Унікальний електромобіль розробили харківські вчені (ФОТО)

16.07.2015 10:01 Суспільство
Фото ПриватБанку Фото ПриватБанку

Кафедра "Автоматизовані електромеханічні системи" Національного технічного університету "ХПІ" розробила електромобіль.

Вчені встановили електродвигун на базу звичайного автомобіля, який вишу презентував ПриватБанк.

Електромобіль розганяється до 60 км/год, пересувається абсолютно безшумно. Заряджати його можна від звичайної розетки. 10 годин заряду вистачає на 70 км шляху. Експлуатація такого електромобіля в 6-10 разів дешевша, ніж автомобілів на рідкому паливі або газі.

- Ідею створення електромобіля ми виношували давно, - розповів завідувач кафедри "Автоматизовані електромеханічні системи" НТУ "ХПІ" Володимир Колпіков. - Але якщо з розробкою та монтажем силової установки ми могли впоратися своїми силами, то відсутність самого головного компонента - базового автомобіля, довгий час було великою проблемою.

Кузов, механіка, ходова частина - все залишилося від базової моделі. Вчені встановили тільки електродвигун і акумуляторні батареї. Керування машиною гранично просте. Кермо і дві педалі - газ і екстрене гальмо. Чим сильніше водій тисне на газ, тим швидкість машини більша. При відпущеній педалі газу автомобіль уповільнює хід.

- Унікальність електромобіля в тому, що це перша в Україні машина на суперконденсаторній батареї, - розповів ректор НТУ "ХПІ" Євген Сокіл. - Це означає, що батарея заряджається безпосередньо під час руху. Це відбувається при гальмуванні або під час руху з гори "самоходом".

Важливо і те, що цей електродвигун можна встановити на будь-який автомобіль.

Станіслав Сорока

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта