Що подорожчало та подешевшало на Харківщині

15.06.2017 08:05 Суспільство
Фото:slav-bazar.businessbookgf.org Фото:slav-bazar.businessbookgf.org
Найбільше в регіоні стрибнули ціни на м'ясо та морозиво.

Як повідомляють у ГУ статистики у Харківській області, на нашому продовольчому ринку у травні зросли ціни на продукти харчування та безалкогольні напої в цілому на 3,7%, найсуттєвіше на плодоовочеву продукцію, а саме: цибулю ріпчасту, капусту білокачанну, моркву – в 1,7–2,2 раза; апельсини, яблука, лимони, картоплю; буряк – на 11,4–44,8%;

Окрім того, зросли ціни на фарш м’ясний, майонез, скумбрію копчену, рибу живу, охолоджену, маргарин, свинину, морозиво, окремі круп’яні вироби – на 6–9%; торти, чай, вафлі, печиво сухе, цукерки шоколадні – на 3,7–5,7%.

Дешевшими стали огірки – у 2,3 раза, яйця – на 14,5%; виноград, кетчуп томатний, салат, перець солодкий, часник, гриби, помідори – на 6,4–12,7%; молоко, крупа гречана, бобові, макаронні вироби з твердих сортів пшениці, оселедць та кілька солона – на 2,5–4,2%.

Зросли ціни і на тютюнові вироби на 3,8% (найсуттєвіше сигарети з фільтром вітчизняних марок – на 5,4% і сигарети з фільтром преміум-класу – 4,6%), водночас ціни на алкогольні напої зросли на 1,2% (найсуттєвіше горілка преміум-класу – на 5,4%, пиво вітчизняних марок – на 3,3%, вина столові імпортні – на 2,1%).

Фінансування об'єднаних громад в Харківській області в наступному році збільшиться вдвічі

Серед непродовольчих товарів спостерігалося подорожчання електронних книжок, ноутбуків, окремих фармацевтичних препаратів жарознижувальних та вітчизняних знеболювальних препаратів, імпортних вітамінів, окремих товарів для особистого догляду – на 3,2–4,4%.

Водночас подешевшали блендери, міксери, засоби макіяжу, окремі моделі чоловічого та жіночого одягу – на 4,2–7,6%.

Серед послуг, що надаються населенню, зросли ціни на курси іноземної мови, послуги санаторно-курортних установ, діагностичні послуги, курси водіїв, послуги кінотеатрів, проїзд у приміському автобусі, послуги лікарень – на 2,3–9,7%.

Разом із тим, подешевшали послуги комплексного відпочинку та послуги пансіонатів – у межах 13%.

Рівень цін на електроенергію, скраплений газ для побутових потреб, кам’яне вугілля, опалення та гарячу воду залишився без змін. Водночас зросла вартість послуг з водопостачання та водовідведення, природного газу на 0,2–1,2%. 

Максим Грек

Автор: Администратор сайта