Справжній господар: Хто зібрав найбільше читацьких симпатій?

26.11.2016 10:00 Суспільство
Фото з соцмереж Фото з соцмереж
Протягом двох місяців у рамках конкурсу "Справжній господар - 2016" на своїх сторінках "СК" розповідав про народних лідерів сільських громад Харківщини - місцевих аграріїв.

Нагадаємо, що кандидатів пропонували самі читачі, тому і переможців визначали вони. Проте ми впевнені, що переможених у цьому конкурсі не може бути, адже кожний аграрій дорогий і улюблений у своєму районі, селі чи селищі. І слід сказати окреме "спасибі" підприємцям, які не тільки успішно будують свій нелегкий бізнес, але підтримують та розвивають населені пункти, у яких проживають та працюють.
Їхня досвідчена рука торкається майже всього. Так, за рахунок аграріїв у селах і селищах ремонтуються дороги, оновлюються дитсадки, школи та лікарні.  Завдяки їхній підтримці діти мають змогу займатися в гуртках і секціях, а люди похилого віку отримують допомогу у вигляді продуктів і коштів.
Саме тому читачі віддано голосували за своїх улюблених господарів - Василя Акулова та Івана Хавелова із Дворічанського району, Олександра Купріянова із Барвінківського та Леоніда Новака із Балаклійського, які, хоч і не стали переможцями конкурсу, але користуються дуже великим авторитетом. Про це свідчить чимала кількість купонів — більше ніж 200 за кожного — надіслана за ваші кандидатури в редакцію. Крім того, ми маємо велику кількість листів, які відправили до редакції читачі із теплими словами подяки, а також незлічену кількість дзвінків у вашу підтримку.
Те, що ваші односельці і наші читачі висунули вас на конкурс «Справжній господар», говорить про те, що ваші добрі справи не залишаються непоміченими. Ви не просто надаєте допомогу громадам - ви даруєте їм радість, надію та віру у майбутнє.
Люди вас знають, вірять та говорять чудові слова вдячності.  
Ми впевнені, що на Харківщині багато справжніх господарів, які з різних причин не взяли участь у нашому конкурсі, який до речі проводиться перший рік. Але ми віримо, що ви також турбуєтесь про рідну сторону, підтримуєте соціальну сферу села та дбаєте про добробут слобожанського краю.
Та, хоч в нашому конкурсі не може бути тих, хто програв, але, як і обіцяли, лідерів "СК" визначив.
За підрахунками голосів у впевнених лідерах опинилися відразу три господарі.
Саме за них віддали максимальну кількість голосів наші читачі. А оскільки розрив у підрахунках був мінімальним, редакція вирішила, що переможців буде кілька.
Це - Олександр Колісник із Нововодолазького району, Віктор Бєлінський із Золочівського та Іван Глянь із Зачепилівського району. Вітаємо переможців!
Також, серед запропонованих читачами господарів, виявилася людина, яка набрала рекордну кількість голосів - а саме 3 444 купона.
Тому, абсолютним рекордсменом та володарем гран-прі конкурсу стає Анатолій Головко, аграрій із Куп'янщини.
А тепер до вашої уваги, розповідь про тих господарів, які стали лідерами конкурсу та зібрали найбільше читацьких симпатій.

Вчитися та розвиватися

Олександр Колісник, керівник ПП «Агрофірма Світанок», що в Нововодолазькому районі, змалечку поважав людей, що працюють на землі. Його дід та дядько багато працювали у колгоспі, тож Олександр також вирішив піти по їх стопах. Тому після інституту та армії повернувся до рідного села та працював механіком у місцевому колгоспі.


Та 13 років тому в  селі Новоселівка фермер заснував агрофірму, яка сьогодні забезпечує роботою близько 50 працівників.
На думку господаря, головне - любити свою справу та постійно підвищувати планку, вчитися та розвиватися.
Тож його ім'я та добрі справи знайомі багатьом нововодолажчанам. За період своєї діяльності аграрій зробив великий внесок у соціально-економічний розвиток Нововодолажчини. Він щорічно виділяє кошти на благоустрій району, ремонт шкіл, дитячих садків, ФАПів, Нововодолазької ЦРЛ та поліклініки.
Господар постійно підтримує Новоселівську та Сосонівську школи, тому цьогоріч на їх ремонт було виділено близько 60 тисяч гривень. Також від підприємця учні кожного року отримують цінні подарунки.
Окрім того, підприємець опікується і духовним життям району. Наприклад, на будівництво та ремонт храмів у селах Новоселівка і Сосонівка у 2016 році було витрачено 80 тисяч гривень. А у зимовий період регулярно відбувається очищення вулиць від снігових заметів у прилеглих до господарства населених пунктах. Жодні святкові заходи у Новій Водолазі та селах, на території яких працює підприємство очолюване Олександром Колісником, не відбувається без його участі та фінансової підтримки. Велика увага приділяється розвитку дитячого та юнацького спорту, тому за його підтримки функціонує місцева дитяча футбольна команда.

 У ногу із часом

Свій справжній господар є і у Золочівському районі. Окрім того, що він очолює фермерське господарство «Альфа», Віктор Бєлінський - заслужений працівник сільського господарства України.


Та за словами читачів, аби досягти успіху аграрій працював над собою з ранньої юності. Його вчителі й досі з натхненням згадують талановитого вихованця-відмінника, який потім закінчив університет з “червоним” дипломом. А після служби в армії, чоловік працював агрономом, побудувавши успішну кар'єру, яка вилилася у власну справу. Так понад двадцять років тому на світ з'явилося його фермерське господарство.
Фундаментальну основу свого успіху фермер вбачає у необхідності дотримуватися сучасних технології, тому завжди намагається йти в ногу із часом.
А от перелічити всі добрі справи, які господар робить для жителів Золочівщини, дуже складно. Найбільшу увагу Віктор Бєлінський традиційно приділяє допомозі підростаючому поколінню. Зокрема, щороку спрямовує кошти на ремонти шкіл, дитячих садочків, облаштування місць відпочинку. Наприклад, минулого року голова фермерського господарства у благоустрій рідного краю вклав близько мільйона гривень.
Він же першим у районі, як стверджують місцеві жителі, почав займатися ремонтом доріг та став справжнім прикладом для наслідування.
Одна з таких відремонтованих доріг пролягає від села Одноробівка до села Івашки.

Відновити та зберегти виробництво


Коли Іван Глянь, генеральний директор ПСП ім. Фрунзе, що у Зачепилівському районі, розпочинав свою фермерську діяльність, перед собою ставив ціль відновити і зберегти виробництво. Він завжди вважав, що краще “отримати тричі по рублю, аніж відразу три рубля”.

Такий принцип допоміг аграрію і вже 20 років він очолює господарство, яке колись на ладан дихало.
А секретом ефективного управління для господаря є любов до справи та дисципліна у роботі, тому своїх працівників за хорошу роботу він заохочує.

За 25 років життя в селі Бердянка, Іван Глянь активно займається благодійністю та розвитком соціальної сфери не тільки свого села, але й сусідніх. Наприклад, постійно виділяє кошти на газифікацію житла, благоустрій доріг, ремонт і забезпечення продуктами Центральної районної лікарні. Без уваги підприємця не лишається і питання безкоштовного забезпечення водою односельців і ремонт водогонів, допомога церквам і храмам Зачепилівщини, фінансова підтримка у проведенні різноманітних свят. Щороку місцеві школярі з нетерпінням чекають від нього подарунків на День знань і Свято останнього дзвоника. Не забуває господар і про підтримку та матеріальну допомогу учасникам бойових дій.
Тож щороку його підприємство витрачає близько 25 тисяч гривень на допомогу в ремонті шкіл і НВК району. А в 2013-му було виділено рекордну суму – одразу 800 тисяч гривень, які пішли на ремонт Будинку культури в Бердянці, який понад тридцять років потребував ремонту.

Розпочав з малого

Анатолій Головко, керівник СТОВ «Мрія», що у Куп’янському районі свій шлях аграрія розпочав ще за радянських часів — у 1988 році, коли вийшов закон про оренду землі.

Так сталося, що через десять років він повернувся працювати на рідну Куп’янщину і в 2000 році очолив СТОВ “Мрія”.
Сам господар впевнений, що секрет успіху в тому, що свою справу потрібно любити, мати висококваліфікованих спеціалістів та робочих, тож сьогодні штат підприємства нараховує близько 300 чоловік.
А от у районі Анатолія Головка знають не тільки як успішного аграрія, а й як людину, яка завжди допомагає рідному краю. У "полі зору" сільгоспвиробника - школи, садочки, ФАПи та заклади культури, які розташовані на території сільських рад, де працюють його підприємства.
Наприклад, у своїй рідній Новоосинівській школі (Курилівська сільська рада), аграрій зробив сучасний ремонт.
Читачі пишуть, що окрім цього він щороку запрошує учнів рідної школи до свого господарства, особисто проводить час з дітьми і закликає до старання та наполегливості у навчанні задля кращого майбутнього держави.
Також підприємець багато років є соціальним партнером Вищого професійного училища № 27 у м. Куп'янськ. Так, окрім матеріальної підтримки, у його господарстві,  практичних знань та вмінь щороку набувають близько двадцяти майбутніх верстатників, слюсарів з ремонту автомобілів, кухарів та кондитерів.
Окрім цього, на балансі СТОВ «Мрія» – Глушківський сільський будинок культури, де займаються понад 130 дітей за різними напрямами.
Тож на розвиток соціальної сфери Головко щороку витрачає 600–800 тис. грн.

Запрошуємо шановних переможців конкурсу «Справжній господар» завітати до редакції «СК» на вручення нагород.

Колектив газети «Слобідський край»

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта