Сапфірові пластини підвищать безпеку бойової техніки

28.07.2015 14:55 Суспільство
У Харкові на прес-конференції науковці розповіли, як сапфірові пластини підвищать безпеку членів екіпажу та оптичного пристрою бойових машин.

Працівники науково-технологічного комплексу "Інституту монокристалів" розповіли ЗМІ про сильні сторони сапфіра, завдяки якому вдосконалюється прозора броня. “Сапфір – поліфункціональний матеріал. Завдяки йому міцність прозорої броні збільшується в п'ять разів. Через те, що сам сапфір за твердістю майже такий же, як і надтвердий наконечник кулі, він розплющує енергію, куля затуплюється, застряє у вікні, а потім останній шар полікарбонату запобігає розповсюдженню осколків у кабіні бронемашини, тим самим підвищує рівень безпеки членів екіпажу.

Також сапфір значно зменшує вагу склопакета (прозорої броні). Якщо традиційний квадратний метр прозорої броні зі зміцненим склом важить близько 400 кілограмів, то при анологічних властивостях склопакет із сапфіром важитиме в три рази менше. Також завдяки сапфіру можна зменшити товщину склопакета до 30 мм. А це особливо важливо для легкої бронетехніки”, – розповів директор Інституту монокристалів НТК "Інститут монокристалів" Ігор Притула.

Також директор інституту розповів про найближчі плани співробітництва з КБ Морозова. “На сьогоднішній день ведуться переговори з КБ Морозова, зараз їх більшою мірою цікавить захист оптичних приладів. В кінці року прозора броня повинна пройти польові випробування, і вже за їх підсумками і буде ухвалено певне рішення”, – заявив Ігор Притула.

 

Олександр Гаркавець

 

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта