Свиняча чума знову наступає

25.01.2017 15:50 Суспільство
Фото з соцмереж Фото з соцмереж
На Харківщині оголосили карантин через вірус африканської чуми свиней. Цього разу під прицілом недуги вже вкотре опинився Дергачівський район та вперше - Барвінківський і Балаклійський. До карантинної зони потрапила вся територія Харкова.

І вкотре карантин

Цього разу спалах захворювання, що став причиною гибелі свиней, виявили у селі Білаші Дергачівського району. Нагадаємо, у кінці серпня 2016 року саме цей район став першопрохідцем у боротьбі з чумою, - там вперше в області виявили два трупи домашніх свиней, а через кілька днів з'ясували і причину смерті - вірус АЧС.

Потім хвиля захворювань, яка косила тварин, прокотилася і по інших районах області. Слідом за Дергачівським до "чорного списку" африканки потрапили Харківський, Вовчанський, Чугуївський та Шевченківський  райони. Тут спеціалісти проводили всі заходи щодо локалізації вогнища, аби не допустити подальшого поширення АЧС територією.

Що ж до нової хвилі заражень, то за попередньою інформацією, в селі Білаші на Дергачівщині в двох домогосподарствах утримували 14 голів свиней.

Слідом за Дергачівським районом, у Балаклії через спалах африканської чуми свиней 20 січня оголосили карантин на 45 діб. Про це повідомили в Балаклійській РДА. Осередок захворювання знаходиться в селищі Табори, передмісті Балаклії. В рамках карантину заборонено переміщати свиней і свинину без документів, а в 3-кілометровій зоні вогнища всі свині підлягають знищенню.

Спеціальна комісія оглянула селище і знайшла чотирьох тварин. Їх знищили безкровним способом.

- Зараз на подвір'ях дуже мало свиней, тому що їх зарізали перед новорічними святами, - відзначили фахівці.
Та вже 22 січня загибель тварин через АЧС виявили і на Барвінківщині. Тут на приватному подвір’ї у селі Рідне (колишня Іллічівка) загинули двоє свиней.

У районі визначили відповідні зони проведення карантинних та протиепізоотичних заходів, а із 3-кілометрової зони від осередку зараження та здійснено їх евтаназію та спалювання в спеціально облаштованому вилучили 101 тушу свині.

Не здоров'ю, а економіці

У зв'язку зі спалахом африканської чуми свиней на Дергачівщині, в радіусі 20 км від місця епізоотичного спалаху встановили карантинну зону. Вона охопила усю територію міста Харків, де з 13 січня теж оголосили карантин.

У зв'язку з ситуацією, що склалася, у всіх торгових точках міста - на ринках, супермаркетах, магазинах, заборонили торгівлю свининою і продукцією свинарства, яка була придбана не на промислових підприємствах. Дозволена торгівля цією продукцією, тільки якщо вона куплена на комбінатах - ПАТ "Богодухівський м'ясокомбінат", ФОП Яремчук (Богодухівський район), ФОП "Овод" (Красноградський район), ТОВ М'ясокомбінат Куп'янський, ТОВ МК "Ріал" (Нововодолазький район), ФОП Водяницький Д.В. (Харківський район).

- Для людей інфекція не несе небезпеки, проте її поширення наносить значної економічної шкоди, і якщо її вчасно не зупинити, може наступити масовий падіж тварин, - розповіла начальник відділу Департаменту житлового господарства Харківської міськради Вікторія Богатир.

Тож заборона триватиме до 22 лютого. На території Харкова не допускатиметься переміщення живих тварин без ветеринарних документів, а м'яса свиней - без довідок, введених рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при ХОДА.

Крім того, в цей час у карантинній зоні заборонили реалізацію продукції тваринного походження на ярмарках, виставках тощо без проведення ветеринарно-санітарної експертизи в державних лабораторіях.

Жителі області, які сумніваються в якості продукції, можуть вимагати у продавця документ, який підтверджує придбання свинини і продуктів з неї на промисловому виробництві.
Особлива увага на час карантину приділятиметься місцям стихійної торгівлі живими тваринами, продукції їх забою і переробки, які в разі виявлення будуть ліквідуватися.

Ще одна недуга

Та, окрім випадків АЧС, епідеміологи області б'ють на сполох через загострення ситуації з іншою недугою для тварин - сказом. Так, на цьому тижні карантин через сказ ввели у селі Іскра Ізюмського району, де виявили хвору лисицю.

Загалом за підсумками 2016 року у Харківській області значно загострилася епізоотична ситуація зі сказу. За інформацією ДУ "Харківський обласний лабораторний центр МОЗ України" сказ підтверджено у 118 тварин.
«Пальму першості» тримають коти - 46 тварин та лисиці - 41 тварина. Серед досліджених собак виявили 22 хворих на сказ, а також трьох єнотоподібних собак, двох куниць, трьох голів рогатої худоби та, навіть їжака.

Цей єдиний випадок, коли людину вкусив їжак, стався у дворі приватного будинку. Тварина випадково потрапила до людей, а коли її взяли на руки - вкусив, пише "Status Quo". Після їжак почав вести себе неадекватно і в результаті загинув.

- Тварину віддали на експертизу, яка підтвердила сказ, - розповіла завідувач відділенням особливо небезпечних інфекцій ДУ "Харківський обласний лабораторний центр МОЗ України" Анна Сухорукова. - Але їжаки епідемічно безпечні для людини, як і будь-які інші гризуни, наприклад, кролики або зайці.

Всього за минулий рік по медичну допомогу з приводу ушкоджень, нанесених тваринами, у лікувально-профілактичні заклади звернулось близько 4 тисяч осіб, з яких більшість - жителі області. Майже 30% постраждалих - діти до 17 років.
Епідеміологи підрахували, що 75,2% отримали ушкодження від тварин, які мають власників, в тому числі від власних.

Марічка Зорянська, кореспондент

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта