Про зариблення водойм Харківщини розповів іхтіолог

24.03.2017 11:35 Суспільство
Фото: Тетяна Василець Фото: Тетяна Василець
До рибного патруля Харківщини (колишня рибохорона) вже надходять заявки щодо зариблення водосховищ та ставків області.

Начальник відділу іхтіології та регулювання рибальства Харківського рибоохоронного патруля Олександр Титченко розповів "СК", що ситуація з рибним господарством у нашій області стандартна.

- На території області працює близько 100 підприємств, які на законних підставах займаються рибогосподарською діяльністю. Рибоохоронний патруль здійснює контроль їхньої роботи, - говорить Олександр Титченко.

- Саме ці підприємства мають зариблювати водойми: навесні або восени, - продовжує фахівець.-
Заявки на зариблення до нашого відомства подають до 1 червня.

Нині вже подано шість заявок на зариблення 12 водойм. Стартуватиме зариблення відповідно до встановленого графіка. Пік зариблення припадає на середину квітня.

Серед цих господарств, що зробили заявки, зокрема, ПАТ "Ізюмриба", ТОВ "Сатурн-1" (Ізюмський район), ФГ "Нива" (Золочівський район), а ще декілька підприємства з Харківського та Богодухівського районів.


Так виглядає заявака на зариблення

Як розповів іхтіолог, кількість риби, яку випускатимуть у водойми, її вид записується у відповідному режимі рибогосподарської експлуатації, який затверджується на 10 років. За його словами, найпопулярнішими видами риби у водоймах Слобожанщини є  карп, товстолоб, білий амур.


Олександр Титченко прокоментував випадки, коли на водоймах області фіксується мор риби. Так, 19 березня в одному зі ставків села Яковлівка, Лозівського району, місцеві мешканці зафіксували масову загибель карася.

Як прокоментував іхтіолог, цьому може бути декілька причин: затяжна зима, а звідси ранній льодостав і пізнє його сходження, і риба задихається від браку кисню.

- Тому коли лід тане, навесні риба, яка здохла взимку, піднімається на поверхню. Це також можуть бути стічні води від місцевих підприємств, або з полів, коли  вони обробляються хімікатами. У кожному випадку потрібно проводити лабораторні дослідження. Цим має займатися екологічна інспекція, - говорить фахівець.

Пам'ятки архітектури перевірили на Харківщині

Масу дохлої риби, що плаває на поверхні води, або прибилася до берегів, за правилами потрібно виловити та утилізувати.

- Екологічна інспекція дає відповідний припис утилізувати рибу підприємству, громаді, або фізичній особі, у підпорядкуванні якої є ця водойма. Утилізують таку рибу на спеціальних підприємствах – раніше був такий завод у Гонтарівці Вовчанського району і в Куп’янському районі. Сьогодні важко знайти такі заводи, вони повинні мати відповідну ліцензію, - прокоментував іхтіолог.


Якщо ви стали свідком замору риби, можна звернутися на гарячу лінію Держрибагентства 0 800 50 52 50, а також на телефони Державної екологічної інспекції у Харківській області: 057 - 705-06-78, 705-06-74.

Довідка. 
За інформацію ГУ Держстатистики у Харківській області, за 2016 рік у Харківській області підприємствами та організаціями, що займаються рибогосподарською діяльністю, виловлено 774,1 т риби, що на 37,9 % менше, ніж у минулому році. В озерах було виловлено 89,1 т риби, у водосховищах – 165,9 т, у ставках та інших водних об’єктах – 519,1 т. У загальному обсязі риби найвагомішою була частка товстолобиків (440,2 т), коропів, сазанів (154,9 т) та сомів (47,4 т).

Тетяна Лісна

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта