П'ять харківських комунальних газет стали приватними

08.06.2017 10:33 Суспільство
фото із соцмереж фото із соцмереж
Реформа друкованих державних та комунальних ЗМІ, яка розпочалася 1 січня 2016 року, триває вже майже півтора роки.

Нагадаємо, 23 листопада 2016 року Уряд прийняв постанову «Про затвердження Переліку друкованих засобів масової інформації та редакцій, реформування яких здійснюється на першому етапі». Тоді й визначився перелік видань, що реформуватимуться першочергово.

До нього увійшло 244 редакції з усіх областей України, у тому числі 11 видань Харківської області: Золочівська «Зоря», Красноградська районна газета «Вісті Красноградщини», Близнюківська районна громадсько-інформаційна газета «Нове життя», Ізюмська міськрайонна газета «Обрії Ізюмщини», Шевченківська районна газета «Краєвид», Куп’янська телерадіокомпанія та газета «Вісник Куп’янщини», Богодухівська районна громадсько-політична газета «Маяк», КП «Редакція Валківської районної газети «Сільські новини», КП «Редакція Дергачівської районної газети «Вісті Дергачівщини», Комунальне мале інформаційне підприємство «Коломацький край» та газета «Коломацький край», Краснокутська районна газета «Промінь».

Однак станом на 23 травня повністю реформувалися 49 комунальних і державних видань із 244 ЗМІ, які пішли на перший етап реформування. Ще 127 юридичних осіб перебувають у стані припинення своєї роботи, а 33 очікують перереєстрації. І тільки 36 видань не підготували документів для реформування взагалі.

Про це повідомив голова Державного комітету телебачення і радіомовлення Олег Наливайко.
Зокрема, на Харківщині перша хвиля «розкомуналення» з одинадцяти видань повною мірою торкнулася лише чотирьох.

– Першим виданням, яке вивело із засновників районну державну адміністрацію та районну раду, стала газета «Нове життя» Близнюківського району, – повідомив секретар НСЖУ Костянтин Григоренко. – Потім «Вісті Красноградщини», «Крає­вид» (Шевченкове) і «Обрії Ізюмщини».

Із другого етапу до реформованих ЗМІ приєдналася цього травня борівська газета «Трудова слава». Щодо інших газет, то, за словами секретаря НСЖУ, зараз вони перебувають у процесі реформування.
– Деякі засновники вже прий­няли рішення, тобто газети чекають відповідних юридичних процедур – у когось потрібно додатково провести сесію, або ж підготувати деякі документи, а інші перебувають на стадії розробки статутів, – додав він.

Проте, за словами секретаря, у Спілці журналістів припускають, що до кінця літа ще п’ять-шість редакцій з нашої області додадуться до списку реформованих.

ПЕРША КОМУНАЛЬНА ГАЗЕТА В ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ СТАЛА ПРИВАТНОЮ

Про те, які труднощі стають на заваді успішному реформуванню українських засобів масової інформації, зокрема і харківських, читайте у статті

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта