Сотні будинків Харкова до першого грудня обладнають тепловими лічильниками

08.08.2017 10:20 Суспільство
Сучасний вузол обліку теплової енергії встановили сьогодні, 8 серпня, в одному з під'їздів житлового будинку по вул. Григорівське шосе, 57.

Як зазначив начальник центру контролю і обліку теплоспоживання КП «Харківські теплові мережі» Юрій Олійник, робота зі встановлення вузлів обліку тепла проводиться спільно з Міжнародним банком реконструкції та розвитку і Фондом чистих технологій в рамках проекту «Підвищення енергоефективності в секторі централізованого теплопостачання України».

Так, Міжнародний банк реконструкції і розвитку виділив КП «ХТМ» 6,4 млн євро на встановлення 1 тис. вузлів обліку теплової енергії, з яких 937 обладнані автоматизованою системою погодного регулювання. Програма з встановлення приладів обліку тепла розрахована на 2,5 року.

«У нас вже підготовлено 100 приміщень, в яких виконані всі оздоблювальні та будівельні роботи. Вже завозиться обладнання з Литви, і найближчим часом приступимо до його монтажу. Економія теплової енергії завдяки такій установці досягає 20-30 %, в масштабах міста - це чимала сума. Крім того, йде економія газу для підготовки теплоносія, завдяки чому зменшується кількість викидів в атмосферу», - підкреслив Юрій Олійник.

За його словами, на сьогоднішній день в Харкові вже змонтовані чотири подібні установки, ще на 100 об'єктах розпочато будівельні роботи. До 1 грудня в житлових будинках Харкова планують встановити 800 вузлів обліку тепла.

Як зазначив менеджер проекту компанії, яка встановлює вузли обліку, Сергій Дудін, в під'їзді будинку № 57 ще в 70-80-ті роки була встановлена елеваторна система подачі тепла, яка застаріла і не забезпечувала потрібний напір гарячої води, а також якісну подачу тепла в квартири. Сьогодні її замінили на сучасний вузол обліку тепла литовського виробництва, який автоматично регулює подачу тепла відповідно до погодних умов.

За словами Сергія Дудіна, завдяки новій установці мешканці будинку зможуть не тільки отримувати якісні послуги теплопостачання, а й економити на комунальних платежах, оплачуючи лише фактично спожите тепло. Про це повідомляє сайт Харківської міської ради. 

Як повідомив представник компанії, всередині приміщення виконали оздоблювальні роботи  з встановленням звукоізоляційних матеріалів між житловими приміщеннями 1-го поверху і підвалом, змонтували тепловий вузол, що складається з модуля обліку і модуля з автоматикою погодного регулювання, який включає в себе насосну групу і дозволяє підтримувати необхідну якість циркуляції гарячої води і системи опалення.

Установка забезпечує теплом і гарячою водою мешканців тільки одного під'їзду. За словами менеджера, до 15 жовтня вузли обліку встановлять в решті під'їздів будинку № 57.

Микола Мельник

Автор: Менеджер сайта