В обмін на сміття — подарунки і бонуси

13.07.2017 14:19 Суспільство
Фото з соцмережи Фото з соцмережи
У Харкові встановили автомат, який винагороджує людей за викинуте в нього сміття.

Автомат для збору сміття встановили у дворі багатоповерхівки на вул. Серпова, 4А, що біля м. «Наукова». Конструкція має ряд переваг над звичайними контейнерами для сміття: по-перше, автомат має досить велику площу для розміщення інформації, що стосується поводження зі сміттям, по-друге, конструкція не має електронного забезпечення, а повністю механічна, по-третє, вона виглядає сучасніше, ніж звичайні контейнери для відходів.

Ідея створення чудо-автомата його авторам прийшла після загострення сміттєвої проблеми у Львові. Розробники запевняють, що їх конструкція унікальна і не має аналогів у світі.

Автомат нагороджує громадян за викинуте сміття дитячими подарунками: магнітами, календарями, блокнотами тощо.

- Коли діти дізнаються про те, що можна викинути сміття і отримати подарунок, вони все частіше викидатимуть сміття і заохочуватимуть до цього старших, - розповів «СК» Валерій Світличний, представник компанії, що встановила автомат.

Надалі автори ідеї збираються впровадити накопичувальну систему бонусів. Вони вже створюють інтернет-магазин, у якому можна буде придбати речі за бонуси. Процедура досить проста: натиснув на іконку, увів код, отримав річ.

Як запевняє пан Валерій, ноу-хау профінансоване з власної кишені компанії, але надалі автори планують запатентувати свій винахід та продавати зацікавленим підприємствам. Оціночна вартість пристрою становить 20-25 тис. грн. Вартість для підприємств буде відома після всіх розрахунків.

Харківські поліцейські отримали допомогу з Євросоюзу

Згода міської влади на  встановлення однієї конструкції не знадобилась. Проте, у разі масового встановлення, доведеться йти у мерію. 

- За перші три дні ми маємо позитивний висновок. Ми здійснили виймання і побачили, що конструкція заповнена майже на 70 %. Якби людям не сподобалось — вони б не викидали туди сміття, - переконаний Валерій Світличний

Каріна Попова

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта