Теля в лотерею: як на Харківщині День села відзначають (Фото)

18.10.2016 09:40 Суспільство
фото Юлії Шматченко фото Юлії Шматченко
Кращі квітники та господарі, весілля за обрядами, теля в лотерею та феєрверк. В улюблених народних традиціях у Токарівці відзначили День села.

Марафон днів сіл у Дворічанському районі завершився великим святом у Токарівці. 14 жовтня мала батьківщина видатного науковця й біолога Іллі Мечникова відзначає не тільки Покрова Пресвятої Богородиці, День козацтва та День захисника України, а й День села. До речі, токарівці перші в районі запровадили традицію святкування народження села.

– Ми всі свята в один день зібрали, разом з нами вся Україна святкує. 14 жовтня навіть офіційним вихідним зробили, – жартують токарівці.

Вранці більшість з них були на святковій службі у церкві, а по обіді від мала до велика поспішають у Будинок культури. Святкувати тут люблять і вміють. У фойє будівлі розгорнута фотовиставка з минулих сільських гулянь. Найбільше зачаровують Купальські містерії: дівчата-красуні у віночках та традиційному вбранні, хороводи та величезні ватри, навіть для дітлахів є своє багаття - з кропиви. Також тут можна познайомитися з українським побутом, народні умільці відновили стародавню хату: ікони, вишивані рушники, прядки, гончарні вироби, люлька з немовлям.

А поруч з Будинком культури вже розповсюджуються смачні аромати, яке ж гуляння без польової каші та шашлику. Тим більше, що погода цього дня була ясною та сонячною.

– Села – вони, як люди, мають свою біографію та історію. У Токарівці проживають прекрасні люди, завдяки яким наше село й збереглося. А йому, до речі, вже понад 360 років, – розпочинає урочистості сільський голова Ольга Синянська.

Пишатися токарівцям є чим і ким. Від минулого Дня села на територіях сільради з’явилися відремонтовані дороги, покращилася соціальна інфраструктура, сталося це завдяки підтримці місцевого аграрія.

Не пасе задніх і Токарівська школа, її учні показують добрі результати на всеукраїнському рівні. Так, минулорічний випускник школи під час складання ЗНО набрав 200 балів з історії. А дитячий фольклорний гурт «Веселка» – переможець багатьох всеукраїнських конкурсів.

Одна з перлин Токарівки – «Село майстрів» (минулорічний переможець обласного конкурсу міні-проектів «Разом у майбутнє»). Керує ним директор Будинку культури Олена Мешкова. Ця творча майстерня за короткий час стала відома на весь регіон. Сюди на майстер-класи приїжджають люди зі всієї Харківщини.

МЕЖІ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ МОЖУТЬ ЗМІНИТИСЯ

Яскраво була представлена Токарівська громада й на Великому Слобожанському ярмарку. Експозиція району розійшлася дуже швидко, бо якісна й недорога. З перемогою повернулися токарівці і з виставки «Агро-2016», яка проходила у Києві, де представляли Харківщину туристичну й вибороли перше місце.

- Бажаю вам, щоб під покровом Богородиці кожен житель Токарівки був у здоров’ї, щасті, мирі й процвітанні. Та єдності усім нам. Коли ми єдині, то в нас буде краще майбутнє, - привітала токарівців голова Двурічанської районної ради Галина Турбаба.

Щороку у День села токарівці вітають господарів кращих квітників та осель, жовтневих іменників, багатодітні родини, а ще всією громадою за народними обрядами поздоровляють подружжя, які разом вже кілька десятиліть.

Так, цього року самою квіточою була визнана вулиця Молодіжна. А найкращими квітникарями — Антоніна і Василь Танцюри та родина Людмили Шеховцової.

Були відзначені й багатодітні сім’ї Тінькових та Свердлових. Обидві родини виховують по чотири дитини. А ще зі сцени свої вітання отримали ювіляри, серед них вчителька Лідія Карманова, яка за день до цього відзначила свій 60-й день народження. 40 років жінка віддано працює у школі. Особливий подарунок пані Лідії підготував її онук, виконав проникливу пісню про бабусю. У День села громада відзначила ще одного педагога – Людмилу Бондаренко, яка вже 25 років працює в дошкільному закладі.

Цього року на сцені Будинку культури токарівці з народними обрядами відсвяткували «рубінове» та два «срібні» весілля. Понад 45 років по одній стежині пліч-о-пліч пройшли Анатолій та Марія Семененки. Голова сільради пообіцяла їх «золоте» весілля також відзначити всім селом. 25 років разом, підтримуючи одне одного, прожили й «срібні» молодята – Ольга і Микола Іншакови та Федір і Галина Токар.
Шанують токарівці і своїх захисників. Сім чоловіків в АТО боронять цілісність України.
Багато подарунків цього дня було роздано. Серед приємностей вечора були й сувеніри від «СК» для найвідданіших читачів газети.

По завершенню концерту гуляння перемістилися на вулицю. Танці, співи та розіграш лотереї додали гарного настрою селянам. Головний приз – місячне теля – виграла 72-річна Христина Жукова. Такій несподіванці жінка дуже зраділа, назвала виграш Зайчиком і пообіцяла його подарувати синові.

– Позаминулого року виграла качатницю, минулого – якийсь лікер, а цього року такий великий приз – теля, – не приховує радощів переможниця.
Закінчили святкування великим феєрверком.

Більше фото дивіться тут.

Юлія Шматченко

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта