Скільки об’єднаних територіальних громад з'явиться на Харківщині

29.03.2017 14:40 Суспільство
фото: Марина Проценко фото: Марина Проценко
На Харківщині вже працюють п'ять ОТГ. В останній, що утворилася нещодавно, - Нововодолазькій 30 квітня пройдуть вибори.

Загалом у області планується створити 57 об’єднаних територіальних громад. Сьогодні близько 45 % сільських, селищних та міських рад наразі беруть участь в обговоренні перспективи об’єднання.

- Відповідно до запропонованого робочими групами перспективного плану,  який затверджено Урядом та в області, в усіх районах йде обговорення щодо створення об’єднаних територіальних громад, - розповів голова Харківської облради Сергій Чернов. -  41 громада Харківщини звернулася з відповідною ініціативою до своїх колег – сусідніх сільських та селищних рад з пропозицією об’єднатися, тож вже понад 50 сільських, селищних та міських рад прийняли відповідне рішення й дали згоду на проведення об’єднання.

Наприклад, у Краснограді, за словами міського голови Володимира Максима, міська рада вийшла з ініціативою про створення ОТГ. Тепер цю пропозицію розглянуть у сільських радах, де пройдуть громадські слухання, і, відповідно до процедури, міськрада отримає відповідь.
За його словами, головним завданям для самоврядовців є створення спроможних громад.

- Можливо створити громаду, та якщо у Кабміні вирішать, що вона не спроможна, її об'єднають, але  не переведуть на прямі відносини з державою, - розповів міський голова. - Утвориться просто велика сільська рада, але її бюджет не дозволить функціонувати їй самостійно.

Так, за словами Сергія Чернова, аби не наробити помилок у створенні ОТГ, сьогодні міським, сільським та селищним радам потрібно приймати виважене рішення та робити розрахунки.

- Сьогодні ми маємо вітчизняний досвід роботи об'єднаних громад, - розповів голова облради. - І він говорить про те, що маленькі громади, створені сьогодні, мають додатковий ресурс, але у них немає потенціалу на перспективу. Щоб не робити таких помилок, треба проаналізувати усі можливості та ризики.

Так, у першу чергу, увагу необхідно приділити формуванню бюджету ОТГ і можливості утримання всіх об'єктів соціальної сфери і надання адміністративних послуг людям, які на сьогодні або повністю відсутні, або ж просто неякісні.

- Головне завдання - наблизити ці послуги до людей, зробити їх доступними, - додав голова облради. - І не важливо, чи це медична послуга, чи соціальна, чи та, яка стосується освіти або культури.

Олександр Ушаков

Джерело: SLK
Автор: Менеджер сайта