Тарифні перегони: «у бій» вступає квартплата

29.05.2017 08:34 Суспільство
Фото з соцмереж Фото з соцмереж
На Харківщині підвищується квартплата. Жителі деяких міст уже отримали квитанції з новими тарифами, які в середньому збільшилися вполовину.

У свою чергу, комунальники зауважують: не переглядали тариф останні п’ять років, а оскільки за цей час мінімальна зарплата зросла втричі, подорожчали електрика та будматеріали – такі кроки необхідні.

Із 2012 року тариф на електро­енергію в Україні збільшився в 4,6 раза (з діючих на той час 0,3648 грн за 1 кВт/год до 1,68 грн в нових тарифах). Питома вага витрат на електроенергію в повній собівартості становить 16,8 %.

Крім того, витрати на оплату праці в діючому тарифі розраховувалися, виходячи з мінімальної зарплати в розмірі 991,33 грн (IV квартал 2011 року), а в новому – виходячи з прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що застосовується як розрахункова величина для визначення посадових окладів і заробітної плати працівників підприємств, він на сьогодні складає 1600 грн.

Крім того, на зростання тарифів вплинуло підвищення мінімальної зарплати з 1 січня 2017 року до 3200 грн. Таким чином, питома вага витрат на оплату праці та єдиного соціального внеску в повній собівартості становить понад 70 %.
Тому за останні місяці в багатьох районах Харківщини було прий­нято рішення підвищити тарифи на утримання будинків та прилеглої території.

Подорожчання звідусіль

Збільшення квартплати торкнулося різних куточків Харківської області. А деякі комунальні підприємства скоригували тарифи ще з Нового року. Так, наприклад, у Зачепилівці, за словами секретаря селищної ради Лесі Безчасної, тарифи були зовсім мізерними й не покривали послуг. Тепер за один квадратний метр зачепилівці сплачують 1,81 грн.

– Сюди входить прибирання прибудинкової території, вивезення твердих побутових відходів, технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем водопостачання та каналізації і освітлення місць загального користування, – розповіла вона. – Такі чотири послуги надає наше ЖКГ.

А от у Лозовій квартплата зросла з 1 березня. Тоді запрацював тариф, з яким житлово-управляюча компанія виграла конкурс управителів. Тут, за словами місцевих житловиків, квартплата зросла в середньому на 80 %.

У лозівському КП «ЖУК» розрахували індивідуальну квартплату для кожного будинку. У своїх розрахунках зважали на вік будівлі, протяжність комунікацій, площу покрівлі, підвалу та прибудинкової території.
– Інформація є на нашому сайті й на сайті Лозівської міськради, також на кожному під’їзді кожного будинку було надано інформацію для мешканців, – повідомив директор КП «ЖУК» В’ячеслав Ткаченко. – Крім того, у нових квитанціях на зворотному боці є інформація по тарифах.
Підвищили квартплату й у Богодухові. Нарахування за новими тарифами жителі міста отримали вже 1 травня.

За словами економіста КП «Богодухівжитло» Наталії Чуйко, послуги подорожчали на 27 %.
– У послуги входить прибирання прибудинкової території, освітлення місць загального користування, дератизація підвалів, вивезення твердих побутових відходів, ремонт вентиляційних каналів, – поінформувала економіст.
Також вона розповіла про максимальні й мінімальні розрахунки, які діють у місті. Так, наприклад, одноповерхові будинки платять тільки за вивезення сміття, тому квадратний метр обійдеться у 29–30 копійок.

– Це мінімальна квартплата. А от максимальний тарифний розрахунок становить 2,89 грн, відповідно, у нього входить більше послуг, – додала вона.

До квартплати ще й вода

Слідом за Лозовою подорожчання накрило й Куп’янщину. Тут нові тарифи для місцевих жителів селищ Ківшарівка та Куп’янськ-Вузловий запрацювали з 1 травня. Розраховували, як інші, виходячи з послуг, індивідуально для кожного абонента.

Максимальний пакет послуг від комунального підприємства тут включає прибирання прибудинкової території, перевірку та обслуговування димовентиляційних каналів, вивезення та утилізацію побутових відходів, обслуговування ліфтів, електроенергію ліфтів, освітлення місць загального користування, технічне обслуговування та поточний ремонт мереж електропостачання, обслуговування внутрішньобудинкових мереж (водопостачання, водовідведення, теплопостачання), їх поточний ремонт і поточний ремонт оголовків ДВК.

Так, наприклад, у Ківшарівці місцеві заплатять 3,213 грн/м2, а от жителі Куп’янська-Вузлового – 1,642 грн/м2.
За словами начальника управління економіки Куп’янської міськради Володимира Письмака,
у середньому тарифи збільшилися на 48 %. У самому Куп’янську ще діють старі тарифи.
– Зараз ми перевіряємо доцільність підвищення тарифів у місті, – розповів начальник управління. – Ще не проводились громадські слухання.

Проте, ймовірно, на жителів міста чекає ще одне підвищення тарифу. Тільки тепер воно стосується водопостачання. Так, тариф централізованого водопостачання збільшиться на 24,69 %, а водовідведення – на 16 %.
– Тарифи на воду в місті Куп’янську визначаються рішенням Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, – розповів Володимир Письмак. – Відповідне підприємство подало до комісії НКРЕКП документи для затвердження, також було опубліковано інформацію для громадян.

Тож, якщо тарифи приймуть, плановий тариф за 1 кубометр води складатиме 13,7 грн з ПДВ, а вартість водовідведення 1 м3 підніметься до 15,20 грн з ПДВ.

Додаються нові

А вже з 1 червня квартплата зросте в таких містах, як Харків та Первомайський. В останньому тарифи затвердили на засіданні виконкому 24 квітня. За словами житловиків, середній відсоток зростання по місту склав 38,5 %. Проте, у квартплату тут не входить вивезення сміття. За словами головного економіста КП «Жилсервіс» Ольги Сахновської, останній раз тарифи, які стосуються вивезення твердих побутових відходів, коригувалися ще у 2014 році, і на сьогодні вони є чинними.

Подорожчає в місті квартплата, яка включає прибирання прибудинкової території, освітлення місць загального користування, дератизацію, дезінфекцію, технічне обслуговування ліфтів та їх енергопостачання, обслуговування димових каналів, проведення їх поточного ремонту, а також обслуговування внутрішньобудинкових систем, їх водопостачання, водовідведення та теплопостачання.

Оскільки набір послуг різниться в кожному будинку, розрахунок здійснювали теж індивідуально.
– Наприклад, у нас є дев’ятиповерховий будинок без ліфта, тоді послуги, які стосуються утримання ліфта, ми не розраховуємо, – розповіла економіст. – А оскільки послуги різняться, то й ціна теж. Наприклад, на вулиці Залізничній є в нас будинок, де діє тільки одна послуга – обслуговування димовентканалів, і коштує вона 1,6 коп./м2 (0,016 грн). Середньозважене значення тарифу по місту – 3,70 грн/м2.
Найбільше в Первомайському платять мешканці гуртожитку. Тариф тут сягає 5,42 грн/м2, а крім вищезгаданих, додатково діє послуга прибирання сходових кліток.

Вполовину більше

У Харкові за утримання будинків і прилеглої території відтепер містяни заплатять на 40–50 % більше. Нові тарифи затвердили 10 травня під час засідання виконкому Харківської міськради. До цього тариф піднімався у 2012-му, зараз же підвищення обґрунтували зростанням цін на електроенергію, збільшенням мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму.

– Тарифи розраховувалися індивідуально. Якщо в будинку немає ліфта або не освітлюються місця загального користування, тариф нижчий, – розповів заступник міського голови, директор Департаменту економіки та комунального майна Харківської  міськради Михайло Фатєєв. – Усе залежить від витрат на кожний з будинків.

Усього харків’яни оплачують 12 послуг, з яких складається утримання будинків, споруд та прибудинкових територій: прибирання прибудинкової території, технічне обслуговування ліфтів, обслуговування систем диспетчеризації, техобслуговування внутрішньобудинкових систем гарячого водопостачання, холодного водопостачання, систем водовідведення, централізованого опалення і внутрішньобудинкових систем зливної каналізації, обслуговування будинкових та вентиляційних каналів, техобслуговування і поточний ремонт мереж електропостачання та електрообладнання, освітлення місць загального користування, енергопостачання ліфтів.

Михайло Фатєєв підкреслив, що харків’яни мають право на перерахунок. Якщо, наприклад, ліфт у під’їзді не працював три дні – суму на витрати з його обслуговування віднімуть з рахунку за наступний місяць.

Сміття наздоганяє

Разом з тим, про підвищення тарифу на вивезення твердих побутових відходів (ТПВ) з приватного сектора заявило і ТОВ «Харків Екоресурс», яке визначено виконавцем послуги з вивезення побутових відходів на підставі рішення Виконавчого комітету міської ради № 940 від 28.12.2011 р. «Про визначення виконавців послуг з вивезення побутових відходів у місті Харкові».

Сьогодні кожний житель приватного сектора платить за вивезення ТПВ 11,69 грн на місяць.
Це тариф, установлений з 2014 р.
– Через зростання цін на енергоносії, паливно-мастильні матеріали, запчастини, матеріали, спецодяг та інвентар діючі тарифи не покривають витрати з вивезення побутових відходів, що ставить під загрозу порушення графіка вивезення та забезпечення транспорту паливом. Крім того, зросла мінімальна заробітна плата і прожитковий мінімум, – пояснюють у «Харків Екоресурс».

Тож вартість послуги може зрости на 23,6 % і складе 14,45 грн на 1 особу в місяць.
– Підприємство подало документи в міськраду на коригування тарифів, і зараз ми інформуємо
споживачів, – пояснили в підприємстві. – А для остаточного підвищення тарифу потрібне рішення сесії міськради.

Марічка Зорянська, кореспондент

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта