Тварина зі сказом покусала свого рятівника під Харковом

27.04.2017 07:36 Пісочин
Фото із соціальної мережі Фото із соціальної мережі
Небезпечний вірус носив безпритульний собака із смт Пісочин Харківського району.

25 квітня фахівці у лабораторії підтвердили зараження твариною сказом. Про це повідомляють у ГУ Держпродспоживслужбі у Харківській області.

Подробиці цього випадку "Слобідському краю" розповів  начальник відділення ветеринарної медицини у Харківському районі Віктор Величко.

- На вихідних харків'янин їхав на машині через Пісочин. Побачив на узбіччі збитого собаку. Вирішив йому допомогти та відвезти до харківської ветеринарної клініки, де 22 квітня собака помер. При цьому, коли чоловік його рятував, той вкусив свого рятівника, - розповів Віктор Величко.

За його словами, зараз постраждалий отримує антирабічну допомогу в лікувально-профілактичному закладі. Більше постраждалих у Пісочині фахівці не знайшли.

У вогнищі сказу спеціалісти Харківської районної державної лікарні ветеринарної медицини  проводять вимушену дезінфекцію тваринам, які могли контактувати з хворим собакою. Також проводяться щеплення проти сказу. Ветеринари обійшли понад 100 домоволодінь і зробили безкоштовне щеплення 17 котам та собакам. Не виключено, що після цього випадку у селищі відбудеться вилов безпритульних тварин.

Крім цього 26 квітня члени Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Харківській районній адміністрації винесли рішення про запровадження карантинних обмежень по сказу на території смт Пісочин та затвердили план комплексних заходів щодо ліквідації сказу на території цієї громади.

За словами Віктора Величка, скоріше за все собака заразився сказом два місяці тому, імовірніше за все від диких лисиць, які є основними носіями цієї зарази.

У ГУ Держпродспоживслужбі у Харківській області нагадують, щоб захистити себе від цього захворювання необхідно дотримуватись наступних правил:

дворових собак утримувати на прив’язі або у вольєрах, вигулювати на короткому повідку та намордниках. Щорічно робити профілактичні щеплення;

уникати контактів з бездомними та дикими тваринами;

не можна знімати шкуру з трупів диких тварин, вбивати здорових на вигляд тварин, які нанесли укуси, а терміново викликати спеціалістів ветеринарної медицини.

В разі укусу твариною, слід з’ясувати ім’я господаря та адресу. Це допоможе уникнути щеплень проти сказу – за твариною можна встановити медичний нагляд.

Рани від укусів, подряпини, місця ослинення потрібно негайно ретельно промити проточною водою з господарським милом, миючим засобом з подальшою обробкою країв рани спиртом, настойкою або водним розчином йоду. Ушкоджений одяг перед ремонтом обробити гарячою праскою. В цей же день слід звернутися до травматологічного пункту, який працює цілодобово.

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Тетяна Василець