані раніше – у 70-ті – одно- і двоповерхові, які ми не прийняли у свою власність, вони досі залишаються відомчими. Там проживає приблизно 70 осіб. Ці родини поки що не можуть приватизувати житло, бо ситуація з передачею гуртожитку поки не вирішена, – розповів Костянтин Чернявський.

За його словами, ці два гуртожитки громада не прийняла у свою власність, бо відсутні відповідні правоустановчі документи. Крім цього, селищна рада вимагає провести там відповідні ремонти, підключити до кожної кімнати лічильники електромережі тощо. Бюджет громади недостатній, щоб вона за свій кошт робила документацію на ці будівлі.

Як пояснив посадовець, саме ж ПАТ «Агрокомбінат Слобожанський» сьогодні переживає не кращі часи, зокрема, і через наслідки епідемії АЧС. Тому очевидно –  поки що воно не готове займатися гуртожитками й саме періодично просить чкаловську громаду прийняти у власність гуртожитки.

Та в ОТГ стоять на своєму: без документів і зроблених ремонтів не візьмуть. Костянтин Чернявський зізнається, що й самі жителі цих двох гуртожитків не поспішають приватизувати житло. На його думку, багатьох лякає, що цей процес може дорого коштувати.

«СК» підрахував, і з’ясувалося, що за оформлення необхідних документів потрібно віддати до 800 грн. Як розповів Костянтин Чернявський, потрібно сплатити 160 грн адміністративного збору за проведення державної реєстрації прав на нерухоме майно, за свідоцтво про право власності балансоутримувачу КП «Чкаловське ЖКЕУ-2013» – 344,17 грн. Крім цього, заплатити гроші треба і за техпаспорт на житло в гуртожитку. Начальник Чугуївського міського бюро технічної інвентаризації Олена Гармаш розповіла, що охочим приватизувати житло в гуртожитку потрібно принести до їхнього відомства довідку (раніше видавало ЖКУ) щодо займаних житлових площ із зазначенням номера кімнати та її площі.

– Ми робимо відповідний технічний паспорт. Це займає приблизно тиждень. Ціна за нього складає 228 грн 48 коп., – розповіла фахівець.

Олена Гармаш додала, що зараз люди з гуртожитків звертаються до БТІ, але таких осіб небагато, і часто це пов’язано з організацією ОСББ.

 Хто має право приватизувати житло:

– особа, яка прожила на законних підставах у гуртожитку не менше п’яти років, зареєстрована та фактично проживає там;

– має ордер на вселення чи інший документ, який підтверджує факт законного заселення;

– якщо не володієте іншим житлом;

– на одну людину може надаватися не більше 21 кв. м житла + ще 10 кв. м, якщо це родина.

Не має права приватизувати житло:

– хто проживає у гуртожитках, призначених для тимчасового проживання у зв’язку з навчанням, перенавчанням чи підвищенням кваліфікації у навчальних закладах та у зв’язку з роботою (службою) за контрактом;

– хто проживає у гуртожитку, але не перебував (перебуває) у трудових відносинах з підприємством (організацією), яке надало йому право проживати в гуртожитку;

– хто проживає в гуртожитку без правових підстав.

Тетяна Василець

Автор: Администратор сайта