Продукція made in Kharkiv вже у США

12.12.2016 15:20 Суспільство
Фото з соцмережи Фото з соцмережи
Харківські меблі, харчопром, сільгосппереробники вийшли на новий міжнародний ринок.

Серйозні показники розвитку економіки Харківщина покаже вже через кілька років, коли приватні та державні інвестиції почнуть приносити віддачу. Крім внутрішнього ринку, область серйозно розглядає міжнародне співробітництво. 

- Нам потрібно закріпитися на нових ринках. Тут ми маємо дуже серйозні результати. За перше півріччя цього року товарообіг Харківської області з ЄС перевищив товарообіг з Росією. Ми другі після Києва за абсолютним приростом інвестицій - 95 млн доларів, - зазначив заступник директора Департаменту економіки і міжнародних відносин ХОДА Олександр Лукашов.

Плацдармом для виходу на нові ринки для багатьох компаній регіону став Офіс Харківської області у Вашингтоні. Контракти там підписали більше трьох десятків харківських підприємств і близько 90 іноземних партнерів. Більшість учасників угод наполягають на повній конфіденційності.

- Наприклад, виробники меду, які вже уклали контракти, категорично забороняють розголошувати назви їх компаній, на яку суму укладено контракт і про які обсяги йдеться, - підкреслює експерт. - Конкуренція на ринку меду колосальна. Наші квоти в ЄС вибираються за перший квартал.

Окрім харківських виробників меду на нові ринки вийшли й компанії, які працюють у галузях харчової промисловості, фармації, машинобудування, АПК, ІТ і інших сфер. А харчова промисловість, взагалі, стала «фішкою» Харківщини.

- Харчова промисловість - це новий коник для Харкова, - наголошує Олександр Лукашов. - Це та галузь, яка змогла диверсифікувати ринки найбільш швидкими темпами, також показувала хорошу якість і виявилася конкурентоспроможною на нових ринках. Особливо, коли Росія ввела антисанкції. Зараз харчова промисловість фактично виконує роль того демпфера, який забезпечує приплив валютного виторгу в регіон і дозволяє нам пережити процес, коли великі промислові підприємства перебудовуються.

Також, за словами заступника директора Департаменту економіки і міжнародних відносин ХОДА, західні партнери високо оцінили потенціал харківської фармації. Саме в цій галузі очікуються серйозні перспективи співпраці.

А ще американців зацікавила харківська меблева компанія. Зараз цей виробник за допомоги Вашингтонського офісу розгортає дилерську мережу в США.

Юлія Міронюк

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта