Скільки коштуватиме великодній кошик на Харківщині (Інфографіка)

11.04.2017 09:50 Суспільство
Фото із соціальної мережі Фото із соціальної мережі
За тиждень до одного з найбільших християнських свят ми традиційно підраховуємо, у скільки ж жителям Харківщини обійдеться святковий кошик і застілля. За рік вони подорожчали приблизно на третину.

Великодній кошик по-слобожанському з паскою, яйцями, шматочком сала, кільцем ковбаси, баночкою хрону та щіпкою солі приблизно обійдеться у 160 гривень. А якщо плануєте на свято велике застілля, готуйтеся викласти з гаманця не менше 700 грн. Це якщо і салко взяти, і м’ясо на шашлик, та не один кілограм, і ковбаси придбати, і по кілограму овочів та фруктів, і купити, а не пекти самому, паски. Зовсім скромне святкування – це якщо яйця, молоко та м’ясо свої – обійдеться вполовину дешевше.

Як повідомив генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, «за рік не подорожчали тільки церковні свічі».

– Експерти порахували для Асоціації постачальників торговельних мереж вартість великоднього кошика і порівняли її з 2016 роком за даними однієї з великих торговельних мереж. До великоднього кошика з дозволених продуктів ми поклали по кілограму домашньої буженини та ковбаси, дві пляшки кагору, а саме український та молдовський, паску на 0,5 кг, пачку вершкового масла 200 г, 0,5 кг «Російського» сиру, чверть кілограма хріну, 1 кг солі, десяток яєць і пачку церковних свічок. За рік не подорожчали тільки церковні свічі. 40 % вартості всього кошика становили м’ясні вироби, а ще 22 % – вино. У цілому великодній кошик подорожчав на 27 %. У 2016 році він коштував 449 грн, а у 2017-му – вже 569 грн. Лідером подорожчання виявився хрін з буряком, – повідомив Олексій Дорошенко.

Більш детальні дані оприлюднив економіст з Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. За його інформацією, за рік ціни в роздріб на продукти, які завжди затребувані на Великдень, зросли так: яловичина на 17 %, свинина на 18 %, м’ясо птиці на 13 %, борошно на 9 %, сир на 37 %, масло вершкове на 33 %, цукор на 13 %, яйця на 13 %, а от сало подешевшало на 1 %.

– Ближче до свята підніметься в ціні свинина, залежно від якості вона коштуватиме 85–140 грн/кг. М’ясо птиці залишиться на нинішньому рівні, – відзначив Олександр Охріменко.

Зростання цін засвідчують цифри, оприлюднені Державною службою статистики: за два останні місяці ціни на продовольчому ринку зросли не лише на сезонну продукцію (зокрема овочі), а й на інші товарні позиції. Зокрема, ціни на хліб – на 7–8 %, крупи – на 2–3 %. Суттєво подорожчав цукор – на 9,5 %, а от яйця подешевшали майже на 30 %.

М’ясо-молочна продукція також подорожчала: від 0–2 % (свинина, сало та птиця) аж до 10 % – «лідером» стала яловичина. Щодо цін на овочі, тут сюрпризів немає, узимку та на початку весни вони традиційно зростають у ціні. Винятком стала зелена цибуля, яка подешевшала за ці два місяці на 3 %.

Екскурсію по цінах нам зробили на одному з найбільших торгових майданчиків столиці області – Центральному ринку Харкова. Один з головних атрибутів Великодня – яйця. Фабричні можна купувати за один – два тижні до свята. А от домашні дієтологи радять купити за два – три дні до 16 квітня. Десяток яєць на ринку сьогодні коштує 12,50 грн, хоча можна знайти й за 10,40 грн. А от у супермаркетах відбірні великі яйця продають від 17 грн за десять штук. Домашні яйця, звичайно, обійдуться дорожче.

Овочі цього року мають у середньому такі ціни....

Детальніше про те, які ціни вас зустрінуть у наших магазинах та на ринках читайте у продовженні матеріалу ВЕЛИКОДНІЙ КОШИК: НАБІР ТОЙ САМИЙ, ГРОШІ БІЛЬШІ.


Тетяна Лісна

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта